Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ρεκόρ τζόγου με 162,3 (!) δισ. δρχ.

Στο αστρονομικό ποσό των 162,3 δισεκατομμυρίων δραχμών έφτασε χτες ο "τζόγος" στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σε μια έξαρση των κερδοσκόπων που επιχειρούν να αντλήσουν κέρδη στη Σοφοκλέους, στο φόντο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σημίτη και την "ευφορία" που προκλήθηκε στις "αγορές". Αν συνυπολογιστούν τα ποσά που παίχτηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, τότε ο τζίρος των τριών ημερών αγγίζει τα 250 δισεκατομμύρια δραχμές!

Η χτεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, μετά την πορεία που είχαν οι μετοχές τις δύο προηγούμενες μέρες, ήταν η καλύτερη περίπτωση για να ρευστοποιηθούν σημαντικά κέρδη. Το αποτέλεσμα ήταν, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή ο δείκτης έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 1.811 μονάδων, να κλείσει με αύξηση της τάξης του 1%, ενώ 158 μετοχές σημείωσαν κάμψη της τιμής τους. Η χτεσινή εξέλιξη επαναφέρει το ζήτημα της προσοχής που πρέπει να επιδεικνύουν οι "νεομυημένοι" στα παιχνίδια της οδού Σοφοκλέους, αφού στις αμέσως επόμενες μέρες θα ενταθεί η προσπάθεια ρευστοποίησης κερδών.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση η συναλλαγή μετοχών αξίας περίπου 56 δισεκατομμυρίων δραχμών οφείλεται σε προγραμματισμένη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, συγκέντρωση μετοχών της ΑΓΕΤ στο χαρτοφυλάκιο της "Κονκρέτουμ" (εσωτερική διακίνηση μετοχών στον όμιλο). Εντύπωση προκαλούν πάντως οι ιδιαίτερα μεγάλες συναλλαγές που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες ορισμένες μετοχές. Χτες, έγιναν συναλλαγές 4,3 εκατομμυρίων μετοχών του ΟΤΕ και 1,1 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πίστεως. Ακόμα διακινήθηκαν περί τις 400-500 χιλιάδες μετοχές της 3Ε, της Τράπεζας Εργασίας και του "Τιτάν".

Παρέμβαση στο μεταξύ έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκιο της τάξης του 16%, προκειμένου να περιορίσει τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν, όπως λένε, οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ