Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Τρίτη και φαρμακερή...

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών η κυβέρνηση διέρρευσε την πληροφορία ότι προτίθεται να πουλήσει - 14% φτηνότερα λόγω υποτίμησης - και νέο πακέτο μετοχών μέχρι το τέλος του 1998

Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση ενός ακόμη πακέτου μετοχών του ΟΤΕ - του τρίτου στη σειρά - γύρω στο 10%, προανάγγειλε χτες η κυβέρνηση με πληροφορίες που φρόντισε να διοχετευθούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά τη σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών Γ. Παπαντωνίου και Τ. Μαντέλης,αντίστοιχα. Στην ουσία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "θυσιάσει" και τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ στο "ναό της κερδοσκοπίας", εν γνώσει της μάλιστα ότι με την κίνηση αυτή ανοίγει, πλέον, διάπλατα την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης, αφού θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών πάνω από το 25% των μετοχών του εθνικού τηλεπικοινωνιακού μας Οργανισμού. Ποσοστό για το οποίο είχε αρχικά δεσμευτεί η κυβέρνηση, όταν πριν τέσσερα περίπου χρόνια ψήφιζε το νόμο 2257 περί μετοχοποίησης του Οργανισμού.

Η προαναγγελία - έστω και ανεπίσημη - για την πώληση και νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες, γίνεται 3 μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υποτιμήσει τη δραχμή και να προωθήσει νέα δέσμη "διαρθρωτικών" αντιλαϊκών μέτρων. Ενας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην υποτίμηση της δραχμής, ήταν και η πρόθεσή της να διευκολύνει και επιταχύνει την εκποίηση κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι με την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής γίνονται φτηνότερες κατά 14% οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί,που προτίθεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση στο ξένο ή ντόπιο κεφάλαιο, που κάνουν αγοραπωλησίες ελληνικών επιχειρήσεων ή πακέτων μετοχών τους ή περιουσιακών τους στοιχείων, με συνάλλαγμα, ανεξαρτήτως από τα συγκυριακά σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζουν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ - που η κυβέρνηση προαναγγέλλει την πρόθεσή της να πουλήσει ένα ακόμη πακέτο μετοχών του σε ιδιώτες, λίγες μέρες μετά την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής - αποδεικνύεται πως η ηγεσία του "νέου" ΠΑΣΟΚ όχι μόνο υιοθετεί απερίφραστα την πολιτική της ΝΔ, αλλά και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των κομμουνιστών πως το πλαφόν του 25% ήταν μόνο για να "ρίξει στάχτη" στα μάτια του κόσμου και να περάσει πιο εύκολα την πολιτική της ιδιωτικοποίησης.

Χτες σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των δύο συναρμόδιων υπουργών Γ. Παπαντωνίου,Τ. Μαντέλη (ΥΜΕ) και εκπροσώπων του ΟΤΕ, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, αλλά σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από το ΥΠΕΘΟ, η κυβέρνηση προτίθεται να μετοχοποιήσει τουλάχιστον ένα ποσοστό 10% και τοποθετούσαν την υλοποίηση του "εγχειρήματος" στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Κάτι που θα επιτρέψει στους ιδιώτες κεφαλαιούχους ντόπιους και ξένους να ελέγχουν το 30% και πάνω του συνολικού πακέτου του Οργανισμού και να έχουν μερίδιο στα αστρονομικά έσοδα και τα κέρδη που θα έχει ο ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο πως τα έσοδα του ΟΤΕ μόνο για την επόμενη πενταετία προϋπολογίζονται στο ποσό των έξι τρισεκατομμυρίων δραχμών..!

Από τα παραπάνω, αλλά και από το γεγονός ότι ήδη ο ΟΤΕ έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεών του, μέσα από τη συνεχόμενη κερδοφορία των τελευταίων χρόνων, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως και τα κεφάλαια από την τρίτη μετοχοποίηση δε θα πάνε για τις δήθεν "επενδυτικές ανάγκες" της επιχείρησης, αλλά θα γίνουν για άλλη μια φορά αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας, ενώ στην καλύτερη περίπτωση - διά της εκποίησης της δημόσιας περιούσιας - η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βουλώσει τη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή ο βουλευτής Στέφανος Μάνος, γνωστός υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης, καλεί την κυβέρνηση να διαθέσει επιπλέον ένα 25% των μετοχών του ΟΤΕ και να μην είναι διστακτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΠΑΣΟΚ έστρωσε το χαλί (2006-12-13 00:00:00.0)
Βιάζονται να ξεπουλήσουν το επόμενο πακέτο (1999-04-06 00:00:00.0)
Τεράστια ερωτηματικά για το μέλλον του ΟΤΕ (1998-12-11 00:00:00.0)
Ολος ο θίασος επί σκηνής (1996-03-08 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στην απεργία (1996-02-20 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο ξεπουλήματος του ΟΤΕ (1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ