Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Η ακρίβεια δείχνει τα δόντια της

Ανευ ουσίας και περιεχομένου οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για συγκράτηση των τιμών, αφού η "απελευθέρωση" της αγοράς τις σπρώχνει στα ύψη

Με αλλαγές στις τιμές μέχρι 15% σε είδη ευρείας κατανάλωσης, συνεχίστηκε και η χτεσινή εικόνα της αγοράς, επιβαρύνοντας παραπέρα το εισόδημα των εργαζόμενων καταναλωτών. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απλά παρατηρεί και καταγράφει την ακρίβεια. Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να κάνει στα πλαίσια του καθεστώτος της απελευθερωμένης ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ισοδυναμεί με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών! Το μόνο που μπορεί δηλαδή να κάνει στο καθεστώς που η ίδια διαμόρφωσε τα τελευταία χρόνια.

Χτες, το μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας συνέχισε να πωλείται σε τιμή είδους πολυτελείας, αφού στη χονδρική αγορά του Ρέντη οι επαγγελματίες κρεοπώλες το αγόραζαν κατά 100 - 150 δρχ. ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μέχρι και 200 δρχ. ακριβότερα πωλείται στα σούπερ μάρκετ, ενώ τα εισαγόμενα κατεψυγμένα κρέατα πωλούνταν περίπου 50 δρχ. ακριβότερα. Κάτω από το γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων οι χονδρέμποροι, επωφελούμενοι της κατάστασης, πουλούσαν και το εγχώριο μοσχαρίσιο κρέας 70 δρχ. ακριβότερα στη χονδρική από την προηγούμενη εβδομάδα, αυξήσεις που βρήκαν μπροστά τους οι καταναλωτές στα κρεοπωλεία.

Αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εισαγωγής πωλούνται τις τελευταίες μέρες ακριβότερα κατά 10% - 14% ελέω υποτίμησης, κι αυτό, όπου πωλούνται, καθώς πολλοί προμηθευτές επικαλούνται εξάντληση αποθεμάτων, ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται επιβολή αυξήσεων στα οινοπνευματώδη, στον καφέ, στο κακάο και ό,τι παράγεται με πρώτη ύλη τα προϊόντα αυτά (π. χ. σοκολάτες και σοκολατούχα παρασκευάσματα κλπ.), καθώς και τα εβαπορέ γάλατα εισαγωγής, απορρυπαντικά κλπ. Επίσης, κατά 15% θα ακριβύνουν είδη χάρτου σύμφωνα με προμηθευτές καταστηματαρχών, ενώ και η ζάχαρη χτες πωλούνταν κατά 22 δρχ. ακριβότερη το κιλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες επιχειρηματίας δήλωνε με βεβαιότητα ότι οι αυξήσεις που θα επέλθουν λόγω της υποτίμησης σε όλα τα τρόφιμα τόσο εισαγωγής όσο και εγχωρίως παραγόμενα θα είναι της τάξης του 5% - 10% κατά μέσο όρο.

Στο μεταξύ και ενώ τα παραπάνω είδη είναι ανελαστικές δαπάνες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η αγορά στα είδη ρούχων και παπουτσιών κυριολεκτικά έχει παγώσει. Οπως τονίζει μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ν. Ιωνίας Δ. Καψάμπελης,"εάν μέχρι την προηγούμενη βδομάδα ο εμπορικός κόσμος αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης, γιατί τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα δεν μπορούσαν να στηρίξουν τα μαγαζιά, από το προηγούμενο κιόλας Σάββατο πριν καλά - καλά ανακοινωθεί επίσημα η υποτίμηση, τα καταστήματα είναι νεκρά. Ο κόσμος δεν ξέρει τι του ξημερώνει και κοιτάει να περιορίσει τα έξοδά του στα εντελώς απαραίτητα". Ο ίδιος αναφέρει ότι οι αυξήσεις στα είδη ένδυσης - υπόδησης θα ανέλθουν στο 10% - 15%,ένα μέρος από τις οποίες οι έμποροι θα αναγκαστούν να το πληρώσουν από την τσέπη τους, να το επιβαρυνθούν οι ίδιοι για να μην περάσει ολόκληρο στην κατανάλωση, σε μια αγορά που ήδη είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Στην πρωτοπορία οι πολυεθνικές

Τα γνωστά πολυεθνικά πολυκαταστήματα Practiker προχώρησαν από χτες σε όλα τα είδη που πωλούν σε αυξήσεις της τάξης του 10% - 15%,ενώ - ένδειξη του απύθμενου θράσους τους - στους καταναλωτές επισήμως ανακοινώνουν ότι "μέχρι να εξαντληθούν αποθέματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις"!

Κυριολεκτικό αλαλούμ στο μεταξύ κυριαρχεί στο χώρο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών,όπου οι κομπίνες στη διαμόρφωση των τιμών που κάνουν οι μεγαλέμποροι, στην ουσία καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη διαπίστωση αν και πόσο ακρίβυναν οι τιμές. Σημειώνεται ότι λόγω του συστήματος των πωλήσεων με δόσεις, οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων ποτέ δεν αναφέρουν στις ενδεικτικές ταμπέλες των καταστημάτων τους τις πραγματικές τιμές που πωλούν τοις μετρητοίς, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να επικαλούνται κάθε φορά όποια τιμή θέλουν!

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες περίπου θα ολοκληρωθεί ο χορός των πρώτων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, κύρια τα εισαγόμενα και στη συνέχεια και στα εγχωρίως παραγόμενα. Αλλά και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί που πρόβλεπαν την αγορά κατοικίας θα ανατραπούν το επόμενο διάστημα, καθώς όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές ήδη τα οικοδομικά υλικά πωλούνται κατά 14% ακριβότερα, πράγμα το οποίο, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, είναι δυνατό να επηρεάσει τις τιμές των σπιτιών μέχρι και 20%.

Κάτω από το γενικό κλίμα ανατιμήσεων που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον πληθωρισμό, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι καταγραφής ουσιαστικά των αυξήσεων που επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), από την αγορανομία και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου), έλεγχοι που στην πραγματικότητα απλά και μόνο "διαπιστώνουν" την ακρίβεια.

Εξαντλώντας τα περιθώρια... "παρέμβασης" που της αφήνει η νομοθεσία της "απελευθέρωσης" στη διαμόρφωση των τιμών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης "υπενθύμισε" χτες στους βιομηχάνους, τους εισαγωγείς και τους εμπόρους ότι "πρέπει" να... γνωστοποιούν στο υπουργείο κάθε φορά τις αλλαγές στους τιμοκαταλόγους τους. Ο ΣΕΒ, σπεύδοντας σε εφαρμογή της σχετικής"υποχρέωσης" έστειλε εγκύκλιο στα μέλη του, με την οποία τους καλεί να"βάλουν ένα χεράκι" στην "ομαλή λειτουργία της αγοράς" υπογραμμίζοντας, βέβαια, ότι σε κάθε περίπτωση η διαμόρφωση των τιμών γίνεται με βάση τις"πραγματικές ανάγκες" των επιχειρήσεων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ