Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΙΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ
Κατάπτυστη η ναζιστικού τύπου απόφαση

Απαράδεκτο το κήρυγμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παντελεήμονα

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη για τη ναζιστικού τύπου απαγόρευση κυκλοφορίας μεταναστών από το Κοινοτικό Συμβούλιο στο Παλιό Κεραμίδι Πιερίας. Με την πρωτοφανή, ρατσιστική και επικίνδυνη αυτή απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, απαγορεύεται από τη δύση του ηλίου ως την επομένη το πρωί να κυκλοφορούν στο χωριό μετανάστες. Μάλιστα, η εφαρμογή του ΒΕΡΜΠΟΤΕΝ άρχισε αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης, που, ας σημειωθεί, πάρθηκε από μέλη του κοινοτικού συμβουλίου που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και εδώ και δύο μέρες οπλισμένοι κάτοικοι κυκλοφορούν το βράδυ στους άδειους δρόμους του Παλιού Κεραμιδίου, προσπαθώντας να επιβάλουν "την τάξη και την ασφάλεια".

Η κατάπτυστη απόφαση έχει ως εξής:

"Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλιού Κεραμιδίου αποφασίζει ομοφώνως:

1. Να μην περιφέρονται λαθρομετανάστες μετά τη δύση του ηλίου και έως την ανατολή στους δημόσιους και κοινοτικούς χώρους.

2. Να μη συγκεντρώνονται λαθρομετανάστες εντός των κατοικημένων ορίων της κοινότητας μετά την ανατολή του ηλίου.

3. Κάθε ένας κάτοικος που απασχολεί λαθρομετανάστες υποχρεούται εφεξής να το δηλώνει στην κοινότητα και ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση, περίθαλψη και συμπεριφορά του λαθρομετανάστη".

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Παλιού Κεραμιδιού είναι γνωστός στην περιοχή για τις ακροδεξιές του απόψεις και, όπως υποστηρίζεται από κατοίκους που ασφαλώς συγκαταλέγονται σε αυτούς που καταγγέλλουν τις πράξεις του παραπάνω Κοινοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος κινήθηκε για λόγους εντυπωσιασμού. Ο ίδιος χρησιμοποιεί για τα κοπάδια του και την περισυλλογή των καπνών πέντε Αλβανούς μετανάστες, όπως, εξάλλου, κάνουν και πολλοί άλλοι κάτοικοι του χωριού και οι οποίοι θέλουν μόνο τους ξένους για να τους εκμεταλλεύονται. Αν και όλοι οι κάτοικοι του Παλιού Κεραμιδιού υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί εργαζόμενοι στο χωριό τους είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, ωστόσο, μέσα στο κλίμα της ξενοφοβίας που καλλιεργείται έφθασαν πολλοί να χειροκροτήσουν τη ρατσιστική απόφαση του Κοινοτικού τους Συμβουλίου.

"H απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου του Παλαιού Κεραμιδίου είναι επιεικώς απαράδεκτη. Καλλιεργεί την ξενοφοβία, το ρατσισμό, την αυτοδικία", δηλώνει στο "Ρ" ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας, Σάββας Σιδηρόπουλος."Είναι παράνομη, διότι κανένας νόμος και κανένα άρθρο του Συντάγματος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Καταλύει την έννομη τάξη και πρέπει οπωσδήποτε να παρέμβει ο εισαγγελέας, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ηθικοί αυτουργοί αυτής της κατάπτυστης απόφασης είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κάποια ΜΜΕ. Το μεν υπουργείο διότι δεν παίρνει εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για το σωστό προσανατολισμό της Αστυνομίας στην κατεύθυνση της πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, τα δε ΜΜΕ διότι προβάλλουν οργανωμένα με υπερβολικό τρόπο τα διάφορα κρούσματα βίας και καλλιεργούν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει με σύνεση και ψυχραιμία. Οι ακρότητες οδηγούν σε λαθεμένες κατευθύνσεις και είναι επικίνδυνες για όλους".

"Αποφάσεις σαν αυτές είναι απαράδεκτες, στερούνται σοβαρότητας και δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, ενώ συγχρόνως υποδαυλίζουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αισθήματα ξένα για τον ελληνικό λαό", τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος.

Χτες παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα Κατερίνης ο πρόεδρος του Παλιού Κεραμιδιού μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία.

"Ξενοφοβικό" κήρυγμα

Απαράδεκτο, όμως, και "ξενοφοβικό" υπήρξε από άμβωνος και το κήρυγμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, ο οποίος, παρουσία βουλευτών και υπουργών, κάλεσε την πολιτεία να διώξει τους ξένους εργαζόμενους. "Η πολιτεία πρέπει να κλείσει τα σύνορα. Να πάνε στην πατρίδα τους. Η Ελλάς είναι για τους Ελληνες", είπε ο Παντελεήμων.

  • Να μην αυτοδικήσουν οι πολίτες, ζήτησε με ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. "Καλούμε τα ΜΜΕ και τους πολίτες να μην υπερβάλλουν και να αποδίδουν τη σωστή διάσταση των περιστατικών, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα έντονης ανησυχίας, καθώς επίσης και έξαρσης του φαινομένου της ξενοφοβίας και του ρατσισμού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε: "Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε στη ρατσιστική αντιμετώπιση των αλλοδαπών".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απομονωθούν οι φασιστικές απόψεις της Χρυσής Αυγής (2015-08-27 00:00:00.0)
Καταδικάζει την επίθεση κατά μετανάστη (2013-03-12 00:00:00.0)
Ν' αποτραπεί το κλίμα ξενοφοβίας (1999-07-08 00:00:00.0)
Σημάδια της σαπίλας του συστήματος (1998-04-02 00:00:00.0)
Ανθρωποι δικοί μας (1997-10-01 00:00:00.0)
Αναβιώνουν ακραία ρατσιστικά φαινόμενα (1996-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ