Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η αμερικανική "λύση"

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένονται οι πρώτες ουσιαστικές αμερικανικές κινήσεις για το Κυπριακό.

Ηδη, Αθήνα και Λευκωσία έχουν γίνει αποδέκτες των σαφέστατων απαιτήσεων του διαμεσολαβητή Χόλμπρουκ, ο οποίος έχει ήδη καλέσει την ελληνική πλευρά να:

- αποδεχτεί την εξίσωση της τουρκοκυπριακής διοίκησης με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση

- σταματήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου ("S-300", αεροδρόμιο της Πάφου).

Αυτές οι απαιτήσεις έχουν, όπως βεβαιώνουν διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία, σχηματοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν πια "σημεία" του σχεδίου Χόλμπρουκ, ο οποίος μετά το Πάσχα θα βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να οργανώσει μια "συζήτηση" τύπου Ντέιτον. Με άλλα λόγια, ο Αμερικανός διπλωμάτης εκβιάζει την ελληνική πλευρά να προσέλθει σε μια συζήτηση από την οποία εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι δε θα κερδίσει το παραμικρό, ενώ αντίθετα η κυπριακή κυβέρνηση θα χάσει το "προνόμιο" να εμφανίζεται ως η μόνη αναγνωρισμένη εκπρόσωπος του νησιού.

Ολα αυτά προφανώς δεν είναι άγνωστα σε Αθήνα και Λευκωσία. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι αναμενόμενα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούν οι δύο χώρες από τις 6 Μάρτη του 1995, όταν πραγματοποίησαν τη στροφή, αποδεχόμενες την αναβάθμιση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων με αντάλλαγμα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ξεκίνησαν, Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να αποδεχτούν την ολοκλήρωση του σεναρίου που προβλέπει μια βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα: Την "επίλυση" του προβλήματος.

Για την "επίλυση" του προβλήματος ήδη φροντίζει ο Ρ. Χόλμπρουκ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αρχές που εξασφαλίζουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Μια κυνική εκδοχή, για το πώς βλέπει η αμερικανική διπλωματία τα συμφέροντά της στην περιοχή, λέγεται ότι έδωσε στον Θ. Πάγκαλο ο ίδιος ο Χ. Κίσινγκερ λέγοντάς του: Αμερική σημαίνει πετρέλαιο και πετρέλαιο είναι ο αραβικός κόσμος, κατ' αρχήν η Τουρκία.

Με βάση αυτή την κυνική περιγραφή της πραγματικότητας, πιστεύει άραγε κανείς σε Αθήνα και Λευκωσία πως η ανάμειξη του Χόλμπρουκ στο Κυπριακό μπορεί να είναι ωφέλιμη για την προώθηση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ