Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρίτσαρντ Μπάτλερ

Τις έντονες ιρακινές αντιδράσεις προκάλεσε, για άλλη μια φορά, η νέα έκθεση που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Με βάση αυτή την έκθεση, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να επανεξετάσουν, τη Δευτέρα, τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ.

Ο Αυστραλός διπλωμάτης υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στον τομέα ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, καθώς "υπάρχουν μεγάλα κενά όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι το βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο". Επίσης, ο Μπάτλερ τονίζει ότι, αν και έγινε ο πρώτος έλεγχος στα πολυσυζητημένα προεδρικά μέγαρα, δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια τελική εικόνα αν δεν επαναληφθεί.

Οι απόψεις του διπλωμάτη του ΟΗΕ προκάλεσαν την οργή της ιρακινής ηγεσίας, η οποία με επίσημο 22σέλιδο κείμενο ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει σε άμεση άρση των κυρώσεων και τονίζεται ότι η έκθεση προσομοιάζει περισσότερο με αμερικανικό κείμενο, που έχει στόχο να δικαιολογήσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Το πλέον πιθανό, πάντως, είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει την έκθεση Μπάτλερ, δίνοντας την άνεση στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις να παραμείνουν στην περιοχή, κάνοντας σαφή επίδειξη ισχύος, έτοιμες να επέμβουν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, παίζοντας το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι" με την ιρακινή ηγεσία, ενώ ο ιρακινός λαός θα συνεχίζει να πεθαίνει από πείνα και από αρρώστιες υποφέροντας από το εμπάργκο.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ