Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Ο πληθωρισμός αυξάνεται, τα επιτόκια μειώνονται!

Την ώρα που η υποτίμηση της δραχμής προκαλούσε αναζωπύρωση του πληθωρισμού ("σκαρφάλωσε" στο 4,6% το Μάρτη από το 4,3% Φλεβάρη), οι περισσότερες τράπεζες μείωσαν τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 8,75%, που σημαίνει καθαρή απόδοση μόλις 7,4%

Ακόμη ένα πλήγμα δέχονται οι κάθε είδους μικροαποταμιευτές που διατηρούσαν το όποιο ισχνό "κομπόδεμά" τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου, καθώς οι τράπεζες έσπευσαν να μειώσουν αισθητά τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας, εκμεταλλευόμενες τη νέα συγκυρία που δημιουργήθηκε μετά την υποτίμηση. Λόγος γίνεται για το νέο κύκλο μείωσης που ξεκίνησε στα επιτόκια πριν από δύο βδομάδες περίπου και σχεδόν λίγες μέρες μετά την υποτίμηση. Η κερδοσκοπική και ληστρική σε βάρος των μικροκαταθετών πρόθεση, που συνοδεύει σχεδόν πάντα τέτοιες κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών, αποδεικνύεται αυτή τη φορά από το γεγονός ότι οι τράπεζες - χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία - σε αρκετές περιπτώσεις αποφάσισαν μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων από τα επιτόκια χορηγήσεων ή στην καλύτερη περίπτωση τα μείωσαν στο ίδιο περίπου επίπεδο. Με την εξέλιξη αυτή αφ' ενός μεν διευρύνεται ακόμη περισσότερο η "ψαλίδα" μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, αφ' ετέρου δε οι αποδόσεις των τοποθετήσεων σε καταθέσεις ταμιευτηρίου συρρικνώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες μετά και τη νέα μείωση, στην οποία προχώρησαν από τις αρχές της βδομάδας που πέρασε, κυμαίνονται από 8,75% (στις περισσότερες τράπεζες) έως 11% (μόνο στην Τράπεζα Κύπρου). Ωστόσο, η καθαρή απόδοση για τους καταθέτες μειώνεται μόλις στο 7,4% έως 9,35% αντίστοιχα, αν αφαιρεθεί ο φόρος 15% επί των τόκων των καταθέσεων. Αν ληφθεί υπόψη μάλιστα και ο πληθωρισμός - ο οποίος εκτιμάται ότι έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 4,6% τον περασμένο Μάρτη και θα παρουσιάσει έντονα αυξητική τάση τους επόμενους μήνες - τότε γίνεται εμφανές ότι η όποια ωφέλεια είχε κάποιος που τοποθετούσε το "κομπόδεμά" του σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, ουσιαστικά σήμερα εξανεμίζεται, αφού περιορίζεται σε επίπεδα μικρότερα του 3%.

Ολα αυτά βέβαια αφορούν τους "μικρομεσαίους" αποταμιευτές. Γιατί, όπως είναι γνωστό, οι λεγόμενοι "καλοί" πελάτες των τραπεζών με διαθέσιμα άνω των 10 εκατ. δρχ., απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες. Τα ονομαστικά επιτόκια που προσφέρουν σήμερα - μετά την αποκλιμάκωση - οι τράπεζες στους διάφορους προνομιακούς λογαριασμούς ξεκινούν από 10,25% και φτάνουν (για ποσά άνω των 50 εκατ. δραχμών) μέχρι και 13%.Η καθαρή απόδοση για τους καταθέτες αυτής της κατηγορίας κυμαίνεται (μετά την αφαίρεση του φόρου) από 8,71% έως 11,05% αντίστοιχα, που είναι σαφώς ελκυστικότερη στις παρούσες συνθήκες σε σχέση με την απόδοση από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου την τελευταία διετία και η συρρίκνωση - ως εκ τούτου - της απόδοσης που προσφέρουν αυτές οι τοποθετήσεις, αλλά και η εφαρμοζόμενη σκληρή λιτότητα που έχει συμπιέσει σε οριακά πλέον επίπεδα τα λαϊκά εισοδήματα, εύλογα αποτυπώνεται και στην εικόνα που δίνουν τα επίσημα στοιχεία για το ύψος στο οποίο ανέρχεται κάθε φορά το σύνολο των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν μία σταθερή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του συνόλου των καταθέσεων ταμιευτηρίου, από τις αρχές του 1996 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα καταθέσεων ταμιευτηρίου από 10.334,6 δισ. δρχ. που ήταν το Μάρτη του 1996, έφτασαν τα 12.181,1 δισ. δρχ. το Μάρτη του 1997 και τα 12.496,4 δισ. δρχ. το Μάρτη του 1998. Δηλαδή ενώ στο διάστημα Μάρτης '96 - Μάρτης '97 το συνολικό ποσό των καταθέσεων ταμιευτηρίου αυξήθηκε κατά 17,9%,στο επόμενο έτος (Μάρτης '97 - Μάρτης '98) αυξήθηκαν μόλις κατά 2,6%!

Πάντως, η συγκεκριμένη ληστρική στρατηγική των τραπεζών σε βάρος των μικροκαταθετών και η ανάγκη των τελευταίων να αποκομίζουν κάποιο όφελος από το όποιο "κομπόδεμα" διαθέτουν, δεν αποκλείεται να τους οδηγήσει στο να επιλέγουν τοποθετήσεις κερδοσκοπικές και με μεγαλύτερο ρίσκο - όπως είναι για παράδειγμα τα αμοιβαία κεφάλαια ή οι μετοχές και λοιποί τίτλοι που παίζονται στο Χρηματιστήριο - διατρέχοντας κίνδυνο να υποστούν ανυπολόγιστες ζημιές.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ