Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κατασκευασμένη "ευαισθησία"

Σ' ένα πολυσέλιδο βιβλίο συγκεντρώθηκαν τα υλικά από το συνέδριο που είχε πραγματοποιήσει το 1996 το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα "Η "κατασκευή" της πραγματικότητας και τα ΜΜΕ". Το βιβλίο παρουσιάστηκε χτες με την παρουσία του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Γεώργιου Κασιμάτη κ. ά. "Γιορτή" για το Τμήμα Επικοινωνίας χαρακτήρισε ο πρόεδρός του Κλήμης Ναυρίδης την έκδοση του βιβλίου (εκδόσεις "Αλεξάνδρεια"), τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να μη συμμετέχει στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Την επιμέλεια για τον τόμο είχαν οι Ρ. Παναγιωτοπούλου, Π. Ρηγοπούλου, Μ. Ρήγου και Σ. Νοτάρης.

Μέσα από τους χαιρετισμούς "φανερώθηκαν" και σημαντικά προβλήματα που σήμερα ταλαιπωρούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας. Ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε ν' αποδώσει την ανομία που επικρατεί όχι στην έλλειψη της θέλησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει έστω αυτόν τον ελλιπή και προνομιακό για τους μεγαλοϊδιοκτήτες νόμο, που ο ίδιος έφερε στο καλοκαιρινό τμήμα της Βουλής, αλλά να επιρρίψει την ευθύνη ουσιαστικά στους πολίτες και στην έλλειψη "κοινωνικής ευαισθησίας" τους (!!!). Για να εφαρμοστεί είπε ο νόμος, πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες "πολιτικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας" του τηλεθεατή. Είναι υπόθεση "ατομικής ευαισθησίας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου δε συμμερίστηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Γεώργιος Κασιμάτης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του θεσμού του ΕΣΡ, λέγοντας ότι δεν αρκεί η "συνείδηση", όπως είπε ο υπουργός, αλλά χρειάζεται ένα όργανο που θα μπορεί να διαμορφώνει συνείδηση, να "κατευθύνει και ν' αναδεικνύει αξίες". Γιατί στο τέλος, όπως σημείωσε χαριτολογώντας, "όλοι θα αποκτήσουμε συνείδηση του "Ερωτοδικείου""! Θεωρεί ότι η νομοθεσία δεν είναι τέλεια, σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών και δίνοντας την εικόνα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου της χώρας μας τη χαρακτήρισε "άθλια", αφού κυριαρχεί μια "τρομακτική ανομία". Κατηγορηματικός ήταν για την ενίσχυση του θεσμού του ΕΣΡ, το οποίο όπως σημείωσε θα πρέπει να έχει την κατάλληλη υποδομή και να γίνει αξιόμαχο. "Μην περιμένουμε", είπε "θαύματα ποιότητας στα ΜΜΕ. Μπορούμε, όμως, ν' απαλλαγούμε από τον έσχατο εξευτελισμό του ανθρώπου και των αξιών του πολιτισμού μας".

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ