Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οργιο" νέων δικών κατά αγροτών

Με την εκδίκαση 13 υποθέσεων και κατηγορούμενους 73 συνολικά αγρότες συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη το Εφετείο της Λάρισας. Πρώτη δίκη είναι αυτή με 20 κατηγορούμενους - μεταξύ των οποίων και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα, τον Μάη του 1997, σε φυλάκιση 6 μηνών ο καθένας. Κατά της απόφασης αυτής, εκτός των καταδικασθέντων, έφεση υπέβαλε και ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, επειδή έκρινε ότι έπρεπε να τους επιβληθεί ακόμα μεγαλύτερη ποινή! Η κατηγορία αφορά στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση από τις 29 Νοέμβρη μέχρι τις 22 Δεκέμβρη του 1996. Οι άλλες δίκες αφορούν σε κινητοποιήσεις που έγιναν το 1995 και το 1996.

Η "βιομηχανία" δικών συνεχίζεται τώρα, μετά τα πρωτοβάθμια, στα δευτεροβάθμια δικαστήρια, ενώ δεν έφτασαν ακόμα στο ακροατήριο δίκες για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1997 και του 1998. (Χτες αναβλήθηκε στη Λάρισα δίκη εναντίον 22 αγροτών του νομού).

Μέχρι στιγμής πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς σ' όλη τη χώρα έχουν συρθεί στα αγροτοδικεία και χιλιάδες έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές, μόνο και μόνο επειδή αγωνίστηκαν για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.Το αγροτικό κίνημα, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς, έχουν επισημάνει ότι η έκταση της ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς έχει ήδη προκαλέσει μέγα πολιτικό πρόβλημα στη χώρα μας.

Πάντως, οι αγρότες της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας δηλώνουν παντού και πάντα πως η "δικαστική ρομφαία" δε θα τους τρομοκρατήσει και δε θα σταματήσουν τους αγώνες για την επιβίωσή τους, για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Στη Λάρισα συνεδρίασε η ΠΑΣΕ, για να συζητήσει και να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι αποφάσεις των Εφετείων είναι εκτελεστέες και πολλοί φτωχοί αγρότες, αν καταδικαστούνμ θ' αναγκαστούν να πληρώσουν πολλά χρήματα ή και να πάνε στη φυλακή. Στη συνεδρίαση - στην οποία παραβρέθηκαν και οι Αντ. Σκυλλάκος και Γ. Μπαλασούλης,που αναφέρθηκαν στις νομικές πτυχές του προβλήματος - τονίστηκε πως οι δίκες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και δηλώθηκε με έμφαση πως "πρέπει άμεσα να σταματήσει το σόου της κυβέρνησης σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ