Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Παμμακεδονικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Με τις καλύτερες προοπτικές προετοιμάζεται το συλλαλητήριο του ΕΚΘ και ΕΚ της Μακεδονίας - Θράκης, τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας. Οξύτατα προβλήματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας, αντιμετωπίζουν πλατιά τμήματα εργαζομένων στους νομούς της Β. Ελλάδας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εργαζομένων της Β. Ελλάδας στο παμμακεδονικό συλλαλητήριο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που πραγματοποιείται την Τετάρτη 27 του Μάη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους,τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Το συλλαλητήριο οργανώνεται από τα Εργατικά Κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης με την πρωτοβουλία του ΕΚΘ,για να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις και στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση, για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο. Αλλά και για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος - όπως τονίζουν οι οργανώσεις σε κείμενό τους - "χρησιμοποιείται ως προσχηματικό άλλοθι για την επιβολή επαχθών λύσεων σε βάρος του κόσμου της εργασίας και προς όφελος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και της οικονομίας - καζίνο".

Το πρόγραμμα δράσης που αποφασίστηκε στην πρώτη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων από 13 πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, είχε το εξής πλαίσιο: Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, 8ωρο, ασφαλιστικό, ΣΣΕ. Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ. Μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων. Αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" και ανάληψη πρωτοβουλιών για πανελλαδικό συντονισμό.

Στο μεταξύ με ψηφίσματά τους, με προκηρύξεις και αφίσες, καθώς και με ανακοινώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία των πόλεων της Β. Ελλάδας καλούν τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Ηδη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, μέλη της διοίκησης και συνδικαλιστές του ΕΚΘ ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τις τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για την ανάγκη να δοθεί μία δυναμική απάντηση των εργαζομένων στις κυβερνητικές επιλογές. "Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, της ΔΕΘ και των άλλων Οργανισμών στερεί τη Θεσσαλονίκη από τους μοναδικούς βασικούς μοχλούς ανάπτυξης", αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή του ΕΚΘ προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Στα "δίχτυα" της ανεργίας η Β. Ελλάδα

Στη μαζική ανεργία έχουν οδηγηθεί οι νομοί της Β. Ελλάδας από τη Φλώρινα έως τον Εβρο,σαν συνέπεια της συνεχούς βιομηχανικής συρρίκνωση. Ιδιαίτερο πλήγμα έχουν δεχτεί οι κλάδοι του ιματισμού και της κλωστοϋφαντουργίας.

Η βιομηχανία ιματισμού της Φλώρινας "Γεωργίου ΑΒΕΕ" έκλεισε απροειδοποίητα τα περασμένα Χριστούγεννα, πετώντας στο δρόμο 130 εργαζόμενες, χωρίς να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Το πρόβλημα της ανεργίας στον ακριτικό αυτό νομό έχει πάρει μορφή επιδημίας. Οι υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ υπολογίζουν ότι τη χειμερινή περίοδο το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται στο 35-40%,στην πραγματικότητα εκτιμάται όμως ότι είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Στη Νάουσα,ο ιδιοκτήτης της ΒΕΤΛΑΝΣ εξαφανίστηκε, εκχωρώντας τα... εμπορεύματα στους εργαζόμενους ως αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, που ανέρχονται στα 200 περίπου εκατ. δρχ. Οπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χρ. Τρεμπελής από το '90 έχουν χαθεί 3.500 θέσεις εργασίας. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες της πόλης όλο και λιγοστεύουν. Πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν τη Νάουσα. Τα Σύμφωνα Απασχόλησης, που θα αντιμετώπιζαν τάχα το πρόβλημα της ανεργίας. προβλέπουν 180 θέσεις εργασίας για το Νομό Ημαθίας, για φύλαξη παιδιών και γερόντων. Ηδη ο Δήμος της Νάουσας με ομόφωνη απόφαση έκρινε ότι δε θα έπρεπε να συμμετάσχει στην κοροϊδία αυτή.

Στη γειτονική Πιερία καταστράφηκε η τοπική οικονομία, καθώς πάνω από 40 επιχειρήσεις ιματισμού έκλεισαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Από τους 4.000 εργαζόμενους απασχολούνται σήμερα σε συνθήκες πολλές φορές απάνθρωπες μόνο 1.000.Τελευταία βιομηχανία στο έτοιμο ένδυμα που μείωσε στο μισό το εργατικό της δυναμικό, γιατί μεταφέρεται στη Βουλγαρία, ήταν η "Κατερίνα".

Ξεπερνά το 40% η ανεργία στην Εδεσσα υπολογίζει το ΕΚ της πόλης. Δύο βιομηχανίες έχουν απομείνει στην πόλη και η μία, η "Βαλαβανίδου",συρρικνώνεται συνεχώς, καθώς μέρος των δραστηριοτήτων της μεταφέρεται στην Αλβανία. Η επιχείρηση ΣΑΛΙΓΚΑ μεταφέρεται κι αυτή έξω από την Ελλάδα. "Οι εργαζόμενοι στα κονσερβοποιία φέτος είναι ζήτημα να καταφέρουν να κάνουν 20 μεροκάματα. Δεν υπάρχουν δουλιές στην περιοχή. Ο κόσμος πεινάει", λέει η Βασ. Βότση,μέλος της διοίκησης του ΕΚ Εδεσσας.

Στα Γιαννιτσά η ανεργία ξεπερνά το 20% και μειώνεται σημαντικά το προσωπικό στην κλωστοϋφαντουργία. Ο πρόεδρος του ΕΚΓ Κ. Σαλονικίδης επισημαίνει: "Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς σε βάρος πάντα του εργαζόμενου. Στην κλωστοϋφαντουργία γίνεται μείωση προσωπικού κατά 50 άτομα και λίγο αργότερα βλέπουμε να προσλαμβάνονται από τον ίδιο εργοδότη πάλι 50 άτομα με ανάθεση έργου. Το σωματείο των εργαζομένων στο φασόν, που είχε 350 άτομα, πλέον δεν υφίσταται καθώς οι μικρές μονάδες έχουν διαλυθεί. Τώρα μόνο μερικές γυναίκες ημιαπασχολούνται στα σπίτια τους με το φασόν, φυσικά χωρίς ασφάλιση και με χαμηλή αμοιβή στο κομμάτι. Η Επιθεώρηση Εργασίας Γιαννιτσών έχει ένα μόνο άτομο και φυσικά δεν μπορεί να ελέγξει μια περιοχή όπου υπάρχουν 1.350 επιχειρήσεις".

Στην τροχιά της βιομηχανικής συρρίκνωσης κινείται και το Κιλκίς.Τελευταία έκλεισαν κι εκεί δύο βιομηχανίες. Η "ΚΟΡΟΝΙΜ" στον ιματισμό και το εργοστάσιο πλαστικών "ΠΡΟΝΤΑΞΙΟΝ",με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 130 περίπου εργαζόμενοι. Στο φασόν που απασχολούνταν 3.500 άτομα, τώρα δουλεύουν λιγότεροι από 2.000.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Θράκης,αφού τα "μέτρα" που έχει πάρει μέχρι τώρα η πολιτεία, στόχευαν μόνο στην επιδότηση των εργοδοτών, όπως διαπίστωναν και συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής,σε σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων που πραγματοποιήθηκε τελευταία στη Θεσσαλονίκη. Η Θράκη έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο βιομηχανιών, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚ, "5,5 δισ. πήρε ο ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ και το εργοστάσιο μετά ένα μήνα έκλεισε. Δημιουργούνται εργοστάσια και δε δουλεύουν".

"Με τις επιδοτήσεις δημιουργούνται πλασματικά θέσεις εργασίας. Δίνονται 3-3,5 δισ. δρχ. και προσλαμβάνουν στο τέλος 10 εργαζόμενους, αφού ο επενδυτής ρίχνει τα περισσότερα χρήματα για την αγορά του πιο σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού", μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚ Κιλκίς Βουλγαράκης.Στην Ανατολική Μακεδονία,μια σειρά βιομηχανίες έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στη Βουλγαρία και στα Σκόπια.Τα λεγόμενα μεγάλα έργα, όπου ελπίζουν να βρουν εργασία πολλοί εργαζόμενοι, καθυστερούν.

Εντονη είναι η ανεργία στην Καβάλα και ουσιαστικά η πόλη "κινείται" με δύο εργοστάσια. Σημαντική είναι η μείωση και του εργατικού δυναμικού που απασχολείται με το φασόν και τα καπνά.

Στη Δράμα, 6.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον ιματισμό μετά το 1990. Τώρα η μεγάλη ανεργία ανταγωνίζεται την άγρια εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Τα δύο πρόσφατα εργατικά ατυχήματα δείχνουν ότι υπάρχει πλήρης ασυδοσία στους χώρους δουλιάς και δε λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

"Τα μεγάλα έργα, όπως είναι η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες, έχουν μείνει πίσω. Κάποιοι βιομήχανοι που επιδοτήθηκαν με τους αναπτυξιακούς νόμους, ήρθαν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τις περιοχές μας, αφήνοντας πίσω τους γιαπιά, όπως έκανε ο ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ στην Κομοτηνή", δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΚ Δράμας Μιχ. Γαλανόπουλος.

Στις Σέρρες,το ΕΚ της πόλης εκτιμά ότι χωρίς υποδομή και συνέχιση των αναπτυξιακών έργων δε θα μειωθεί η ανεργία που ξεπερνά το 20%.Παράλληλα κοινή είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει νέο κύμα μετανάστευσης των νέων.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ