Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κορυφαία απεργιακή στιγμή

Πολλαπλά τα μέτωπα πάλης που ανοίγονται μπροστά στους δημόσιους υπάλληλους, καθώς η κυβέρνηση θίγει βασικές κατακτήσεις τους. Την ανάγκη να γίνει η απεργία αρχή συντονισμένων αγώνων για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης

Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, εντείνοντας τις προετοιμασίες για την επιτυχία της πανεργατικής πανυπαλληλικής απεργίας την Τετάρτη 27 Μάη, στην κατεύθυνση να αποτελέσει κορυφαία στιγμή του αγώνα τους και να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπά τη μονιμότητα, επιχειρεί την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποιεί δημόσιες υπηρεσίες.

Η υπεράσπιση του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα των δημοσίων υπηρεσιών και Οργανισμών,αναδεικνύεται σε βασικό μέτωπο πάλης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Και αυτό γιατί, η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρό της 1.750 Οργανισμούς, υπηρεσίες και ΝΠΔΔ που, στο όνομα της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων, δρομολογεί την ιδιωτικοποίησή τους. Τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει με τα προεδρικά διατάγματα για ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΛΠ, ΟΛΘ,με τα οποία εντάσσονται στις διαδικασίες του νόμου 2414/'96 και μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Η υλοποίηση αυτών των κυβερνητικών σχεδίων θα έχει συνέπεια τη μετατροπή του κοινωφελούς έργου αυτών των υπηρεσιών σε ακριβό "εμπόρευμα" για τους πολίτες.

Μια εξίσου σοβαρή συνέπεια, είναι η αυτόματη άρση της μονιμότητας για τους δημόσιους υπάλληλους στις υπηρεσίες αυτές, οι οποίοι ξεπερνούν κατά πολύ τους 50.000.Η υπεράσπιση της μονιμότητας αναδεικνύεται απ' αυτές τις εξελίξεις, σε βασικό μέτωπο πάλης.Αλλωστε, η κατάργησή της αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, όπως έχουν ομολογήσει, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και άλλοι υπουργοί. Μάλιστα, τελευταία, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Α. Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε ημερίδα της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή και στη δημόσια διοίκηση"ευέλικτων" μορφών εργασίας. Ηδη έχει στηθεί ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο, όπως οι νόμοι για Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή διοίκηση, οι νόμοι περί καταργήσεων - συγχωνεύσεων και μετατροπής σε ανώνυμες εταιρίες. Σημαντική εδώ είναι και η αναφορά στο "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" που συνυπέγραψε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, για εφαρμογή μερικής απασχόλησης και στη δημόσια διοίκηση.

Οι ουσιαστικές αυξήσεις είναι ένα ακόμα κύριο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, που βλέπουν και αυτοί τα τελευταία χρόνια να μειώνονται συνεχώς οι πραγματικοί μισθοί τους, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Οι... αυξήσεις φέτος του τριχίλιαρου,σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογικής παρακράτησης, είχε αποτέλεσμα νέα μείωση των μισθών και ονομαστικά.Η υποτίμηση της δραχμής κατά 14% ήρθε να επιδεινώσει την ήδη άσχημη μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο "νέος" Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση, έρχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα που είχαν ντε φάκτο κατακτήσει οι δημόσιοι υπάλληλοι, να επαναφέρει τη σύνδεση μισθολογίου - βαθμολόγιου και ουσιαστικά να αναβιώσει τον αντιδραστικό και εμφυλιοπολεμικό κώδικα του '51. Βασικός στόχος, αναδεικνύεται η χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η μετατροπή τους σε γρανάζι για τη διευκόλυνση του περάσματος των αντεργατικών - αντιλαϊκών επιλογών.

Στο προσκήνιο επανέρχεται, εξάλλου, το πάγιο αίτημα για θεσμοθέτηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο δημόσιο,καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε έναν ακόμη εμπαιγμό. Μετά από ανέξοδες υποσχέσεις χρόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στην επικύρωση των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και ενώ οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με το σχέδιο νόμου που έχει έτοιμο, έρχεται να τις διαψεύσει προωθώντας συλλογικές συμβάσεις - "μαϊμού".

Δ. Αγκαβανάκης: Υπόθεση των εργαζομένων

Τα παραπάνω ζητήματα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην απεργία της Τετάρτης και στην ανάγκη τού να την κάνουν δική τους υπόθεση οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οπως μας δήλωσε ο Δ. Αγκαβανάκης αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, "την 24ωρη πανεργατική πανυπαλληλική απεργία, που υποχρεώθηκαν να κηρύξουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τις 27 του μήνα, παίρνουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Την ξεκαθαρίζουν από τις λογικές της εκτόνωσης - ενσωμάτωσης - συναίνεσης που επιδιώκουν να την εμποτίσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης και της δίνουν βαθύτερα ταξικά χαρακτηριστικά και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την προοπτική. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και με αυτή την κινητοποίηση θα καταδικάσουν τη συνολική κυβερνητική πολιτική, όλα τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που θίγουν καίρια στο σύνολό του το βιοτικό επίπεδο του εργάτη και του δημόσιου υπάλληλου από τη μια και απ' την άλλη συσσωρεύουν νέα υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα στην πορεία και μέσα απ' την κινητοποίηση θα ενταθούν και θα ενισχυθούν οι διεργασίες στις συνειδήσεις των εργαζομένων και θα γίνει ένα βήμα παραπέρα στην ωρίμανση της ανάγκης για παρατεταμένους συντονισμένους αγώνες, με στόχο την ανατροπή της βάρβαρης ευρωενωσιακής κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανάγκη να ορθωθεί μέτωπο των εργαζομένων απέναντι στο "μαύρο" μέτωπο κυβέρνησης, ΣΕΒ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ