Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΑΘΙΑ - ΦΛΩΡΙΝΑ
Στα "σαγόνια" της ανεργίας

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς χάνονται οι θέσεις εργασίας, τόσο στη βιομηχανία, όσο και στην αγροτική οικονομία

Η Νάουσα είναι μια επαρχιακή πόλη με 25 χιλιάδες κατοίκους, από τους οποίους ο ένας στους έξι είναι άνεργος!Η ανεργία - σύμφωνα με υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου - έχει εκτοξευτεί στο 40% και όπως πάνε τα πράγματα, κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει. Από τις αρχές του '90 έχουν χαθεί περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας.Οχτακόσιοι άνεργοι προήλθαν μόνο από το κλείσιμο της ΒΕΤΛΑΝΣ,ενώ όλες οι υπόλοιπες κλωστοϋφαντουργίες μείωναν σταδιακά το προσωπικό, με παράλληλη εντατικοποίηση της εργασίας.

Τη δεκαετία του '80 υπήρχαν 10 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, που απασχολούσαν περισσότερους από 3.500 εργάτες. Σήμερα σ' αυτά τα εργοστάσια δουλεύουν μόλις 1.300. Ετσι, αν ο Νομός Ημαθίας την περασμένη δεκαετία ήταν ο πόλος έλξης για τους κατοίκους των γύρω νομών, σήμερα δεν μπορεί να θρέψει τους κατοίκους του.

Εκτός από την κλωστοϋφαντουργία, η Νάουσα είχε αναπτυγμένη και την αγροτική οικονομία, κυρίως με τα μήλα, τα ροδάκινα και τα κεράσια. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μέρος του πληθυσμού να απασχολείται μόνιμα στις καλλιέργειες, αλλά μαζί μ' αυτούς έβρισκαν εποχική δουλιά στη συγκομιδή, στη διαλογή, στην ψύξη και την εμπορία, περισσότεροι από 2.000 νέοι, γυναίκες και φοιτητές.

Ενας άλλος μεγάλος σχετικά - για τα δεδομένα της περιοχής - τομέας που πλήττεται είναι και η κιβωτοποιία. Σ' αυτό τον κλάδο δούλευαν περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι μόνιμα και άλλοι 500 εποχικά. Σήμερα στον κλάδο της κιβωτοποιίας δουλεύουν μόλις 150 και αυτοί εποχικά, χωρίς να μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα 50 ένσημα για να σφραγίσουν το βιβλιάριο ασθενείας.

Στη Φλώρινα η κατάσταση είναι, επίσης, δραματική.Η ανεργία ξεπερνάει το 17%.Στα μαγαζιά οι δουλιές τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει πολύ και τίποτα δε φαίνεται στο άμεσο μέλλον να αλλάζει την κατάσταση. Η διακοπή των σχέσεων με τα Σκόπια και το εμπάργκο αποτέλεσαν θηλιά στο λαιμό της οικονομίας της Φλώρινας, που ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της.

Η συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει αποτέλεσμα το μεγάλο οροπέδιο - κάμπος να μένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο, αφού το κόστος για την καλλιέργειά του είναι απαγορευτικό.

Ο διαβόητος σταθμός της ΔΕΗ στη Φλώρινα, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, εκτός του ότι αποδείχτηκε σκάνδαλο, δε θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αφού αναμένεται να απασχολήσει το ανώτερο 110 εργαζόμενους και κανένας δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι οι εργαζόμενοι θα προέρχονται από την περιοχή.

Στα ορυχεία της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ του Κ. Βαρβούτη οι εργαζόμενοι πια είναι ελάχιστοι. Οι συνθήκες εργασίας άσχημες, ενώ η τρομοκρατία οργιάζει. Οι 130 εργαζόμενες στο εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων του Θ. Γεωργίου παραμένουν από τον Οκτώβρη απλήρωτες.

Η λίμνη Βεγορίτιδα στερεύει, δημιουργώντας έριδες μεταξύ κοινοτήτων. Εριδες, που φέρνουν στην επιφάνεια ψυχροπολεμικής κλίμακας πτυχές εθνικιστικών φαινομένων. Εάν χαθεί, η ζημιά για το φυσικό περιβάλλον θα είναι τεράστια, αφού ήδη η σημαντική μείωση των υδάτων της έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στους ψαράδες και στους ασχολούμενους με τον τουρισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις στους ΟΑΕΔ σε Αττική και Νάουσα (2014-02-14 00:00:00.0)
Να μπει τέρμα στα αδιέξοδα των εργατών της ΕΝΚΛΩ (2009-10-21 00:00:00.0)
Πλασάρει τα αντεργατικά σχέδια του Λαναρά (2009-03-20 00:00:00.0)
Επιδοτούν τη δημιουργία ανέργων (2005-11-12 00:00:00.0)
Στο πόδι όλοι οι εποχιακοί (2004-01-23 00:00:00.0)
Τραγική η κατάσταση, χειρότερο το μέλλον (1999-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ