Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Πλασάρει τα αντεργατικά σχέδια του Λαναρά

Εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ενημέρωσε τους εργάτες στη Β. Ελλάδα ότι για να «επιβιώσει ο όμιλος» θα κλείσουν εργοστάσια και θα χαθούν θέσεις εργασίας

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία»μπαίνουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας με τις πλάτες της ΓΣΕΕ
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία»μπαίνουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας με τις πλάτες της ΓΣΕΕ
Τον άθλιο ρόλο που έχει αναλάβει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εκβιάζοντας τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», που προβλέπει τουλάχιστον 250 απολύσεις και κλείσιμο μονάδων, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» σε Νάουσα και Κομοτηνή. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κινείται σε απόλυτο συντονισμό με την εργοδοσία, η οποία έστειλε προς ενημέρωση των εργαζομένων κείμενο στο οποίο αναφέρει: «Το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να ξεκινήσει την 1η Απρίλη. Παραπέρα καθυστέρηση στην υλοποίησή του θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις για την εταιρεία».

Στην ανεργία άλλοι 250 εργαζόμενοι

Ο ρόλος της ΓΣΕΕ επιβεβαιώθηκε και το βράδυ της Τετάρτης, στη σύσκεψη που συγκάλεσε η ΓΣΕΕ στην Κομοτηνή, με τα σωματεία από όλα τα εργοστάσια του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Πέλλα, Κομοτηνή και Εβρο). Η συνδικαλιστική πλειοψηφία, χρησιμοποιώντας την απειλή της εργοδοσίας για λουκέτο σε όλα τα εργοστάσια, προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να παλέψουν ώστε να δώσει η κυβέρνηση τα 35 εκατομμύρια ευρώ, με κρατική εγγύηση, που ζητά ο όμιλος. Μάλιστα, προτίθεται να αναλάβει και τη χρηματοδότηση τέτοιων κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, μέχρι τις 31 του Μάρτη!

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Τσαραμπουλίδης, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι για να επιβιώσει ο όμιλος, πρέπει να κλείσουν ορισμένες μονάδες (ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ, ΒΑΦΕΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΑ, η GALLOP που έχει ήδη κλείσει), άλλες να συρρικνωθούν (ΔΟΥΔΟΣ, ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ΄ ΝΑΟΥΣΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ) και να γίνουν 250 τουλάχιστον απολύσεις (ήδη έχουν φύγει τουλάχιστον 200 από όλο τον όμιλο). Μάλιστα, για να περιορίσει τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι όσοι απολυθούν θα ενταχθούν σε «ειδικά προγράμματα».

Η ΟΕΚΙΔΕ, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και οι Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων του ομίλου καταγγέλλουν την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αλλά και την ηγεσία της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) στον κλάδο γιατί καθοδήγησαν σε αυτή τη γραμμή τα σωματεία, στο πλάι της εργοδοσίας, κόντρα στην ΟΕΚΙΔΕ, στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το ΠΑΜΕ. Καλούν τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τετελεσμένα. Να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες διοικήσεις της ΓΣΕΕ και των σωματείων, δημιουργώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε εργοστάσιο. Να απαιτήσουν την άμεση και χωρίς όρους πληρωμή όλων των εργαζομένων, χωρίς καμία αλλαγή στα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις. Οχι μόνο να μη γίνουν άλλες απολύσεις, αλλά να απαιτήσουν την άμεση επαναπρόσληψη όσων αποχώρησαν. Τη λειτουργία των εργοστασίων, ανεξάρτητα και πέρα από τα σχέδια Λαναρά ή τραπεζών.

Στην «ΟΤΤΟ Εβρος»

Στο δρόμο του αγώνα μπήκαν από χτες οι 53 εργαζόμενοι που απέμειναν να δουλεύουν στο εργοστάσιο του ομίλου στον Εβρο («Οττο Εβρος»). Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη νομαρχία και προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση για τη Δευτέρα 23 του Μάρτη με αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν τα κέρδη και τα σχέδια των μεγαλοβιομηχάνων και να τους γυρίσουν την πλάτη, καλεί τους εργαζόμενους η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει τέρμα στα αδιέξοδα των εργατών της ΕΝΚΛΩ(2009-10-21 00:00:00.0)
Αθλια συμπαιγνία σε βάρος των κλωστοϋφαντουργών(2009-04-09 00:00:00.0)
Χρειάζεται αγωνιστικός προσανατολισμός αντοχή και συντονισμός(2008-07-16 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον για εκατοντάδες εργαζόμενους(2008-07-03 00:00:00.0)
Αντί για δουλιά ελεημοσύνη...(2004-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ