Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΑ
Πενήντα χρόνια αδικαίωτοι

"Μνημείο Εκτελεσθέντων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1940 - 1949", είναι οι λέξεις που αναγράφονται από την περασμένη Κυριακή στη μαρμάρινη πλάκα, στο μνημείο, δηλαδή, που κατασκευάστηκε στο χώρο όπου εκτελέστηκαν όλη αυτή την περίοδο πάνω από 50 κομμουνιστές πατριώτες στο ακρωτήριο Τούρλος, στην Αίγινα. Η πλάκα τοποθετήθηκε στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης ως χρέος, για την απόδοση της πρέπουσας τιμής στους νεκρούς που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή, αγωνιζόμενοι για τη λευτεριά της πατρίδας και τη δημοκρατία, ενάντια στους κατακτητές και την ξενοκίνητη κυβέρνηση που ακολούθησε.

Χρέος, που, δυστυχώς, "περίμενε" 50 ολόκληρα χρόνια για να γίνει πραγματικότητα...

Και ήταν πολλοί οι συγγενείς και συναγωνιστές που έφτασαν εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών, αδιαφορώντας για τις "αντίξοες συνθήκες", αφού χρειάστηκε να περπατήσουν αρκετή ώρα, κάτω από τον ήλιο, το χωματόδρομο που οδηγούσε στο χώρο της θυσίας.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μεσαγρού Αίγινας, Θωμά Γάλαρη.Ακολούθησαν χαιρετισμοί του εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ Νίκανδρου Κεπέση και της ΠΟΑΕΑ Λουκά Λέκκα.Ο Ν. Κεπέσης μίλησε για "την άγρια δολοφονία των Ελλήνων αγωνιστών", ενώ κατήγγειλε την αδιαφορία της πολιτείας για την κατασκευή ενός τέτοιου μνημείου, παρά τις προσπάθειες των αντιστασιακών οργανώσεων και του ΚΚΕ για δεκαετίες ολόκληρες.

Μετά την κατάθεση στεφανιών, οι συγγενείς και συναγωνιστές των θυμάτων τραγούδησαν όλοι μαζί το "Επέσατε θύματα" και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,ο δήμαρχος της Αίγινας, Γκότσης Τρύφων,εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών και μαζικών φορέων κ.ά.

Φ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ