Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Νομοθετούν και ιδιωτικές εταιρίες...

Μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο νόμου για τις τηλεπικοινωνίες, ανακοίνωσε χτες στα πλαίσια των εργασιών του Φόρουμ Επικοινωνιών ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης,στο οποίο, εκτός των εκπροσώπων του δημοσίου με αποφασιστικό λόγο, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι εταιριών όπως: ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΖΗΜΕΝΣ, ΠΑΝΑΦΟΝ, ΣΤΕΤ, FORTHNET.

Στην ουσία, μέσα από το μηχανισμό του Φόρουμ, οι εταιρίες αυτές αναδεικνύονται και σε ρόλο νομοθέτη, στο όνομα μιας θολής αλλά καθόλου αθώας επιδίωξης "για την εκπόνησηΕθνικού Σχεδίου Δράσης και την είσοδο της χώρας στον νέο ψηφιακό κόσμο". Αντικείμενο των εργασιών η πολιτική για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών υποδομών, το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δράσουν οι επιχειρήσεις, καθώς και η σύγκλιση των τεχνολογιών και οι επιπτώσεις τους. Πίσω απ' αυτά, ο πόλεμος για την τηλεπικοινωνιακή πίτα, που ήδη έχει ξεσπάσει, και που σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από 1.213 δισ. φέτος, (συμμετοχή στο ΑΕΠ 3,4%) το 2002 θα ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές και θα αναλογεί στο 4,6% του ΑΕΠ.

Βασικές αρχές, που σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα πρέπει να διέπουν την τηλεπικοινωνιακή υποδομή, είναι η απελευθέρωση, η προστασία και η ενθάρρυνση του "ανταγωνισμού", η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η καθολική υπηρεσία και η ασφάλεια των πληροφοριών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, εκφράζοντας προφανώς και τις απόψεις του "επιχειρηματικού κόσμου", έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ζητώντας ένα "Φιλελεύθερο και ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο" χωρίς περιορισμούς στη δράση των επιχειρήσεων. Οσο για την καθολική υπηρεσία, αδιευκρίνιστο παραμένει όχι μόνο το εύρος της, αλλά και ο τρόπος που θα καλύπτεται το κόστος της.

  • Και ενώ στο Φόρουμ, κυβέρνηση και επιχειρηματίες μοιράζουν την τηλεπικοινωνιακή αγορά και παζαρεύουν τους όρους του "παιχνιδιού", μια άλλη"μοιρασιά", έχει δημιουργήσει σοβαρή δυσαρέσκεια σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη αυτά πνέουν μένεα κατά της Διοίκησης της COSMOTE, για το μοίρασμα των πελατών της, που έγινε σε βάρος του δικτύου πωλήσεων του ΟΤΕ και υπέρ των πέντε εταιριών - συνεργατών που προωθούν τα κινητά της θυγατρικής του ΟΤΕ. Αποτέλεσμα αυτής της "μοιρασιάς", είναι η αδυναμία του ΟΤΕ να πωλήσει κινητά, αν και έχει το 75% περίπου των προεγγραφών, και ο εξαναγκασμός του να παραχωρεί τους πελάτες του στις άλλες πέντε εταιρίες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ιντρακόμ» κατά ΟΤΕ (2003-09-12 00:00:00.0)
Πλήρης απελευθέρωση του μεγάλου κεφαλαίου (1999-12-16 00:00:00.0)
«Κλήση» στο ...μεγάλο κεφάλαιο (1999-11-25 00:00:00.0)
Ανέκοψαν την περιθωριοποίηση του τομέα τους (1998-06-06 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την ΚΟΣΜΟΤΕ (1998-06-06 00:00:00.0)
...και η κυβερνητική κατανόηση (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ