Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Συνεχής ο εμπαιγμός από την πολιτεία

Επίσκεψη εκπροσώπων της πρωτοβουλίας κατοίκων της ορεινής περιοχής Ξάνθης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Βίο αβίωτο περνούν εκατοντάδες οικογένειες των μειονοτικών χωριών του ορεινού όγκου της Ξάνθης, λόγω των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία μετέφεραν στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη και Γ. Θεωνά εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας κατοίκων της ορεινής περιοχής Ξάνθης, που επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένοι των δύο ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

Υπογραμμίζοντας το συνεχή εμπαιγμό τους από μια υποκριτική και συχνά ανάλγητη πολιτεία, που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, οι κάτοικοι της περιοχής υπογράμμισαν στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, τονίζοντας ότι η σωρεία υποσχέσεων που έχουν λάβει μέχρι τώρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι "θυμούνται" να ανέβουν τους δύσβατους χωματόδρομους των χωριών τους μόνο σε προεκλογικές περιόδους, έχουν μείνει νεκρό γράμμα, με αποτέλεσμα τα προβλήματά τους να οξύνονται συνεχώς.

Στα τέλη του 20ού αιώνα τα χωριά του ορεινού όγκου της Ξάνθης ζουν σε συνθήκες μεσαίωνα, στερημένα ακόμα και των πιο βασικών υποδομών (δικτύων, οδικών, υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ιατρικής περίθαλψης, σχολείων). Το οδικό δίκτυο των χωριών Σάτρες, Τέμενος, Κένταυρος, Πάχνη, Θέρμες, Μέδουσα, Κίδαρις, το αποτελούν χωματόδρομοι σε πολύ κακή κατάσταση που το χειμώνα μετατρέπονται σε λασπόδρομους, βατούς δύσκολα, μόνο με μουλάρια. Στα χωριά Σάτρες και Τέμενος οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται πάνω από 6 ώρες την ημέρα, για να μεταφέρουν με μουλάρια τις ζωοτροφές για τα ζώα τους, επειδή η πολιτεία δεκαετίες τώρα κωφεύει στο αίτημά τους για ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων. Σχολεία ονομάζει η πολιτεία τα ετοιμόρροπα, χωρίς θέρμανση, ακατάλληλα από κάθε άποψη - ασφάλεια, υγιεινή και πολύ περισσότερο διδακτική και παιδαγωγική - κτίρια όπου λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Με πλαστικούς σωλήνες και με αυτοσχέδια μέσα αναγκάζονται οι γεωργοί και οι κάτοικοι των περιοχών να μεταφέρουν νερό για ύδρευση και για πότισμα των χωραφιών τους. Η ιατρική περίθαλψη των κατοίκων γίνεται από το κινητό αγροτικό ιατρείο που με πενιχρό και υποτυπώδη εξοπλισμό επισκέπτεται κάθε χωριό μια φορά τη βδομάδα για 2 ώρες. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καυτά και χρόνια προβλήματα που επισήμαναν οι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης, προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση προκειμένου να εξασφαλιστούν στις οικογένειες τους στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, επισήμαναν ότι η σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποσχέσεων και αναβολών. Μια πολιτεία που θέλει να λέγεται δημοκρατική πρέπει να εξασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της, και συνταγματική επιταγή, έξω από κάθε μορφής ρατσιστικές διακρίσεις, ως την τελευταία της γωνιά και ως το πιο απομακρυσμένο χωριό ίδιες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν άλλα, μεγάλα συμφέροντα, αυτά που γέννησαν αυτά τα προβλήματα, αυτά που δημιουργούν και συντηρούν ανισότητες περιφερειακές, κοινωνικές, ταξικές και που θα συνεχίσουν να τις αναπαράγουν και να τις διογκώνουν. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεσμεύτηκαν ότι το ΚΚΕ θα αγωνιστεί και θα προωθήσει με κάθε τρόπο τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, απαιτώντας την άμεση ικανοποίησή τους, όπως το έκανε μέχρι τώρα, με τις χυνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις του και στην ελληνική Βουλή και σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Δεσμεύτηκαν, επίσης, να ξαναεπισκεφτούν σύντομα τα χωριά της ορεινής Ξάνθης, προκειμένου να έχουν αμεσότερη επαφή με τα προβλήματά τους και μεταφορά, θέση τους, ανάλογα με την περίπτωση και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ