Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία
  • Με νομοσχέδιο που συζητιέται από χθες στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής, ενώ ανασυντάσσονται οι εκλογικοί κατάλογοι
  • Συγκεκριμένες παρατηρήσεις του Αχ. Κανταρτζή από την αποδοχή των οποίων θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο
  • Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στη διάταξη για τους ετεροδημότες

Θέματα που αφορούν την ψήφο των ετεροδημοτών, την ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, την αφαίρεση της ιθαγένειας και άλλες διατάξεις της εκλογικής διαδικασίας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ανασυντάσσονται οι εκλογικοί κατάλογοι και συντάσσονται εκ νέου αυτεπάγγελτα με βάση τα δημοτολόγια κατά εκλογικά διαμερίσματα και καθιερώνεται ειδικός εκλογικός αριθμός για κάθε εκλογέα.

Οι ετεροδημότες μπορούν να ψηφίζουν (σε ειδικά τμήματα) εάν το επιθυμούν στον τόπο διαμονής τους, ψηφίζοντας όμως τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Επίσης η φρούρηση των εκλογικών τμημάτων θα γίνεται από την αστυνομία και όχι τον στρατό ενώ μειώνεται σε δύο ο αριθμός των λαϊκών μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Θεσπίζεται απαγόρευση δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων εννιά μέρες πριν τις εκλογές καθώς και τη μέρα εκλογής και καταργούνται οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε όποιον αδικαιολόγητα δεν επιδιώκει εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους ή δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.

Τέλος, καταργούνται οι διατάξεις βάσει των οποίων αφαιρούνταν η ελληνική ιθαγένεια από αλλογενείς που είτε εγκαταλείπουν το ελληνικό έδαφος χωρίς πρόθεση επιστροφής είτε γεννήθηκαν και κατοικούν στην αλλοδαπή. Κατάργηση όμως που δε θα έχει αναδρομική ισχύ.

Οι διατάξεις περί της ψήφου των ετεροδημοτών, που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την επαρχία, καθώς φοβούνται ότι με την ψήφο στον τόπο κατοικίας θα χάσουν τη δυνατότητα επηρεασμού των ψηφοφόρων. Χθες ήδη αντέδρασε ο βουλευτής Γ. Καλαφάτης, ενώ την ερχόμενη Τρίτη που συνεχίζεται η συζήτηση θα υπάρξει και η αντίδραση των υπόλοιπων.

Ο Αχ. Κανταρτζής

"Για μας εκείνο που πραγματικά θα αποτελούσε μία επαναστατική αλλαγή θα ήταν η καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος", είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν αφήνουν αδιάφορο το ΚΚΕ η βελτίωση και η απλοποίηση των εκλογικών διαδικασιών. Με βάση αυτό προχώρησε σε ορισμένες παρατηρήσεις επί των διατάξεων, τονίζοντας ότι από την απάντηση που θα δοθεί σε αυτές θα εξαρτηθεί και η τελική θέση του Κόμματος. Ο βουλευτής είπε ότι επιφυλάσσεται να εκφράσει στην Ολομέλεια του Σώματος τη θέση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο.

Διαφωνία εξέφρασε ο Αχ. Κανταρτζής με τον τρόπο καθιέρωσης του ειδικού εκλογικού αριθμού, τονίζοντας ότι υπάρχουν φόβοι να χρησιμοποιηθεί αυτός για το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω του ενιαίου αριθμού μητρώου. Επίσης, δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την αόριστη εξουσιοδότηση που δίνεται στον υπουργό να ρυθμίζει το θέμα.

Ο βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις ζήτησε να επεκταθεί η απαγόρευση όχι μόνο στις εννιά τελευταίες μέρες αλλά για όλη την προεκλογική περίοδο. Η δε απαγόρευση να αφορά όχι μόνο τη δημοσίευση αλλά και την πραγματοποίησή τους.

Θετικές χαρακτήρισε τις διατάξεις για την ψήφο των ετεροδημοτών, ζητώντας πρόσθετες διασφαλίσεις, ενώ για την ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναβίωση της ενορίας ως χώρος αναφοράς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμφωνία του με την κατάργηση του άρθρου για την αφαίρεση της ιθαγένειας, ζήτησε όμως να επανεξεταστούν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν και έχουν οδηγήσει ακόμα και σε διαλυμένες οικογένειες.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ η ΝΔ συμφώνησε με την κυβέρνηση στο να μην έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο για την ιθαγένεια.

Ο υπουργός Α. Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο οφειλόμενο, έστω με καθυστέρηση, σεβασμό στον πολίτη και απέκλεισε κατηγορηματικά την αναδρομική ισχύ των διατάξεων για την αφαίρεση της ιθαγένειας. Χαρακτήρισε νομικά πολύπλοκο το θέμα της ψήφου των μεταναστών και γι' αυτό προχώρησε στη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα. Αφησε ανοιχτό μέχρι την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια το θέμα της διεύρυνσης του χρόνου απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων από εννιά σε 15 μέρες, ενώ για τον εκλογικό αριθμό είπε ότι δε θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, παραπέμποντας σε νέα συζήτηση το θέμα.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, δεν ανοίγει συζήτηση για το θέμα γιατί η εκλογολογία είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Τέλος, διευκρίνισε ότι σε όλους τους δήμους της χώρας που προέκυψαν από τον "Καποδίστρια" θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές εάν κανένας συνδυασμός δεν πάρει το 50+1 στον πρώτο γύρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ! (2019-05-16 00:00:00.0)
Οι ετεροδημότες στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ (2009-09-18 00:00:00.0)
Καμιά χαμένη ψήφος στους ετεροδημότες (2009-05-20 00:00:00.0)
Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις ευρωεκλογές (2009-02-28 00:00:00.0)
Ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους από το 2004 και μετά (2003-09-14 00:00:00.0)
Προς κατάργηση η υποχρεωτική ψήφος (1998-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ