- Η ελληνική κυβέρνηση, ενδίδοντας στην αμερικανική πίεση, ήταν αυτή που άναψε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των ενοχλητικών τουρκικών ασκήσεων νότια της Κρήτης. Η στάση της ελληνικής... - 1998-05-29 00:00:00.0"/> - Η ελληνική κυβέρνηση, ενδίδοντας στην αμερικανική πίεση, ήταν αυτή που άναψε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των ενοχλητικών τουρκικών ασκήσεων νότια της Κρήτης. Η στάση της ελληνικής... - 1998-05-29 00:00:00.0" /> Με τις "ευχές" της Αθήνας οι τουρκικές ασκήσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με τις "ευχές" της Αθήνας οι τουρκικές ασκήσεις
  • Επί 32 μήνες είχε δεσμεύσει η Αθήνα τις περιοχές νότια της Κρήτης και τις αποδέσμευσε για να τις χρησιμοποιήσει η Αγκυρα
  • "Πώς θα αντιδρούσατε αν κάναμε το ίδιο στο κεντρικό Αιγαίο;", ήταν το "πειστικό επιχείρημα" της Αγκυρας

Η ελληνική κυβέρνηση, ενδίδοντας στην αμερικανική πίεση, ήταν αυτή που άναψε το "πράσινο φως" για την πραγματοποίηση των "ενοχλητικών" τουρκικών ασκήσεων νότια της Κρήτης. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό αξίζει να σημειωθεί πως διαμορφώθηκε μέσα στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής συζήτησης για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του γγ του ΝΑΤΟ, γεγονός που περιγράφει με ακρίβεια για το πώς εξελίσσεται, αλλά και προς τα πού πηγαίνει η εν λόγω συζήτηση.

Από έγγραφα, των οποίων το περιεχόμενο είναι σε γνώση του "Ρ", αποδεικνύεται πως η σχετική πίεση προς την Αθήνα ξεκίνησε στις 24/4 στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων των δύο χωρών.Εκεί ο Τούρκος πρεσβευτής ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αποκλεισμό τους τελευταίους 32 μήνες περιοχών νοτίως της Κρήτης, υπογραμμίζοντας πως το κλείσιμο της περιοχής για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα αποτελεί παραβίαση του Αρθρου 3 των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 1988. Η τουρκική επιχειρηματολογία, αξίζει να σημειωθεί, οικοδομήθηκε στο επιχείρημα (ευπρόσδεκτο από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ) ότι η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει απελπιστικά την επικοινωνία της Τουρκίας, η οποία συχνά είναι απαραίτητη για σκοπούς του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, από τη στιγμή που η Ελλάδα αρνείται υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών υπεράνω της επικράτειάς της".

Η συζήτηση συνεχίστηκε και σε επόμενες συναντήσεις των μονίμων αντιπροσώπων πάντα μέσα στο πλαίσιο της ...αναζήτησης ΜΟΕ, ενώ στο παρασκήνιο ο αμερικανικός παράγοντας κλιμάκωνε την πίεση προς την Αθήνα, υιοθετώντας πλήρως την οπτική της Αγκυρας.

Ετσι λοιπόν, στις 15/5, ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στην έδρα της Συμμαχίας προσπάθησε, κατόπιν οδηγιών που είχε λάβει από την Αθήνα, να δικαιολογήσει το γεγονός του αποκλεισμού επί 32 μήνες των περιοχών νότια της Κρήτης, υπογραμμίζοντας πως η δέσμευση της περιοχής δεν είναι "μόνιμη" και πως δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον αποκλεισμό οι αεροδιάδρομοι.

Οι ελληνικές απαντήσεις, προφανώς, δεν ικανοποίησαν τον Τούρκο αντιπρόσωπο, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του αποδίδει πρωταρχική σημασία στον τερματισμό της δέσμευσης της περιοχής νότια της Κρήτης και πως αναμένει ότι η Ελλάδα δε θα εκδώσει νέο ΝΟΤΑΜ, όταν το ισχύον λήξει στα τέλη του μήνα.

Στο σημείο αυτό, ο Τούρκος πρεσβευτής διατύπωσε δύο εκβιασμούς. Αν η Ελλάδα, είπε, συνεχίσει να έχει δεσμευμένες τις περιοχές, τότε η Τουρκία θα αρνηθεί να προχωρήσει στην επιβεβαίωση των Συμφωνιών του 1988. Καταλήγοντας, ο Τούρκος διπλωμάτης ρώτησε τον Ελληνα συνάδελφό του τι θα έπραττε η Ελλάδα, αν η Τουρκία εκήρυσσε επί 32 μήνες μια περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου σε καθεστώς παρόμοιο με τις περιοχές νότια της Κρήτης;

Φαίνεται πως τα τουρκικά "επιχειρήματα" και οι αμερικανικές "απαιτήσεις" έδωσαν "λύση" και οι δεσμευμένες από την Ελλάδα, τους τελευταίους 32 μήνες, περιοχές νότια της Κρήτης, "παραδόθηκαν" στην Αγκυρα, η οποία εν τω μεταξύ ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιοχών για την πραγματοποίηση ασκήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έριξε στα "μαλακά" το θέμα της διεξαγωγής των εκτεταμένων τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων, που θα εξελιχθούν στη διάρκεια του επόμενου μήνα, σε περιοχές που εκτείνονται μέχρι τα δυτικά της Κρήτης. Τόσο ο υπουργός Τύπου, όσο και ο υπουργός Αμυνας επισήμαναν χτες το γεγονός ότι η εξαγγελία την ασκήσεων αυτών εκ μέρους της Τουρκίας είναι τυπικά τουλάχιστον νόμιμη, καθώς οι 17 περιοχές που ζήτησε η Τουρκία να δεσμευτούν βρίσκονται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και έξω από αυτό.

"Οι ασκήσεις, είπε ο Δ. Ρέππας, τις οποίες έχει ανακοινώσει η Τουρκία, γίνονται σε ένα χώρο, ο οποίος είναι διεθνής. Βεβαίως, και η διεξαγωγή των ασκήσεων, σε νόμιμο πλαίσιο, έχει την πολιτική σημασία της. Μπορεί να πει κανείς ότι έχει ένα στοιχείο πρόκλησης ο σχεδιασμός αυτής της άσκησης. Μια πρόκληση, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και από το διεθνή παράγοντα". Μάλιστα, με έναν τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης, λέγοντας ότι και η Ελλάδα έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες, στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ