Κυριακή 7 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται "ευρωχαράτσι" στο νερό

Η ΕΕ προωθεί πρόσθετες επιβαρύνσεις και να πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι καταναλωτές το κόστος κατασκευής και συντήρησης των σχετικών έργων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τους Οργανισμούς Υδρευσης - Αποχέτευσης και Εγγείων Βελτιώσεων

Δυσβάσταχτο επιπρόσθετο τίμημα - "ευρωεισφορά" για κάθε χρήση νερού ετοιμάζεται να επιβάλει μετά το 2000 η ΕΕ, γεγονός που θα αποβεί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των αγροτών. Τα επιτελεία των Βρυξελλών προτείνουν ακόμα να πληρώνουν οι καταναλωτές το κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των έργων που σχετίζονται με τις χρήσεις νερού.

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ψηφιστεί πρόταση Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία θα μεταμορφώσει το νερό από φυσικό σε οικονομικό αγαθό, στο όνομα δήθεν της διατήρησης και βελτίωσης του υδάτινου περιβάλλοντος. Με αφορμή το γεγονός ότι η υπερεκμετάλλευση των υδατικών πόρων και η ρύπανση των υδάτων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην ΕΕ και κυρίως στις βόρειες χώρες, προτείνονται μια σειρά αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των πληθυσμών και όχι σε βάρος των βιομηχανιών και του μεγάλου κεφαλαίου, που φέρουν την κύρια ευθύνη και για το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.

Με σημαία το υποκριτικό σύνθημα ότι ο "ρυπαίνων πληρώνει", ετοιμάζονται να επιβάλουν υψηλά τέλη και εισφορές στους χρήστες ύδατος, καλώντας τις χώρες - μέλη να λάβουν πρόσθετα οικονομικά ή φορολογικά μέτρα. Στη σχετική πρόταση Οδηγίας αναφέρεται ότι θα επιβαρυνθεί η τιμή του νερού για αστική - οικιακή, βιομηχανική και αγροτική χρήση. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι τα όποια επιπρόσθετα βάρη θα επωμιστούν πάλι τα λαϊκά στρώματα και οι αγρότες.

Οσο για το μεγάλο κεφάλαιο, θα βρουν άλλον ένα "πόρο" για να κερδοσκοπήσει, αφού το όλο σχέδιο προβλέπει, με λίγα λόγια, την... ιδιωτικοποίηση του νερού, με την πλήρη ανάληψη του κόστους από τους καταναλωτές, κάτι που εδώ και χρόνια προτείνει επιμόνως ο ΟΟΣΑ. Δηλαδή, ο χρήστης ύδατος, εκτός αυτών που πληρώνει μέχρι τώρα, θα πληρώνει επιπλέον εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής μέχρι να γίνει απόσβεση, καθώς και το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και επέκτασης των όποιων έργων γίνονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά θα αναλαμβάνουν ιδιωτικές μεγαλοεταιρίες και στο πλαίσιο της εναρμόνισης, η χώρα μας πρέπει να ιδιωτικοποιήσει τους Οργανισμούς Υδρευσης - Αποχέτευσης και τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ).

Η κυβέρνηση ...υλοποιεί

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αντί να αντιδράσουν, σπεύδουν να ιδιωτικοποιήσουν προκαταβολικά την ΕΥΔΑΠ και να διαλύσουν τους ΟΕΒ, με απώτερο σκοπό να τους παραχωρήσουν μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε ιδιώτες. Γι' αυτό διαλύεται και η Γενική Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων του υπουργείου Γεωργίας.

Ακόμη, ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο θα συσταθεί Οργανισμός Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, όμως είναι σίγουρο ότι ο οργανισμός αυτός αν γίνει, θα λειτουργεί με βάση τις εντολές των Βρυξελλών.

"Στεγνώνουν" τους αγρότες

Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, οι αγρότες και ειδικότερα οι μικρομεσαίοι θα οδηγηθούν στο ξεκλήρισμα μια ώρα αρχύτερα, αφού το κόστος άρδευσης θα γίνει δυσβάσταχτο.

Αυτό βέβαια δεν ενδιαφέρει τα επιτελεία των Βρυξελλών, αφού στις βόρειες χώρες λόγω κλιματολογικών συνθηκών οι αγρότες δεν ποτίζουν και έτσι δε διαχωρίζεται η χρήση ύδατος για τη γεωργία. Ομως για τη χώρα μας, το 85% των διαθέσιμων υδατικών πόρων διατίθεται στις αγροτικές καλλιέργειες. Αρδεύονται περίπου 13.000.000 στρέμματα, από τα οποία τα μισά καλύπτονται από τα δίκτυα των ΟΕΒ.

Το πρώτο "σοκ" οι Ελληνες αγρότες θα το υποστούν πολύ σύντομα, αφού το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - καταργούνται οι 410 ΟΕΒ, οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), καθώς και οι Οργανισμοί Κωπαϊδας και Αρδευτικού Στυμφαλίας - Ασωπού Κορινθίας. Στη θέση τους θα δημιουργηθούν νομαρχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ονομάζονται Επιχειρήσεις Διαχείρισης Υδάτων Αγροτικής Χρήσης και στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα έχουν ελάχιστη ή καθόλου συμμετοχή. Αυτό θα σημάνει αυτόματη αύξηση της τιμής του νερού άρδευσης, αφού οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι με βάση μόνο το κόστος λειτουργίας, όπως ισχύει μέχρι τώρα για τους ΟΕΒ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη επιβάρυνση (ειδικό τέλος χρήσης νερού), καθώς και ΦΠΑ επί των επιβαλλόμενων εισφορών. Κάτι τέτοιο άλλωστε έλεγε και ο Σπράος στην έκθεση που παρουσίασε προ μηνών για τη γεωργία.

Η επιχείρηση για τη διάλυση των ΟΕΒ συνδυάζεται και με καταγγελίες αγροτών ότι η ΑΤΕ φέτος έκοψε τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα πολλοί Οργανισμοί να ζητήσουν προκαταβολικά χρήματα από τους αγρότες για να λειτουργήσουν.

Μετρητές στα χωράφια!

Τέλος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μπουν μετρητές στα χωράφια και οι αγρότες να πληρώνουν με το κυβικό και όχι με το στρέμμα. Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες αυτό μπορεί να γίνει εύκολα στα κλειστά κυκλώματα άρδευσης, που είναι λίγα προς το παρόν, ενώ κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει σε λιμνοδεξαμενές που έφτιαξε το υπουργείο Γεωργίας. Τέτοια απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.

Πάντως, αυτό που έλειπε τώρα από τους αγρότες είναι να μπούνε και μετρητές στα χωράφια για το νερό της άρδευσης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ