Κυριακή 7 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο εδώλιο επειδή ρυπαίνουν!

Ανεπαρκή μέχρι και ανύπαρκτα είναι τα μέτρα που λαμβάνουν τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία του περιβάλλοντος! Αυτό προκύπτει από σχετική έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στην οποία αναφέρεται ότι περισσότερες από 600 υποθέσεις παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον από κράτη της ΕΕ εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο τον περασμένο Οκτώβρη στάλθηκαν 26 προειδοποιητικές επιστολές ή αιτιολογημένες γνώμες για θέματα περιβάλλοντος προς όλα τα κράτη,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Επιτροπή με αυτόν τον τρόπο απειλεί ουσιαστικά - αν δεν πρόκειται πάλι για μια κίνηση αντιπερισπασμού και υποκρισίας - τα κράτη με την επιβολή υψηλών ημερήσιων προστίμων λόγω της έλλειψης εκτέλεσης των διατάξεων της νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι 14 κράτη - μέλη είτε δεν τηρούν είτε έχουν παραλείψει να μεταφέρουν στο Εθνικό τους Δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία για τις νιτρικές ενώσεις.Στόχος της Οδηγίας είναι να μειωθεί και να προληφθεί η ρύπανση από νιτρικές ενώσεις γεωργικής προέλευσης, να περιοριστεί η περιεκτικότητα νιτρικών ενώσεων (σε υψηλές συγκεντρώσεις ισοδυναμούν με πραγματικό δηλητήριο, επειδή παρεμποδίζουν την οξυγόνωση του αίματος) στο πόσιμο νερό και να καταπολεμηθεί ο ευτροφισμός των υδάτων στα φιόρδ, στις λίμνες και στις θαλάσσιες ζώνες. Τα κράτη - μέλη θα έπρεπε, σύμφωνα με την Οδηγία που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και 6 χρόνια, να έχουν εντοπίσει τις περιοχές εκείνες, στις οποίες υπάρχουν προβλήματα στο θέμα της ρύπανσης από νιτρικές ενώσεις.

Ακόμα σε 10 κράτη - μέλη διαβιβάστηκε αιτιολογημένη γνώμη από την Επιτροπή, επειδή δεν τηρούν τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία της φύσης. Κι αυτό γιατί κανένα κράτος δεν έχει παραδώσει τον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που θα έπρεπε να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Τέλος, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ κοινοποίησε σχετικές υπομνήσεις σε 14 κράτη - μέλη που παρέλειψαν να εκτελέσουν το πρόγραμμα αποβλήτων της ΕΕ που αφορά την επεξεργασία των οικιακών και επικίνδυνων αποβλήτων και τις συσκευασίες. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που καταδικάστηκε και πρόκειται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων δρχ. ημερησίως για τη συνεχιζόμενη λειτουργία της ανεξέλεγκτης χωματερής στον Κουρουπητό στα Χανιά... Και για τη χώρα μας έπεται συνέχεια, αφού και για τα Ανω Λιόσια υπάρχει σχετική προειδοποίηση της ΕΕ.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ