Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ρόλο "μικρού ιμπεριαλιστή"

Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση Σημίτη συντάχτηκε τα τελευταία 24ωρα με τους πιο επιθετικούς κύκλους των Αμερικανών και των Ευρωπαίων "συμμάχων" και συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων, σε πρώτη φάση, κατά του Βελιγραδίου. Οι δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπανδρέου) αποδεικνύουν ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι, βέβαια, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, προς όφελος των λαών, αλλά να μην "υστερήσουν" έναντι γειτονικών χωρών σε υποτέλεια στις ΗΠΑ και την ΕΕ, προκειμένου να τους ανατεθεί, όπως πιστεύουν, ένας ηγεμονικός ρόλος στην περιοχή.

Δε χωράει καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποδεχτεί πλήρως τη λογική της επέμβασης στα εσωτερικά των γειτονικών χωρών και δεν είναι η πρώτη φορά, που προθυμοποιείται να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί προκειμένου να επιβληθεί η "νέα τάξη πραγμάτων" και η PAX AMERICANA στην περιοχή. Το ίδιο έκανε στη Βοσνία και την Αλβανία και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα προσφερθούν για ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για το ρόλο του "μικρού ιμπεριαλιστή" που φιλοδοξούν να παίξουν στα Βαλκάνια.

"Ο καθένας είναι άξιος της τύχης του", είπε ο Θ. Πάγκαλος αποδοκιμάζοντας τη γιουγκοσλαβική πλευρά. Ας μην είναι καθόλου σίγουρος, όμως, για τη "δική του" τύχη, επειδή τα έχει όλα αναθέσει στους Αμερικανούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ