Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ 0-3
Οι "πετεινοί" ελάλησαν

Η Γαλλία παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στον τελικό "έπιασε στον ύπνο" τη Βραζιλία και με κορυφαίο τον Ζιντάν κατέκτησε το τρόπαιο

Η Γαλλία γιορτάζει. Οι... πετεινοί, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, ελάλησαν. Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οι "τρικολόρ" είναι πρωταθλητές κόσμου. Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, το άξιζαν. Νέες ιδέες και συστήματα δε λανσάρισαν. Υπήρξαν όμως στη διάρκεια του αιώνα, πρωτοπόροι στη διεθνοποίηση του ποδοσφαίρου. Ο Ζιλ Ριμέ εμπνεύστηκε το 1928 το παγκόσμιο κύπελλο, ο διευθυντής της ΕΚΙΠ, Γκαμπριέλ Ανό, είχε το 1955 την ιδέα για καθιέρωση του κυπέλλου πρωταθλητριών και ο Ανρί Ντελανό το 1958 σχεδίασε το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι επιτυχίες για τους Γάλλους καθυστέρησαν πολύ. Το 1984 κατέκτησαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 1993 η Μαρσέιγ πήγε στη Μασσαλία το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών και να που το 1998... τα παιδιά του Εμέ Ζακέ έκαναν πραγματικότητα, ό,τι δεν κατάφερε η παρέα του Φοντέν το 1958 στη Σουηδία και του Πλατινί το 1982 στην Ισπανία και το 1986 στο Μεξικό. Η Βραζιλία διέψευσε τα προγνωστικά, που την ήθελαν φαβορί. Το 0-3 δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Στον αγωνιστικό χώρο οι... τρικολόρ ήταν ανώτεροι. Οταν στο 27 ο Ζιντάν άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, ελάχιστοι αμφέβαλλαν για το νικητή κι αυτοί σταμάτησαν να ελπίζουν όταν ο ίδιος παίκτης με νέα κεφαλιά στην εκπνοή του ημιχρόνου έγραψε το 0-2. Οι "καριόκας" έβγαλαν το χειρότερο εαυτό τους στον τελικό. Ισως επηρεάστηκαν από το πρόβλημα που προέκυψε με τον Ρονάλντο. Ειδικά στο Α ημίχρονο έδειχναν να μην έχουν καταλάβει ότι αγωνίζονται σε τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος. Στην επανάληψη, με την είσοδο του Ντένιλσον στη θέση του Λεονάρντο, κάτι προσπάθησαν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η γαλλική άμυνα ήταν... μαζινό. Κράτησε, ακόμα κι όταν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Ντεσαγί. Στην εκπνοή ο Πετί με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 0-3. Χιλιάδες Γάλλοι πανηγύρισαν στους δρόμους του Παρισιού. Κάποιοι έκαναν λόγο για "γαλλική επανάσταση". Ορισμένοι συνέκριναν το πλήθος που συγκεντρώθηκε στα Ηλύσια πεδία, με εκείνο που πανηγύρισε το 1944 την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς... Η υπερβολή έτσι κι αλλιώς είναι συστατικό μέρος του παιχνιδιού που λέγεται ποδόσφαιρο.

Κόκκινη κάρτα: Ντεσαγί (Γαλ.). Κίτρινες κάρτες: Ντεσάμπ (Γαλ. ), Μπαϊάνο (Βραζ. )

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταϊρ, Μπαϊάνο, Ρ. Κάρλος, Λεονάρντο (46 Ντένιλσον), Σαμπάιο, (75 Εντμούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Ρονάλντο, Μπεμπέτο.

ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τιράμ, Λεμπέφ, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Καρεμπέ (58 Μπογκοσιάν), Ντεσάμπ, Ζιντάν, Πετί, Τζορκαέφ (76 Βιεϊρά), Γκιβάρς (67 Ντουγκαρί).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ