Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
Πρωτοπορία στις "νέες" εργασιακές σχέσεις

Με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οι πρώτες 60 προσλήψεις επιστημόνων, οι οποίοι όμως θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Στην πρωτοπορία εφαρμογής του νέου μοντέλου των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο βρίσκεται ο νεοσύστατος θεσμός του "Συνήγορου του Πολίτη", ο οποίος σπεύδει από την αρχή να δώσει σαφή δείγματα γραφής κατά πόσο σέβεται τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ετσι, στην προκήρυξη που εξέδωσε, προκειμένου να πληρωθούν 60 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και βοηθητικού επιστημονικού προσωπικού "καινοτομεί", σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, σε διάφορα επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι δε θα προσληφθούν, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, ως μόνιμοι, αλλά με πενταετή σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (!), η οποία μπορεί να ανανεώνεται, προφανώς αν ο υπάλληλος επιδείξει επί πέντε χρόνια το αναγκαίο "πνεύμα συνεργασίας" και υποταγής. Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες που προσλαμβάνονται θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του θεσμού, αφού οι θέσεις αυτές προβλέπονται και στο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Δε σταματά όμως εδώ. Εκτός από τα τυπικά προσόντα (πτυχίο ΑΕΙ, διδακτορικό), απαραίτητη είναι και η εμπειρία τουλάχιστον 4 ετών μετά την απόκτηση του τίτλου σπουδών, για την οποία μάλιστα ζητείται βεβαίωση του εργοδότη και βιβλιάριο ενσήμων ή υπεύθυνη δήλωση στην περίπτωση που δεν υπάρχει εργοδότης για τη χορήγηση της άδειας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκήρυξη δε γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο Πεπονή για τις προσλήψεις, αλλά με το νόμο Εβερτ, τον 1943/91 (!).

Ακόμα, η τελική επιλογή των υποψηφίων γίνεται από πενταμελή επιτροπή, στην οποία πλειοψηφία είναι οι επικεφαλής του "Συνήγορου του Πολίτη" (ο Συνήγορος και δύο βοηθοί του καθώς και ένας καθηγητής ΑΕΙ και ένας δικαστικός), μέσω συνέντευξης! Με τη συνέντευξη, η οποία για να τηρηθούν τα προσχήματα γίνεται "δημόσια", αξιολογείται η προσωπικότητα του υποψηφίου!!!

Μετά τα παραπάνω, εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τον προσανατολισμό και την αντίληψη που επικρατεί στο "Συνήγορο του Πολίτη" σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα κληθεί να υπερασπίσει, από τη στιγμή που δεν επιδεικνύει τον αναγκαίο σεβασμό στο "εσωτερικό" του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ