Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζικές καταδίκες πρώην στελεχών της κυβέρνησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Αρχίζει το ξεκαθάρισμα του "βρώμικου πολέμου", που είχε κηρύξει η ισπανική κυβέρνηση ενάντια στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80.

Με χτεσινή του απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε δεκαετή κάθειρξη τον Χοσέ Μπαριονουέβο,υπουργό Εσωτερικών επί διακυβέρνησης του Φελίπε Γκονζάλες και τον πρώην υφυπουργό αρμόδιο για την Ασφάλεια Ραφαέλ Βέρα για την ανάμειξή τους στο λεγόμενο "βρώμικο πόλεμο", αφού κρίθηκαν ένοχοι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και για απαγωγή. Οι δύο πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν σε σχέση με την απαγωγή το 1983 του Βάσκου επιχειρηματία Σεγούντο Μαρέι,που σήμανε την αρχή μιας συγκαλυμμένης τρομοκρατικής εκστρατείας κατά των μελών της ΕΤΑ. Ο Μαρέι κρατήθηκε επί 10 μέρες, όμηρος ακόμα κι όταν οι απαγωγείς του συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν μέλος της ΕΤΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε ακόμα εννέα πρώην αξιωματούχους και αστυνομικούς, οι οποίοι παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην GAL, σε ποινές από δύο ως εννέα χρόνια κάθειρξη.

Οι Μπαριονουέβο και Βέρα κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονταν πίσω από τις δραστηριότητες της οργάνωσης GAL, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την απαγωγή του Μαρέι και, σύμφωνα με τις αρχές, η GAL προσλάμβανε δολοφόνους τους οποίους πλήρωνε με μυστικά κυβερνητικά κονδύλια. Αξιοσημείωτο είναι ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, που ένας πρώην υπουργός καταδικάζεται σε φυλάκιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ