Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ"
Το πείσμα έφερε τη νίκη

ΦΛΙΝΤ - ΜΙΣΙΓΚΑΝ.-

Οι απεργοί εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν κάθε λόγο να γυρίσουν στα πόστα τους ευχαριστημένοι, τουλάχιστον σίγουροι ότι δεν πρόκειται να βρεθούν στις λίστες των ανέργων.

Το κύριο και μοναδικό κατ' ουσία αίτημά τους για να μην κλείσουν οι δύο κεντρικές μονάδες της Τζένεραλ Μότορς (ΤΜ) στο Φλιντ έγινε τελικά αποδεκτό από τη διοίκηση, αφού χρειάστηκε να συμπληρώσουν 54 μέρες απεργιακής κινητοποίησης. Χτες όλη την ημέρα οι 9.200 εργαζόμενοι ψήφιζαν για να εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των "Ενωμένων Εργατών στην Αυτοκινητοβιομηχανία" (UAW) και της διοίκησης της ΤΜ. Ο αντιπρόεδρος της UAW, Ρίτσαρντ Σουμέικερ,αναλύοντας όλους τους όρους της επιτευχθείσας συμφωνίας στους εργαζόμενους τους κάλεσε να ψηφίσουν αφού πρώτα εξετάσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια και να εκφραστούν αν υπάρχουν ενστάσεις ή διαφωνίες για τους κατά μέρος όρους. Οι εκπρόσωποι όμως των εργαζόμενων, αλλά και οι συνδικαλιστές προέβλεπαν ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί τελικά, αφού αποτελεί νίκη των εργαζόμενων.

Αναλυτικές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι τα βασικά αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, με πρώτο και κύριο το θέμα των απολύσεων και του κλεισίματος μονάδων. Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΤΜ συμφώνησε να μην κλείσουν τα εργοστάσια στο Ντέλφι Ιστ και στο Φλιντ, καθώς και το εργοστάσιο που παρασκευάζει τα ανταλλακτικά στο Ντέιτον του Οχάιο πριν από το Γενάρη του 2000 και επιπροσθέτως δημιουργείται μια μόνιμη ομάδα συνομιλητών μεταξύ των εργαζόμενων και της διοίκησης, όπου θα συζητιούνται σε περιοδική βάση όλες οι εργασιακές διενέξεις, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της ΤΜ και οι τυχόν επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στους εργαζόμενους. Επίσης, συμφωνήθηκε η ΤΜ να ανακαλέσει την προσφυγή της εναντίον της UAW, με την οποία ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική ως παραβίαση της εθνικής συλλογικής σύμβασης που έχει υπογραφεί και βάσει αυτού να αφαιρεθεί το δικαίωμα της απεργίας. Από την πλευρά τους απεργοί συμφώνησαν σε όλη τη διάρκεια μέχρι το 2000 να μην προχωρήσουν σε απεργία για επίλυση πιθανής εργασιακής διένεξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα με τους όρους όμως που έχουν ήδη υπογραφεί από την προηγούμενη σύμβαση και οι οποίοι καθορίζουν τον εκσυγχρονισμό των μονάδων, με επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η συμφωνία θα ισχύσει πέρα από τις δυο αυτές εργοστασιακές μονάδες στο Φλιντ και αρκετές άλλες μονάδες της ΤΜ στη Βόρεια Αμερική που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και έχουν κοινά αιτήματα, αφού στο πρόσφατο Συνέδριο της UAW που έγινε τον προηγούμενο μήνα είχε αποφασιστεί να υπάρξει κοινό μέτωπο κατά των σχεδιαζόμενων απολύσεων περίπου 11.000 εργαζομένων με παράλληλο κλείσιμο αρκετών εργοστασιακών μονάδων στις ΗΠΑ και την ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην Ταϊλάνδη, όπου υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στις εργασίες τους τερματίζοντας την απεργία που είχε παραλύσει την αλυσίδα παραγωγής σταματώντας τη λειτουργία 27 από τις 29 μονάδες και κοστίζοντας στην ΤΜ περίπου 2,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ΤΜ η απεργία αυτή ήταν, μετά την απεργία του 1970, που διήρκεσε 67 μέρες, η πιο μακρόχρονη, αλλά και δαπανηρή για την εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ