Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβική προέλαση, διεθνείς πιέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Σε μια ένδειξη ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο - η σερβική αστυνομία και οι ένοπλοι του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) - προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο έδαφος μπορούν, προκειμένου να αποκτήσουν το "πάνω χέρι" σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση, οι μάχες συνεχίζονταν χτες. Οι σερβικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πλήρως το Μαλίσεβο, προπύργιο του UCK, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν στην Πρίστινα επαφές με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Σήμερα, η ευρωπαϊκή "τρόικα" επιστρέφει στο Βελιγράδι και συναντάται με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Κατά το Ρόιτερς, το Μαλίσεβο μεταβλήθηκε σε "πόλη - φάντασμα" μετά την ανακατάληψή της. Σερβικές πηγές ανέφεραν πως οι μαχητές του UCK διέφυγαν "σε κατάσταση πανικού", προς γειτονικά χωριά. Δυτικοί δημοσιογράφοι στην περιοχή "δε διαπίστωσαν μεγάλες ζημιές" από τις συγκρούσεις, σημείωσαν όμως πως "έβγαινε καπνός" από κτίρια κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας.

Από την άλλη, αλβανικές πηγές του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν πως "δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες" εγκατέλειψαν την πόλη, επειδή οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν και να πυρπολούν γειτονικά χωριά και υπήρχε κίνδυνος "σφαγής".

Μόνες ενδείξεις της σύγκρουσης, έλεγαν δημοσιογράφοι, ήταν δύο κατεστραμμένα σπίτια και ένα ανατιναγμένο από νάρκη θωρακισμένο όχημα. Ακριβείς πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες δεν ήταν διαθέσιμες.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι στο Μαλίσεβο υπήρχαν περί τους 20.000 πρόσφυγες με ανεπαρκείς προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα και ζούσαν υπό κακές συνθήκες υγιεινής.

Ο Γιοβάνοβιτς

Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή "τρόικα" συνέχιζε τις επαφές της. Προχτές στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ζήτησε από τους εκπροσώπους της να καταδικάσει η διεθνής κοινότητα "χωρίς περιστροφές την τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο.

"Το καλύτερο μέσο για να υποστηριχτεί ο διάλογος (στο Κοσσυφοπέδιο) είναι... να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης και βοήθειας των τρομοκρατών από το εξωτερικό", είπε ο Γιοβάνοβιτς.

"Ενιαία εκπροσώπηση

Η ευρωπαϊκή διπλωματική αποστολή κατόπιν μετέβη στην Πρίστινα, όπου με τη βοήθεια και των "σταθερών" αμερικανικών πιέσεων, "έπεισε" τον Κοσσοβάρο Αλβανό πολιτικό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα να σχηματίσει σε εύθετο χρόνο "κυβέρνηση" και αντιπροσωπεία, η οποία θα διαπραγματευτεί το μέλλον της επαρχίας.

Το γιουγκοσλαβικό ραδιόφωνο B92 - Open Yugoslavia έφερε τον Ρουγκόβα να έχει δηλώσει ότι η "κυβέρνησή" του θα "επιθυμούσε να διαπραγματευτεί" με το Βελιγράδι, προς τους τρεις διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Υπό τις παρούσες συνθήκες των συνεχιζόμενων συγκρούσεων είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, αλλά συνομιλίες πρέπει να γίνουν", είπε συγκεκριμένα ο Ρουγκόβα.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επικαλέστηκαν την αναγκαιότητα μιας ενοποιημένης ημερήσιας διάταξης όλων των πολιτικών ομάδων από την αλβανική πλευρά.

Υπέρ "ενιαίας εκπροσώπησης" των Κοσσοβάρων Αλβανών τείνει και η αμερικανική διπλωματία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, εκτίμησε πως "τρία σημεία - κλειδιά, στα οποία είχαμε επιμείνει για τη σύσταση μίας τέτοιας πολύπλευρης αντιπροσωπείας, βαθμιαία ικανοποιούνται". Οι "προϋποθέσεις" της αμερικανικής πλευράς αφορούν την παρουσία στην επιτροπή του Ρουγκόβα ως "υπευθύνου" της, την εγκατάσταση της έδρας της στην Πρίστινα και την "αντιπροσώπευση μέσω αυτής όλου του φάσματος των πολιτικών απόψεων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων" (ή, με άλλα, λόγια, τη "συσσωμάτωση" του UCK).

Η ευρωπαϊκή "τρόικα" άσκησε επίσης πιέσεις για "άμεση κατάπαυση του πυρός".

"Λάδι στη φωτιά"

Στα Τίρανα, πάντως, η ρητορική δεν έδειχνε να "συμβαδίζει" και τόσο με τις προσπάθειες "εξομάλυνσης" στην Πρίστινα. Εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Αμυνας μίλησε για "νέα επεισόδια" στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας.

Κατά σχετικό ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος, Αλμπέρ Μουλέ, κατηγόρησε τον γιουγκοσλαβικό στρατό ότι προκάλεσε τα επεισόδια. "Ο αλβανικός στρατός ενίσχυσε τον έλεγχο στα σύνορα με την Αλβανία και δόθηκε η εντολή στους στρατιώτες να αποφύγουν κάθε πρόκληση των στρατιωτικών δυνάμεων του Βελιγραδίου (... πλην όμως) ο αλβανικός στρατός θα ανοίξει πυρ εναντίον κάθε απόπειρας παραβίασης τους εδάφους της Αλβανίας".

"Τα επεισόδια που προκαλούν οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες κοντά στο αλβανικό έδαφος έχουν σαν στόχο να εμπλέξουν την Αλβανία σε μία σύγκρουση πολύ επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή", έλεγε προχτές ο υπουργός Εσωτερικών των Τιράνων, Περικλί Τέτα.

Σε "ανεπίσημο" επίπεδο, σχολίαζε το Ασοσιέιτεντ Πρες, τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά. Επί δύο ώρες κάθε βράδυ, η κρατική τηλεόραση μεταδίδει ρεπορτάζ για τους Κοσσοβάρους Αλβανούς "ήρωες" του UCK και τους "εχθρούς" Σέρβους. Ο "ύμνος του UCK" μεταδίδεται επίσης καθημερινά. Η λέξη "Ελευθερία" έχει γίνει καραμέλα. Και οι Αλβανοί καλούνται να "δώσουν το όλο τους" για την "ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου".

Η κυβέρνηση Νάνο, τύποις, εξακολουθεί να εμφανίζεται "διαλλακτική", τασσόμενη υπέρ "ειρηνικής λύσης". Ομως ένας Αλβανός πολιτικός αναλυτής, ο Ρέμζι Λάνι, λέει χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι η κυβέρνηση δηλώνει και του τι πραγματικά κάνει"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ