Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στόχος το πετρέλαιο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. - "Οι Ρώσοι επιστρέφουν" στο Αφγανιστάν - ή τουλάχιστον, αυτό διακηρύσσουν οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", με εκτενές προχτεσινό άρθρο τους. "Στόχος": το πετρέλαιο και η διαφύλαξη των συνόρων τους. "Σύμμαχός" τους: ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί και η "Συμμαχία του Βορρά" της οποίας ηγείται, και η οποία πολεμά τους φανατικούς Ισλαμιστές Ταλιμπάν.

Το δημοσίευμα των "Τάιμς" αναφέρει ότι η Μόσχα συνδράμει σε βαρύ αλλά και σε προσωπικό οπλισμό τη "Συμμαχία". Επίσης, σημειώνει μια "ιστορική ειρωνεία": ο Αχμεντ Σαχ Μασούντ, ο πολέμαρχος που αποτελεί τον απευθείας στρατιωτικό υφιστάμενο του Ραμπανί, ήταν κύριος αποδέκτης της βοήθειας της CIA στις δεκαετίες '70 και '80 (μέσω Πακιστάν) για τον πόλεμο κατά της υποστηριζόμενης από την ΕΣΣΔ κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ - παραλείπει να αναφέρει το δημοσίευμα - οι οποίες επισήμως δεν τάσσονται υπέρ κάποιας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, έπαιξαν κομβικό ρόλο στη ραγδαία ανάπτυξη των Ταλιμπάν ("Φοιτητές"), οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν με (αμερικανικής προέλευσης) κεφάλαια από Πακιστάν και Σαουδική Αραβία.

Επανάληψη μιας αντιμαχίας του ψυχρού πολέμου δε δείχνει πιθανή. Αλλά για να επωφεληθούν από τη μελλοντική "αξιοποίηση" της χώρας ως "διόδου" για το κεντρασιατικό πετρέλαιο, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κορυφώνουν τις επιχειρήσεις τους. Ως πιόνια στη σκακιέρα του νέου "Μεγάλου Παιχνιδιού"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ