Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Θέατρο Σκιών θρηνεί

Εφυγε προχτές, σε ηλικία 59 χρόνων, ο καραγκιοζοπαίκτης Κυριάκος Δεσύλλας,η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Ο Κυριάκος Δεσύλλας γεννήθηκε το 1939 στου Γκύζη, μια γειτονιά γεμάτη καραγκιοζομάγαζα. Γνώρισε και αγάπησε από μικρός το Θέατρο Σκιών, το οποίο των συντρόφευε μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Από την εφηβική του ηλικία, ασχολήθηκε με τα κοινά και εντάχθηκε στη νεολαία ΕΔΑ και αργότερα στους Λαμπράκηδες. Στην περίοδο της δικτατορίας, εκδιώχθηκε για τις ιδέες του. Με τη μεταπολίτευση, δραστηριοποιείται στο Πολιτιστικό Κίνημα του Μορφωτικού Συλλόγου Γκύζη, στα γραφεία του οποίου ξεκινά παραστάσεις Καραγκιόζη. Διδάχτηκε τα μυστικά του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών από τον Χαρίδημο, με τον οποίο τον έδενε βαθιά φιλία.

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, έπαιζε συχνά σε διάφορα ιδρύματα, φυλακές, νοσοκομεία, σεισμόπληκτες περιοχές κ.α. Εκπροσώπησε την Ελλάδα, παίζοντας για το Εθνικό Παλαιστινιακό Θέατρο σε όλα τα Κατεχόμενα (Ιερουσαλήμ, Ιεριχώ, Γάζα, κλπ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, δημιούργησε το Θέατρο Σκιών Δεσύλλα στου Γκύζη, μια από τις ελάχιστες μόνιμες σκηνές Καραγκιόζη στην Ελλάδα. Δυναμικός, δημιουργικός, με χιούμορ, έγραψε έργα, όπως: "Το δέντρο της Ειρήνης", "Ο Καραγκιόζης στην Ολυμπιάδα", "Οι θησαυροί του Πειρατή", "Ο Δούρειος Ιππος" κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ