Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανάκληση της απαγόρευσης ζητά ο Γ. Μπαμπινιώτης

Συζητήθηκε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αίτηση του καθηγητή Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτη, για ανάκληση της υπ' αριθμόν 18134/98 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία επιβλήθηκε προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και διάθεσης του "Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας", που έχει εκδώσει. Στο δικαστήριο της συμπρωτεύουσας είχε προσφύγει ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Ασπασίδης, με αφορμή την ερμηνεία που δίνει το λεξικό Μπαμπινιώτη στη λέξη "Βούλγαρος".

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος, καταθέτοντας χτες ως μάρτυρας, υποστήριξε ότι η δικαστική απαγορευτική απόφαση "ντροπιάζει το νομικό κόσμο", ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας του Λεξικού δήλωσε πως το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, αλλά "έχει σχέση με το αν θα μπορούν οι επιστήμονες στην Ελλάδα να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους".

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του. Για την ίδια, πάντως, υπόθεση έκανε παρέμβαση πριν από λίγες μέρες και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν. Δημόπουλος, που ζήτησε να ασκηθεί αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της επίμαχης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ