Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγαπητέ συνεπιβάτη

Φλέγεται η Ελλάδα. Καίγονται τα δάση και τα ζωντανά που ζουν σ' αυτά. Μερικά σπίτια δε γλιτώνουν και λαμπαδιάζουν κι αυτά.

"Να καούν όλες οι βίλες. Δε με νοιάζει καθόλου. Καλά να πάθουν αυτοί που χτίσανε μέσα στα δάση". Ακούω τον διπλανό μου, που συζητά με τον φίλο του μέσα στο λεωφορείο. Θέλω να του πω κάτι, αλλά στην επόμενη στάση κατεβαίνω και δεν προλαβαίνω.

Θέλω να του πω ότι ούτε εμένα με νοιάζει για τις βίλες που κάηκαν. Ομως, ούτε και τον ιδιοκτήτη τους μάλλον τον πολυνοιάζει, γιατί θα έχει και άλλες βίλες, σε άλλα δάση χτισμένες. Ασε που, σίγουρα, η βίλα του που κάηκε θα είναι ασφαλισμένη, οπότε θα πάρει τα λεφτάκια του πίσω, για να ξαναχτίσει κάπου αλλού. Ασε που ο τύπος που του κάηκε η βίλα, έχει τις τσέπες του γεμάτες με άφθονο ρευστό, οπότε μικρό το κακό.

Ομως, αγαπητέ συνεπιβάτη, δεν κάηκαν μόνο οι βίλες. Το κόκκινο θεριό, έκανε στάχτη και τα σπίτια ανθρώπων του μόχθου. Για εκείνους, όχι μόνο με νοιάζει, αλλά με πολυνοιάζει. Με καίει.

Για τα ζωντανά, όμως, και τα δέντρα ποιος θα κλάψει; Ποιος θα πει το μοιρολόι πάνω από τα καρβουνιασμένα κορμιά τους; Ποιος θα θρηνήσει τη φύση, που μας δίνει πνοή απ' την πνοή της; Είναι, τελικά, ο άνθρωπος το χειρότερο είδος σ' αυτόν τον πλανήτη; Γιατί να νιώθουμε υπεύθυνοι εμείς που αγαπάμε το περιβάλλον και αγωνιζόμαστε γι' αυτό; Εμείς, που αγαπάμε τον άνθρωπο, τα ζώα, τη ζωή; Εμείς, που δεν περιμένουμε τη "Μέρα του Περιβάλλοντος" για να υμνήσουμε τη φύση και τις δημιουργίες της;

Τόσα ερωτηματικά, που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα. Εμείς πρέπει να δώσουμε, σ' αυτούς που παίζουν με τις τύχες μας, να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τη φύση, ούτε με τις ζωές μας, ούτε με το μέλλον των παιδιών μας.

Αγαπητέ συνεπιβάτη, αναρωτιέμαι ακόμα ποιος θα εξηγήσει στα παιδιά μας ότι, όταν μιλάμε για φλόγα, δεν εννοούμε μόνο την καταστροφή και το θάνατο. Γιατί φλόγα είναι και ο έρωτας. Φλόγα είναι και ο αγώνας για τα δικαιώματά μας. Φλογισμένη πρέπει να είναι όλη μας η ζωή, για να έχει τη δύναμη, αυτή την κόκκινη, να σαρώσει την αδικία.

Εμείς πρέπει να ενώσουμε τις ανησυχίες μας, τις φωνές μας, τη δύναμή μας.

Ενάντια στα ανθρωπίδια αυτά, που προσπαθούν να καταστρέψουν ό,τι ζει. Να γίνουμε ένα με τη φύση, γιατί αυτή γεννάει τη ζωή και δε θα σταματήσει να το κάνει, όσο υπάρχουν άνθρωποι με φλόγα στην καρδιά...

ΕλένηΑΡΓΥΡΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ