Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το "ευχαριστώ" της κυβέρνησης...

... σε έναν αντιστασιακό που όλη του τη ζωή, πολέμησε για να δει την πατρίδα πραγματικά ελεύθερη

Ο Γιώργης Ρουμελιώτης,είναι ένας αντιστασιακός, που όλη του τη ζωή πολέμησε για να δει την πατρίδα του πραγματικά ελεύθερη. Πέρασε μια ζωή στις εξορίες, στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, όπου με κάθε τρόπο προσπάθησαν να τον λυγίσουν, χωρίς όμως επιτυχία. Το "ευχαριστώ" της κυβέρνησης για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ήταν στο εκκαθαριστικό της Εφορίας, που έλαβε φέτος, και τον καλούν να πληρώσει 153.000 δραχμές, εκ των οποίων οι 94.000 δραχμές να είναι προκαταβολικός φόρος, για τα υποτιθέμενα έσοδα που θα είχε το 1998.

Ετσι, στην ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπαντωνίου, ο Γ. Ρουμελιώτης αναφέρει:

"Το 1943, είχα την τιμή να ενταχθώ στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και να πολεμήσω - μόλις 15 χρονών - τους κατακτητές της πατρίδας μου, μέχρι τον Μάρτη του 1945 οπότε και απολύθηκα". Στη συνέχεια, συνελήφθη και καταδικάστηκε έξι φορές σε θάνατο. "Εμεινα στις φυλακές, Μακρόνησο και Αϊ - Στράτη επί δεκατέσσερα χρόνια. Δεν μπόρεσαν να με λυγίσουν πολιτικά, ψυχικά και σωματικά, έτσι, προσπάθησαν να το πετύχουν με άλλους τρόπους. Μου στέρησαν την ελληνική υπηκοότητα με αποτέλεσμα να βρεθώ αλλοδαπός στην ίδια μου τη χώρα. Είχα ταυτότητα, αγνώστου υπηκοότητας, που έγραφε: "Ελληνική ιθαγένεια. Προσωρινή διαμονή εν Ελλάδι, άνευ δικαιώματος εργασίας""...

Η ίδια κατάσταση, επισημαίνει, συνεχίστηκε για εφτά χρόνια - από το 1958 μέχρι το 1965. Ακόμη και στη δικτατορία των συνταγματαρχών, επίσης, τίποτα δεν άλλαξε. "Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για το πώς δούλευα και για να επιβιώσω και αν μπορούσα να έχω κοινωνική ασφάλεια".

Και συνεχίζει: "Το 1992, μετά την καμπάνια περί οικονομικών δηλώσεων των επαγγελματιών, αποφάσισα να νομιμοποιηθώ, ως ελαιοχρωματιστής".

Ωστόσο το 1997, αναφέρει ο Γ. Ρουμελιώτης, η Εφορία βρήκε ότι η δήλωση που είχε κάνει ήταν καθυστερημένη κατά 20 ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώσει 300.000 δραχμές πρόστιμο.

"Στα σαράντα χρόνια δουλιάς κατόρθωσα", συνεχίζει ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, "να φτιάξω ένα σπίτι, ώστε να βάλω τα πόδια μου μέσα. Τούτη τη στιγμή είμαι 72 χρονών και για να μπορώ να κινούμαι - όσο είναι δυνατόν έξω από την Αθήνα - αγόρασα πριν μια δεκαετία ένα μικρό αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα το συντηρώ με οικονομική βοήθεια από τα τέσσερα παιδιά μου".

Η πολιτική όμως των κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης, αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή του, τού "φορτώνει" ένα εκατομμύριο τεκμήριο, και μαζί με μερικά μεροκάματα της γυναίκας του, βγαίνουν περίπου τρία εκατομμύρια, ανύπαρκτα εισοδήματα. "Φέτος, έκανα διακοπή του επαγγέλματος, γιατί, ποιος 70χρονος μπορεί να ανέβει στην οικοδομή για να βγάλει μεροκάματο;".

Και καταλήγει: "Στο εκκαθαριστικό της Εφορίας που ήρθε φέτος, με καλούν να πληρώσω 153.000 δραχμές. Από αυτά οι 94.000 είναι προκαταβολικός φόρος για τα υποτιθέμενα έσοδα του 1998. Από πού θα βρω τα λεφτά αυτά να τους δανείσω; Από τη σύνταξη που δεν παίρνω ή από τα περιουσιακά εισοδήματα που δεν έχω;"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ