Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αρνούνται το διάλογο οι Κοσσοβάροι Αλβανοί

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών αρνήθηκε χτες να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Βελιγραδίου, που υπέβαλαν σχετική πρόσκληση για επανέναρξη συνομιλιών αυθημερόν - παρά τις "ισχυρές πιέσεις", που άσκησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΠΓΔΜ και εντεταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, Κρίστοφερ Χιλ.

Ο Κρ. Χιλ και άλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με διάφορους Κοσσοβάρους Αλβανούς διαπραγματευτές και στη συνέχεια μεμονωμένα με τον "πρόεδρο" της κοσσοβαρικής αλβανικής κοινότητας, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που δεν "εγκρίνουν" οι του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK).

Μετά τις συνομιλίες του με την αλβανική πλευρά, ο Χιλ παραδέχτηκε, μιλώντας προς δημοσιογράφους, πως δε σημειώθηκε εμφανής πρόοδος, αλλά επέμεινε ότι οι δυνάμεις της "Ομάδας Επαφής" εξακολουθούν να πιέζουν και "θα συνεχίσουν μέχρι να επιτύχουμε".

Ο Χιλ ισχυρίστηκε ότι κάλεσε τις δύο πλευρές να μην αναμένουν οποιοδήποτε όφελος από τη χρήση βίας. Αλλά παρά το γεγονός ότι ούτε και χτες αναφέρθηκε ανανέωση των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, η "απόσταση" μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών προοιωνιζόταν μεταφορά των εξελίξεων ξανά στα πεδία των μαχών.

Στην επιστολή του προς τον Σέρβο διαπραγματευτή Ράτκο Μάρκοβιτς, με την οποία απέρριψε την πρόσκληση "άμεσης έναρξης συνομιλιών", ο Αλβανός διαπραγματευτής Φεχμί Αγκάνι υπογράμμισε πως το Βελιγράδι δεν ικανοποίησε τα δύο κύρια αιτήματα της αλβανικής πλευράς: "Τερματισμό των βιαιοτήτων σε βάρος του άμαχου πληθυσμού και απόσυρση των στρατιωτικών και αστυνομικών μονάδων καταστολής", που έχουν αναπτυχθεί στη σερβική επαρχία και μάχονται τους αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού".

"Αν δεν έχετε τίποτε να πείτε επ' αυτού, ίσως θα ήταν πιο επωφελές να σταματήσετε το παιχνίδι των προσκλήσεων για συναντήσεις, που εξυπηρετούν απλώς σκοπιμότητες προπαγάνδας", πρόσθεσε.

Ακόμη πάντως κι αν οι δύο πλευρές συμφωνούσαν να συναντηθούν, οι προοπτικές πραγματικής επίλυσης θα ήταν ελάχιστες. Διότι οι συνομιλίες μποϊκοτάρονται από τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", ο οποίος επιμένει σε "αποκατάσταση της ανεξαρτησίας" της επαρχίας. Η ομάδα των διαπραγματευτών, που είχε συστήσει ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα την περασμένη Πέμπτη, περιλαμβάνει μόνο συνεργάτες του.

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο στρατός στην ΠΓΔΜ

Οι χτεσινές εξελίξεις μάλλον εξασθενίζουν τις "ελπίδες" που ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ είχε εκφράσει νωρίτερα περί ενός "μικρού περιθωρίου" διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και αποφυγής αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.

"Κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο θα έκανε ξανά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ζώνη αστάθειας και θα σταματούσε τις διαδικασίες εκδημοκρατισμού", δήλωσε ο Γκλιγκόροφ, σε ομιλία του επ' ευκαιρία της γιορτής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

"Ο στρατός μας, σε συνεργασία με την FORDEPRENU (Προληπτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών), βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας", πρόσθεσε ο Γκλιγκόροφ.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη επανεκτίμησαν τον αριθμό των προσφύγων, λόγω της κρίσης που διαρκεί από το Φλεβάρη, σε 231.000 ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς, κατά την ίδια πηγή, έχουν καταφύγει σε ορεινές περιοχές της μεθορίου Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας, όπου ο "Απελευθερωτικός Στρατός" διατηρεί ακόμη βάσεις.

Ετοιμη για τεχνική υποστήριξη η Βουλγαρία

Το ΝΑΤΟ δεν έχει ζητήσει από τη Βουλγαρία να παραχωρήσει βάσεις στο έδαφος της χώρας για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Γεώργι Ανάνιεφ,σε δηλώσεις του στο χτεσινό Τύπο.

"Μέχρι στιγμής, κανένας δεν έχει ζητήσει από εμάς να παραχωρήσουμε βάσεις στο ΝΑΤΟ ή, τουλάχιστον, εγώ δε γνωρίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Γ. Ανάνιεφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας της Σόφιας "Σεγά" ("Τώρα"), σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο για ΝΑΤΟικά σχέδια να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση ανάγκης. Ο Βούλγαρος υπουργός επισήμανε ότι μόνο η Βουλή της χώρας είναι αρμόδια να λάβει παρόμοια απόφαση, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα.

Κατά τον Γ. Ανάνιεφ, ωστόσο, η Βουλγαρία είναι έτοιμη "κατ' αρχήν" να εξασφαλίσει τεχνική υποστήριξη σε αεροπορικές επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, επειδή αρκετά στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας διαθέτουν πίστες με μήκος 2,5 - 3 χιλιομέτρων. Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας δεν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο για συμμετοχή της χώρας σε μελλοντικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο κατόπιν σχετικής εντολής των αρμοδίων οργάνων του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές αυτονομιστών κατά της κυβέρνησης (2015-09-10 00:00:00.0)
Προς κατάρρευση ή αναβολή... (1999-03-19 00:00:00.0)
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις (1999-03-02 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων (1998-07-28 00:00:00.0)
Στασιμότητα... (1998-07-16 00:00:00.0)
Αμείωτη ένταση και νέες αμερικανικές πιέσεις (1998-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ