Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στον ΟΗΕ η επόμενη προσπάθεια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Στη Νέα Υόρκη, και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στα μέσα Σεπτέμβρη, μεταφέρεται η προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την αρνητική της στάση μετά την αποτυχία της αποστολής του Τόμας Μίλερ.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η αρνητική στάση της Αγκυρας δεν έχει κλείσει οριστικά το δρόμο, θέτουν ωστόσο, θέμα αναβολής της εγκατάστασης των "S-300", προκειμένου να εξασφαλιστεί χρόνος για να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προσφέρει μια ευκαιρία για άρση του αδιεξόδου, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως.

Αυτό που αναμένεται είναι πως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, θα αναπτυχθεί έντονη και συντονισμένη διπλωματική δραστηριότητα για το Κυπριακό και για να πειστεί η Τουρκία να μεταβάλει στάση.

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται την περίοδο εκείνη ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης,ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Δε συνδέονται διάλογος και ενταξιακή διαδικασία

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ,ότι πρότεινε στην Αγκυρα την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών Κύπρου - ΕΕ, για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στο διάλογο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,ο οποίος είπε πως αυτό προκύπτει και από δηλώσεις του Μίλερ στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς", αλλά και από επαφές που είχε με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως σ' όλες τις επαφές που είχε η κυβέρνηση δεν έτυχε ποτέ κανείς να ζητήσει να συναινέσει σε οποιασδήποτε μορφής "παγοποίηση" της ενταξιακής πορείας. Αλλά εάν παρ' ελπίδα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προτίθεται κανείς να εγείρει τέτοια θέμα, δηλώνουμε εξ αρχής κατηγορηματικά ότι, με βάση και τις ίδιες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το θέμα της ενταξιακής πορείας είναι πλήρως και παντελώς ανεξάρτητο από το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών.

Ταυτόχρονα, είπε, δηλώνουμε πως δεν είναι είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανταλλάγματα στον κ. Ντενκτάς για να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Ο κ. Ντενκτάς, επισήμανε, οφείλει να ακολουθήσει τις επιταγές των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλων των εκκλήσεων του διεθνούς παράγοντα και να προσέλθει στις συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβληματισμοί για το σχέδιο Ντενκτάς (2002-04-30 00:00:00.0)
Κερδίζει έδαφος η ιδέα της προσφυγής στον ΟΗΕ (1998-10-07 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την πίεση η Ουάσιγκτον (1998-07-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την πίεση οι... φίλοι (1998-07-23 00:00:00.0)
Ναι στο διακοινοτικό διάλογο (1998-04-14 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει εξελίξεων... (1998-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ