Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταπέλτης για την κυβέρνηση

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ είχαν κληθεί εκπρόσωποι των Επιστημονικών Επιτροπών (ΕΕ) και των Επιτροπών της ΕΙΝΑΠ ανά νοσοκομείο.

Οι τοποθετήσεις όλων ήταν καταπέλτης για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα όλοι τόνισαν ότι με τον αγώνα τους υπερασπίζονται το εναπομείναν σύστημα υγείας. Στη συνέχεια ο "Ρ" δίνει σημεία από όλες τις παρεμβάσεις.

Ηλ. Σιώρας (μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ευαγγελισμού" και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ): Δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπή των προγραμμάτων των τμημάτων. Είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα των επειγόντων, καθημερινά, όταν δεν καλύπτονται οι τωρινές ανάγκες; Στο νοσοκομείο υπάρχουν κενές 600 θέσεις νοσηλευτριών, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού είναι κλειστά 20 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και άλλα οχτώ κρεβάτια (απ' τα 14 συνολικά) στη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Ζ. Γεωργοπούλου (πρόεδρος του Συλλόγου των ειδικευομένων και μέλος της ΕΕ του Κρατικού Νίκαιας): Για το πρόγραμμα των εφημεριών ασχοληθήκαμε πέντε μήνες. Εμείς προχωράμε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αποσύρουμε το προσωπικό μετά τις 22.9.1998.

Μ. Ρίζος: Δυο είναι οι πλευρές του αγώνα μας: Να μας αναγκάσουν να αναζητήσουμε χρήματα στα πολυποίκιλα κυκλώματα και να υπερασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Χρειάζεται ν' απλωθεί στην κοινωνία η έκταση και η αντίδραση.

Κ. Μάτσα (πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής): Η Επιστημονική Επιτροπή στο νοσοκομείο μας για πρώτη φορά - παρότι είναι επιστημονικό όργανο - με ανακοίνωσή της καλεί την Ιατρική Υπηρεσία να απεργήσει. Εμείς δε θα γίνουμε επιχείρηση συγκάλυψης της αθλιότητας που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και συμπληρώνεται με την απόφαση για τις εφημερίες.

Θ. Καραμπέλης (μέλος πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο "Μεταξά"): Δεν απεργούμε για 50 ή 100 χιλιάδες δραχμές. Ο αγώνας μας γίνεται για την περιφρούρηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας. Δε θ' ανεχτούμε τη συνεχή υποβάθμιση και να πάρουμε λιγότερες αποδοχές απ' την 31.12.1997.

Ν. Μανιός (πρόεδρος της ΕΕ του Παίδων Πεντέλης - πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ): Στο ερώτημα αν η εφημερία θα γίνεται με ειδικευμένους ή ειδικευόμενους γιατρούς η πολιτεία απαντά ότι θα γίνεται με ειδικευόμενους. Αυτή είναι η ουσία της απόφασης για τις περικοπές. Αυτή η λειτουργία δεν έχει όλες τις εγγυήσεις για τον ασθενή. Θα ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι σε όλη την Ευρώπη εφημερεύουν ειδικευόμενοι. Ας γίνουμε πρώτα όπως η Ευρώπη, που έχει μια νοσηλεύτρια για έναν ασθενή κι όχι για πενήντα, όπως στην Ελλάδα.

Γ. Νικολαϊδης (μέλος της πενταμελούς επιτροπής του "Ευαγγελισμού"): Υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας και εντατικοποίηση της δουλιάς. Σε λίγο τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε πτωχοκομεία.

Δ. Τσίγκας (πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Αγία Ολγα"): Σίγουρα θα υπάρξει υποβάθμιση. Υπάρχει ανισότητα στην κατανομή των ειδικοτήτων.

Θ. Νησιώτης (αντικαρκινικό "Αγιοι Ανάργυροι"): Ηταν κοινή διαπίστωση στο νοσοκομείο ότι τα κονδύλια είναι πολύ περιορισμένα. Στα νοσοκομεία πρέπει να εφημερεύουν ειδικευμένοι.

Π. Κοντολέων (μαιευτήριο "Αλεξάνδρα"): Ουσιαστικά τμήματα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα ο τεχνητός νεφρός του "Αλεξάνδρα" με έναν ειδικευμένο γιατρό και ένα με ολιγόμηνη σύμβαση τι θα κάνει;

Χρ. Καλατζής (Κέντρο Υγείας Ελευσίνας Αστικού τύπου): Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 137 άτομα (το ένα τέταρτο γιατροί). Σήμερα υπάρχουν συνολικά τριάντα άτομα. Εχουμε να πληρωθούμε δυο μήνες τις εφημερίες. Τι άλλο να πει κανείς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ