Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ"
"Διά βίου κατάρτιση" για τους "απασχολήσιμους"

Στη δημιουργία ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει το "στρατηγικό στόχο" της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προσαρμόσει, δηλαδή, τις προσφερόμενες γνώσεις στην "ανάγκη" των επιχειρήσεων σε "απασχολήσιμους" προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Ηδη, έχει υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και σε 15 μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το ΔΣ του "Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού" (ΕΚΕΠ). Οπως ανακοινώθηκε χτες, θα λειτουργήσουν σε 200 σχολικές μονάδες Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την ενημέρωση των μαθητών, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσουν Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε κάθε Νομό.

Παρουσιάζοντας το ΕΚΕΠ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του εκπαιδευτικού μοντέλου της "διά βίου μάθησης" και του "απασχολήσιμου", τονίζοντας πως "πρέπει να είναι η κεντρική μας πολιτική επιλογή για τα επόμενα χρόνια". Για να στηρίξει αυτή την πολιτική, είπε ότι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις ΗΠΑ κάποιος, όταν ξεκινάει την επαγγελματική του καριέρα, χρειάζεται να αλλάξει πέντε ή και έξι επαγγέλματα μέχρι να ολοκληρώσει τον επαγγελματικό του βίο. Η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", αλλά και της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα της απασχόλησης, με το αντεργατικό "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για της Απασχόληση" και πάντα με προσανατολισμό τη "διά βίου κατάρτιση". Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, όπου τονίζεται ότι "ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί πλέον μια διά βίου διαδικασία". Πρόκειται, βέβαια, για μια διαδικασία, η οποία, όμως, στόχο έχει να προσανατολίζει τον εργαζόμενο - άνεργο στις ανάγκες της αγοράς, ενώ επιστρατεύεται ακόμα και ψυχολογική στήριξη, ώστε να συνηθίσει ο "απασχολήσιμος" στην ιδέα της επαγγελματικής αβεβαιότητας, την οποία η ίδια πολιτική δημιουργεί. Παράλληλα, εντάσσεται στις ενέργειες εκείνες, οι οποίες αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να απορροφηθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί, που επιφέρουν η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, η αύξηση της ανεργίας και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι η παροχή υπηρεσιών θα αποτελέσει έναν από τους πόρους του Κέντρου, ενώ στο ΔΣ θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΣΕΒ ή της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ή της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ). Ο υπουργός Παιδείας, μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, τονίζοντας ότι "οι τομείς εκεί είναι ευέλικτοι και αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Ενα Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το οποίο, όπως είπαμε, συνδέεται οργανικά με την πολιτική απασχόλησης, θα πρέπει να λάβει υπόψη του και ποιες είναι οι προοπτικές", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ