Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ικανοί και άξιοι

Λίγες μέρες πριν τις κάλπες και φουντώνει πάλι το παραμύθι για την "ανάγκη νίκης της Αυτοδιοίκησης" στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η οποία, υποτίθεται, θα γίνει με την ανάδειξη "ικανών και έντιμων" υποψηφίων. Αυτή είναι η βασική γραμμή της προπαγάνδας, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ηγεσίας της ΝΔ, αλλά και των υποψηφίων που υποστηρίζουν, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη σημαντική πολιτική σημασία της εκλογικής αναμέτρησης, να αποπροσανατολίσουν και να εκτονώσουν ανώδυνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να "αναβαθμίσουν" τους υποψηφίους τους και τα ποσοστά τους.

Ομως οι "άξιοι, ικανοί και έντιμοι" δήμαρχοι και νομάρχες δεν μπορούν να κριθούν, παρά μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζουν ή υπόσχονται ότι θα εφαρμόσουν. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος, για τον οποίο πρέπει να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων. Γιατί η ψήφος προς τους "ικανούς και άξιους" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα μετρήσει υπέρ της συνέχισης, με εντεινόμενους ρυθμούς, της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής. Η όποια "αξιοσύνη" τους και οι "ικανότητές" τους θα χρησιμοποιηθούν, τελικά - και σ' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη - σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

"Αξιοι και ικανοί" είναι αρκετοί σε όλη την Ελλάδα βολεμένοι και συνοδοιπόροι της κυβέρνησης, "άξιοι και ικανοί" για να στηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, να χαντακώνουν τις πόλεις και να χαρατσώνουν τους δημότες. Δεν είναι μόνο οι επίσημα υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνητικοί υποψήφιοι - φερέφωνα του Κ. Σημίτη, αλλά και οι δήθεν "αντιπολιτευόμενοι" της ΝΔ, οι "αντάρτες" από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Κάθε ψήφος υπέρ αυτών, μόνο ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα μηνύματα στέλνει στην κυβέρνηση Σημίτη και, βέβαια, όχι μηνύματα αποδοκιμασίας και αντίστασης. Ο πρωθυπουργός, και δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, θα τη θεωρήσει ως επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής και "πράσινο φως" για τη συνέχισή της. Την προέκταση αυτής της πολιτικής στις νομαρχίες και τους δήμους θα υποστούν οι λαϊκές μάζες με τέτοιους "άξιους και ικανούς" αιρετούς άρχοντες...

Ας βάλουμε, λοιπόν, τέρμα στις αυταπάτες και ας ξεσκεπάσουμε το παραμύθι περί "ικανών και άξιων". Αξιοι είναι μόνο εκείνοι οι υποψήφιοι, που έχουν τα κότσια να πουν το μεγάλο όχι στο συμβιβασμό και την υποταγή, που με χίλιους τρόπους επιχειρεί και επιβάλλει η κυβέρνηση. Ικανοί είναι μόνο εκείνοι, που μπορούν να στηριχτούν στις λαϊκές δυνάμεις, να τις κινητοποιούν για να αντιστέκονται και να αποκρούουν την αντιλαϊκή λαίλαπα. Εντιμοι είναι μόνο εκείνοι, που δεσμεύονται από τα λαϊκά συμφέροντα και με συνέπεια στέκονται σ' αυτό το μετερίζι και δεν εξαπατούν με τα περί "ανεξάρτητων" και άλλες παρόμοιες αηδίες.

Αυτά ακριβώς τα προσόντα και τις αρετές διαθέτουν οι υποψήφιοι της συμπαράταξης, που στηρίζονται από το ΚΚΕ. Μια ματιά στους συνδυασμούς που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή στο "Ρ" είναι αρκετή για να καταδειχτεί ότι αυτοί οι υποψήφιοι δεν πρόκειται να διαψεύσουν τις λαϊκές προσδοκίες. Κανείς δε θα "κόψει το χέρι του" την επομένη των εκλογών. Τέτοιοι νομάρχες και δήμαρχοι πρέπει να ενισχυθούν και αναδειχτούν. Γι' αυτό αξίζει κάθε κόπος και προσωπική θυσία τις μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ