Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Εργαλείο επιβολής της "νέας τάξης"

Υπογράφτηκε στα Σκόπια από 7 χώρες της περιοχής η συμφωνία συγκρότησης της δύναμης

Τη συμφωνία για τη σύσταση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης υπέγραψαν το Σάββατο στα Σκόπια οι 7 υπουργοί Αμυνας των υπό αμερικανική επιρροή χωρών της περιοχής, χωρίς όμως να δώσουν λύση στα προβλήματα που εκκρεμούσαν, τα οποία τα παρέπεμψαν σε προσεχή συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

Η δύναμη, που θ' αποτελείται από μια ταξιαρχία 3-4 χιλιάδων ανδρών, θα τελεί υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ και θα επεμβαίνει μετά από απόφαση του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ. Οσο δε για την ακτίνα δράσης της θα μπορεί να είναι οποιαδήποτε περιοχή εντός και εκτός των Βαλκανίων. Οι χώρες που υπογράφουν είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Ρουμανία. Οι εφτά αυτές χώρες μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σλοβενία συγκροτούν το αποκαλούμενο Υπουργικό Αμυντικό Συμβούλιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,ένα είδος τοπικού ΝΑΤΟ, που όμως θα καθοδηγείται απ' ευθείας από τους Αμερικανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση στα Σκόπια παρών ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν,ο οποίος δήλωσε ότι "η συμφωνία αποδεικνύει την ύπαρξη ενός νέου κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" και ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το σύμφωνο, όχι τόσο για τη στρατιωτική του σημασία, όσο για τη συνεργασία μεταξύ χωρών, που τις χωρίζουν μακροχρόνιες αντιπαλότητες και εντάσεις. Οι ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό, θα συμμετάσχουν στη δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με εξοπλισμό και εμπειρογνώμονες.

Αυτή η πολυεθνική δύναμη, είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,έχει τη μορφή μιας ευέλικτης ταξιαρχίας που θα αναλαμβάνει αποστολές διατήρησης, οικοδόμησης και επιβολής της ειρήνης. Δηλαδή όλες τις μορφές επιχειρήσεων επιβολής της "νέας τάξης". Σχετικά με το θέμα της έδρας της ταξιαρχίας, είπε ότι κατέθεσε την πρόταση να είναι αυτή μετακινούμενη εκ περιτροπής από χώρα σε χώρα. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στα Βαλκάνια ως δεύτερο βήμα μετά τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης, ουσιαστικά ένα εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ακόμα από τα Σκόπια τη λειτουργία, μέχρι το τέλος της χρονιάς, στο Κιλκίς,ενός Κέντρου Εκπαίδευσης PFP,δηλαδή αποστολών στα πλαίσια της "Σύμπραξης για την Ειρήνη". Το Κέντρο αυτό, είπε, θα είναι πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο "ώστε να μπορούν όσες θέλουν από τις χώρες της Βαλκανικής να στέλνουν στελέχη τους για εκπαίδευση είτε αξιωματικούς είτε στρατιώτες". Σκοπός, είπε, θα είναι "να προετοιμαστούν για τη στήριξη επιχειρήσεων ειρηνευτικών αποστολών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ