Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Πλατιά συγκίνηση και υπόσχεση συνεχούς πάλης και αγώνα από τους ασπρομάλληδες αντιστασιακούς κυριάρχησε χτες το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως

Οσοι παραβρέθηκαν χτες το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως - κι ήταν πολλοί αυτοί - δεν τίμησαν μόνο τα 57 χρόνια απ' την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Δεν πήγαν εκεί μόνο για να γιορτάσουν την 27η Σεπτέμβρη του 1941, την ιστορική μέρα που δημιουργήθηκε η πατριωτική αυτή οργάνωση, που ενέπνευσε, οργάνωσε και καθοδήγησε την ηρωική πάλη του λαού μας στα χρόνια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, για την απαλλαγή της χώρας απ' το ζυγό της χιτλεροφασιστικής σκλαβιάς. Ούτε μόνο για να θυμηθούν και να τιμήσουν τους 400.000 και πλέον νεκρούς συντρόφους, που πρόσφεραν σ' αυτόν τον αγώνα ό,τι πολυτιμότερο διέθεταν: Τη ζωή τους.

Βρέθηκαν εκεί, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες ΕΑΜογενείς Ενώσεις Εθνικής Αντίστασης, παλιοί και νέοι αγωνιστές, για να δώσουν παράλληλα και μια υπόσχεση, για να διαδώσουν πως το μήνυμα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Κι αυτό γιατί συναντιέται με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, συναντιέται με τους αγώνες όλων των εργαζομένων στο Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό μέτωπο πάλης. Βρέθηκαν εκεί για να τονίσουν πως οι αντιστασιακοί, μαζί με το λαό, βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάδειξη αγωνιστών στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ανθρώπων που θα σταθούν δίπλα και μπροστά σε κάθε δίκαιο αίτημα.

"Για να τιμήσουμε επάξια την 57η επέτειο του ΕΑΜ είναι απαραίτητη η κινητοποίηση και η συστράτευση όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή διαχρονική πολιτική της λιτότητας και της συνεχούς μείωσης του βιοτικού επιπέδου. Για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων που επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Ενάντια στην πολιτική του Μάαστριχτ και των Βρυξελλών, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αδελφό κυπριακό λαό, για την οριστική λύση του προβλήματος, να εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας προς τους λαούς που αγωνίζονται για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία", τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Δημήτρης Κασούρας.

Στην ομιλία του ο Δ. Κασούρας - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Τραυματιών και Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ) - αναφέρθηκε στοναγώνα του ΕΑΜ για την επιβίωση του λαού, την απελευθέρωση της χώρας, την κατάργηση κάθε ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατική αναγέννηση και την κοινωνική πρόοδο. Αναφέρθηκε στην πραγματική επανάσταση που προώθησε το ΕΑΜ, με τη γυναίκα να παίρνει επάξια τη θέση της δίπλα στον άνδρα στον αγώνα και τη ζωή, με τη νεολαία να μετατρέπεται σε πρωτοπόρα δύναμη, με την τέχνη και τον πολιτισμό να γίνονται όλο και πιο προσιτά στις πλατιές λαϊκές μάζες.

"Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 40 χρόνια πάλης για να αναγνωριστεί απ' την πολιτεία η ΕΑΜική Αντίσταση. Ωστόσο, συνεχίζεται και σήμερα η συκοφαντική εκστρατεία ενάντια στην Εθνική Αντίσταση. Η αντίδραση προσπαθεί να αμαυρώσει το αθάνατο έργο του ΕΑΜ, να μειώσει τη σημασία του. Θέλουν να φιμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ", υπογράμμισε ο Δ. Κασούρας. Στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία να καταδικάσουν με την ψήφο τους, στις εκλογές του Οκτώβρη, την πολιτική της κυβέρνησης και να συμπαραταχτούν σ' ένα πλατύ μέτωπο, "που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της".

Στη χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ. "Η άρχουσα τάξη κάνει ό,τι μπορεί για να μη γνωρίσει η νεολαία αυτές τις σελίδες της ιστορίας μας. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κάνουν τη νεολαία υποχείριό τους, να την οδηγήσουν στο δρόμο του συμβιβασμού και του ατομικισμού. Τα σχέδιά τους αυτά θα ανατρέπονταν, αν μάθαιναν οι νέοι πόσα μπορεί να κερδίσει ο λαός με τη συλλογικότητα, την ανυπόταχτη στάση ζωής, την οργανωμένη πάλη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τα σχολικά βιβλία της ιστορίας κάνουν πολύ μικρές και μάλιστα στρεβλές αναφορές στην Αντίσταση", είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε ακόμα, εκ μέρους του Συλλόγου "Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης", η Ευδοκία Λειβαδά,η οποία τόνισε: "Για μας τους νεότερους είστε οι αδιαμφισβήτητοι νικητές μιας μάχης που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Δεν έχουμε πολλές επιλογές ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις μεθόδους τους. Η συνέχιση του αγώνα πάνω στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, που βάψατε στους τοίχους με αίμα, είναι για μας ο μόνος δρόμος".

Να σημειωθεί πως την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός,που στο τέλος διάβασε και το ψήφισμα, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων "Η Εύγερος Κεφαλονιάς".

Πολλά τα πρόσωπα που τίμησαν με την παρουσία τους τη χθεσινή επέτειο. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,ο Σπ. Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο ΓΓ. του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,οι επίτιμοι δήμαρχοι Καισαριανής Π. Μακρής και Ν. Ιωνίας Γ. Δομνάκης,ο Λεων. Αυδής υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο Σπ. Χαλβατζής υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά και ο Ν. Καραντηνός πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ. Εκεί ήταν και δεκάδες παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ των προαστίων της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ