- Στον συνηθισμένο κλοιό πιέσεων κινείται και πάλι η ελληνική διπλωματία καθώς στο πλαίσιο της ΕΕ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική της... - 1998-10-03 00:00:00.0"/> - Στον συνηθισμένο κλοιό πιέσεων κινείται και πάλι η ελληνική διπλωματία καθώς στο πλαίσιο της ΕΕ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική της... - 1998-10-03 00:00:00.0" /> Σε κλοιό πιέσεων η Αθήνα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε κλοιό πιέσεων η Αθήνα
  • Ιταλία και Γαλλία μεθοδεύουν τη σύνδεση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος
  • Η Ουάσιγκτον "υπενθυμίζει" τις "εκκρεμότητες" στο Αιγαίο

Στον συνηθισμένο κλοιό πιέσεων κινείται και πάλι η ελληνική διπλωματία καθώς στο πλαίσιο της ΕΕ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική της Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, επιδιώκοντας ίσως να προκαταλάβει τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε ανήθικες τις όποιες προσπάθειες αποβλέπουν να συσχετίσουν την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Ο Θ. Πάγκαλος και προ δεκαημέρου είχε χαρακτηρίσει αυτές τις προσπάθειες που συντονισμένα εξυφαίνονται από την Ιταλία και τη Γαλλία, ως"ανήθικες και πολιτικά απαράδεκτες".

Γι' αυτό το θέμα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δήλωσε χτες "ότι είναι νομικά και πολιτικά αστήρικτη οποιαδήποτε προσπάθεια καταβληθεί για να παρακαμφθεί η ισχύουσα έως τώρα διαδικασία, στο πλαίσιο της ΕΕ, για την προώθηση πόρων ή κονδυλίων σε χώρες συνεργαζόμενες με την ΕΕ".

Παράλληλα με το "παιχνίδι" που εξελίσσεται στο πλαίσιο της ΕΕ, κινείται και η αμερικανική διπλωματία κλιμακώνοντας την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς "υπενθυμίζει", με δηλώσεις αξιωματούχων της, το "αδιευκρίνιστο" καθεστώς περιοχών του Αιγαίου.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι "υπάρχουν δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες, κατά καιρούς, παραλλάσσουν. Και ο Αμερικανός πρέσβης έχει κάνει δηλώσεις, οι οποίες γνωρίζετε πολύ καλά τι περιεχόμενο έχουν. Ας μην σχολιάζουμε μεμονωμένα διάφορες δηλώσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία "όποιος αμφισβητεί ελληνικά εδάφη, θα πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων ότι την αμφισβήτησή του αυτή τη διατυπώνει με τέτοιο τρόπο ο οποίος δεν υπονοεί και πολεμική εξέλιξη. Αν πραγματικά κάποιοι θεωρούν ότι τους ανήκει ελληνικό έδαφος, πέραν του ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι απαράδεκτος, όπως το έχουμε πει κατ' επανάληψη, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να προβάλουν τη διεκδίκησή τους".

"Πυραυλολογίας" συνέχεια...

"Η πυραυλολογία θα σταματήσει μετά την εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο".

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΕΠΤΑ, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Γκιόργκι Μουράτοφ.

"Οσο τραβάει η όλη υπόθεση με τους S - 300, επισήμανε, θα γίνεται όλο και περισσότερο πυραυλοποίηση του Κυπριακού από αυτούς που αντιτίθενται στην υλοποίηση του συμβολαίου".

Ο Ρώσος διπλωμάτης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές απειλές, ήταν σαφής: "Οσον αφορά τη μεταφορά και την ασφάλεια των πλοίων, είναι γνωστοί οι κανονισμοί του διεθνούς δικαίου και λέγω απλώς ότι όλοι θα πρέπει να υπολογίζουν ότι εδώ θα είναι οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, που θα εγκαταστήσουν το αμυντικό αυτό σύστημα. Η Ρωσία δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια εάν υπάρξει κάποια απειλή για τους πολίτες της και ειδικά για τους στρατιωτικούς, που θα έχουν στα χέρια τους αυτά τα όπλα. Αυτά τα όπλα λειτουργούν και δεν είναι παιχνίδι".

Για το θέμα της προσφυγής, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία τονίζει πως η απόφαση είναι αρμοδιότητα της κυπριακής κυβέρνησης, κάνει όμως λόγο για επιφυλάξεις που εκφράζουν διπλωματικοί κύκλοι για το χρόνο, που θα πρέπει να γίνει η προσφυγή.

Σημειώνει ωστόσο τα εξής: "Κάποιοι διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν επιφυλάξεις ότι στο παρόν στάδιο - στο οποίο "διεθνοποιείται" όχι το Κυπριακό, αλλά το θέμα των πυραύλων - δε θα είναι καρποφόρα και αποτελεσματική αυτή η συζήτηση γιατί μερικοί αντίπαλοι του συμβολαίου θα κάνουν το παν να συζητείται μόνο αυτό το θέμα. Αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα, που αφορά καθαρά την κυπριακή κυβέρνηση, να ζυγίσει όλα τα υπέρ και τα κατά σε αυτή τη φάση. Γιατί όπως θεωρούν μερικοί, ενδεχομένως αργότερα όταν θα εκπληρώσουμε το συμβόλαιό μας, θα είναι πιο ευνοϊκή η κατάσταση. Εχω πει πολλές φορές πως όταν θα υπάρχει στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης αυτό το οπλικό σύστημα, θα είναι ένα ισχυρό επιχείρημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλέκεται κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών (2013-08-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-06-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την πίεση η Ουάσιγκτον (1998-07-24 00:00:00.0)
Γαλλικές... τρικλοποδιές (1997-05-17 00:00:00.0)
Στη Λευκωσία οι Ρώσοι απεσταλμένοι (1997-02-01 00:00:00.0)
Σύντομα τα συμβόλαια για τους πυραύλους S - 300 (1997-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ