Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ελληνικό "υπόμνημα" εφ' όλης της ύλης

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για ντε γιούρε παράκαμψη των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε χτες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου ένα "υπόμνημα" - μνημόνιο για το σύνολο των "σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης", προετοιμάζοντας την επίσημη "κρίσιμη" συζήτηση της 9ης Νοέμβρη στις Βρυξέλλες.

Το υπόμνημα 43 σελίδων και 9 κεφαλαίων, που διένειμε προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στους ομολόγους του, έγινε γνωστό μόνο αργά χτες βράδυ και ενώ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση για την Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά "δεν είναι επισπεύδουσα" σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στα κοινοτικά όργανα.

Από την πλευρά του και ο συμμετέχων ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε αργότερα ότι η ελληνική πλευρά "δεν επιδιώκει την πόλωση με την Κομισιόν" και ότι το "το υπόμνημα δεν προδικάζει" τίποτα σε σχέση με τη συζήτηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 9ης Νοέμβρη. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδαδεν κάνει λόγο για "υποχρεωτικά άμεση προσφυγή" στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"και θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες συμβιβαστικές προτάσεις" εκ μέρους της Κομισιόν, ώστε να αποφευχθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο ("νομική βάση" με άρθρο 130 Χ της Συνθήκης).

Το ελληνικό υπόμνημα

Το υπόμνημα - μνημόνιο αποτελείται από μια γενική εισαγωγή, εφτά θεματικές ενότητες ("εσωτερικά προβλήματα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", "το κουρδικό ζήτημα", "το πρόβλημα της Κύπρου", "ελληνο - τουρκικές σχέσεις", "οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης", "προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων", "τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου") και ένα παράρτημα με συγκριτικούς πίνακες, όπου παρουσιάζονται οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για συνολική τοποθέτηση της Αθήνας για οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά τη συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων περί "τουρκικής προκλητικότητας" το υπόμνημα - μνημόνιο δεν καταφέρεται κατά της Κομισιόν, παρά μόνο με κάποιες ανεπαίσθητες αιχμές στις τρεις τελευταίες παραγράφους της εισαγωγής, ενώ αποφεύγει να θίξει ουσιαστικά το θέμα της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, "η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί την τελευταία προσπάθεια της Τουρκίας να περιορίσει τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκλειστικά στις τεχνικές πτυχές. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές και οικονομικές πτυχές. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση".

Διεύρυνση και "ίδιοι πόροι"

Ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος αναγνώρισε, επιτέλους, μετά το χτεσινό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα διαφωνεί επίσημα και συνολικά στην πρόταση της Γερμανίας και της Κομισιόν για "επανεθνικοποίηση" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) υπέρ των "μεγάλων δυνάμεων" και ότι η διαπραγμάτευση για την Ατζέντα 2000 περί της διεύρυνσης και των συνεπειών της εισέρχεται σε κρίσιμη φάση και "πολιτικά όλα είναι συνδεδεμένα". Ο Θ. Πάγκαλος ερωτηθείς κατέστησε, επιτέλους, σαφές ότι η κυβέρνηση "δεν αποσυνδέει" το ζήτημα της αναθεώρησης των "ιδίων πόρων" της Κοινότητας και τη συναφή "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ με το συνολικό πακέτο της Ατζέντας 2000, παρόλο που "μεθοδολογικά, το θέμα των ιδίων πόρων έχει αυτοτέλεια". Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις χτεσινές δηλώσεις Πάγκαλου, "δε νομίζει ότι η αλλαγή χρώματος στη γερμανική κυβέρνηση θα επηρεάσει τη γερμανική στάση στο ζήτημα των ιδίων πόρων της Ενωσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ