Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα συνέδριο - πρόκληση

Σε ξενοδοχείο της Αθήνας - στη "Μεγάλη Βρετάνια", λέει τίποτα αυτό; - έγινε ένα συνέδριο - πρόκληση, το οποίο διοργανώθηκε από το βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ", σε συνεργασία με το εμπορικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας. Χρηματοδοτήθηκε κύρια από την "Ιντεραμέρικαν" και συμμετείχαν για πρώτη φορά (!), όπως αναφέρει το πρόγραμμα, "επιχειρηματική αποστολή - μάνατζερς υγείας από την Αμερική και κορυφαίες προσωπικότητες από τον τομέα της υγείας", του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα βέβαια, με θέμα: "Η υγεία σήμερα και αύριο. Προοπτικές και εξελίξεις στο διεθνή χώρο και στην Ελλάδα".

Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται "στα προβλήματα άμεσης προτεραιότητας, όπως βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρέη των νοσοκομείων, η λίστα φαρμάκων και τα συνταγολόγια, καθώς επίσης και η ανάπτυξη του συστήματος υγείας στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας". Στο συνέδριο μίλησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, κ. Μπερνς. Μίλησαν μια σειρά Αμερικανοί διευθυντές επιχειρήσεων, μάνατζερς πανεπιστημιακών τμημάτων, υψηλού επιπέδου στελέχη που σχετίζονται με την πολιτική της υγείας στην Αμερική, εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Υγείας κ.ά.

Από πού όμως πηγάζει το θράσος, τα σοβαρά αυτά προβλήματα, που αφορούν το δημόσιο σύστημα υγείας και το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας (θέματα που αφορούν την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τα Ταμεία τους), να τα διαχειρίζονται και να επιβάλλουν λύσεις η αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό κεφάλαιο;

Το θλιβερό είναι ότι στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν ως προσκαλεσμένοι (!), με εισηγήσεις και ομιλίες, ο υφυπουργός Εσωτερικών, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας (Κοινωνικής Ασφάλισης) και αρκετοί γνωστοί σοσιαλίζοντες επώνυμοι από το χώρο της υγείας στη χώρα μας, ασχολούμενοι με τα οικονομικά της και τη διαμόρφωση της πολιτικής για την υγεία στην Ελλάδα, ακαδημαϊκοί κ.ά.

Πράγματι, με επιτυχία απέδειξαν για άλλη μια φορά:

  • Η κυβέρνηση, την επιδίωξή της να ξεπουλήσει τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση.
  • Οι εκπρόσωποι της "Ιντεραμέρικαν" και των άλλων επιχειρήσεων υγείας, τη βουλιμία τους να αναλάβουν, προς όφελός τους βέβαια, να παίξουν ακόμα πιο πολύ τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Μας μάλωσαν, μάλιστα, γιατί, επιτέλους, ακόμα στην Ελλάδα τον ασθενή δεν τον αποκαλούμε πελάτη!
  • Οι "φιλοσοφούντες" περί την υγεία, να δώσουν χέρι βοήθειας και θεωρητικό άλλοθι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, στις παραπάνω επιδιώξεις.

Μερικοί τίτλοι από τις εργασίες του συνεδρίου είναι αποκαλυπτικοί.

"Γιατί η ασφάλιση στην Ελλάδα πρέπει να αποκολληθεί από την παραδοσιακή τακτική;".

"Κοινωνική - ιδιωτική ασφάλεια υγείας: Αντιπαλότητα ή συνεργασία;".

"Η Ελλάδα συναντά το σύστημα υγείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης".

Αυτή είναι η φιλοδοξία της κυβέρνησης και των δυνάμεων της συναίνεσης για την ΕΕ. Να φέρουν και στην Ελλάδα την κατάσταση των ΗΠΑ στον τομέα της υγείας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά στους δρόμους, γιατί στη χώρα της "επαγγελίας" ο νόμος της αγοράς δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει ούτε ένα κρεβάτι για να πεθάνουν.

Ορισμένα θέματα δεοντολογίας με πολιτικό περιεχόμενο

Στο συνέδριο μίλησε ο κ. Μπερνς ως οικοδεσπότης στη χώρα μας! Συζητήθηκαν θέματα πολιτικής υγείας στην Ελλάδα με προσκαλεσμένους μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και δημόσιων οργανισμών. Μέχρις εκεί λοιπόν ο εξευτελισμός και η υποταγή της κυβέρνησης, να δεχτεί να εκχωρήσει και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής θέματα της αρμοδιότητάς της στην αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό κεφάλαιο; Να λύσουν δηλαδή εθνικά προβλήματα της χώρας μας όπως είναι η δημόσια υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα; Δεν είχε την ευαισθησία τουλάχιστον ο κ. Μπερνς να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση να οργανώσει εκείνη το συνέδριο και να είναι αυτοί προσκεκλημένοι, όπως έχει ξανακάνει η ελληνική κυβέρνηση με τους γνωστούς "σοφούς", όταν μελετούσε το σύστημα υγείας; Θα ήταν τουλάχιστον πιο sic!

Αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο ΙΣΑ με την ιδιότητά τους ως ΝΠΔΔ και σύμβουλοι της κυβέρνησης σε θέματα υγείας, δεν κλήθηκαν ούτε να χαιρετίσουν σε αυτό το συνέδριο, που είχε θέματα της άμεσης αρμοδιότητάς τους. Ο κατά τα άλλα ευαίσθητος ΙΣΑ, ο οποίος όταν δεν καλείται από άλλα συνέδρια που γίνονται στην Αθήνα, ιατρικού περιεχομένου, εξοργίζεται, τώρα σιώπησε, για να θίξω μόνο το τυπικό και όχι το ουσιαστικό μέρος που είναι το περιεχόμενο του συνεδρίου.

Αλλά αν η σιωπή του ΙΣΑ και του ΠΙΣ αποκρύπτουν ένοχα τη θέση τους, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ Γιατρών στο ΔΣ του ΙΣΑ, όταν ζητήθηκε από την εκπρόσωπο της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" (ΔΗΠΑΚ - Γ) να πάρει θέση ο ΙΣΑ πάνω σε αυτό το συνέδριο, ήταν προκλητικός και αποκαλυπτικός. Η παράθεση αυτούσια δυο παραγράφων των πρακτικών από τη συζήτηση στο ΔΣ του ΙΣΑ στις 30/10/98 μιλάει από μόνη της.

Υστερα από εκτίμηση της εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ - Γ ότι:

"Πιστεύω ότι είναι ένα συνέδριο - πρόκληση... Η σύνθεσή του κατά τη γνώμη μου και το περιεχόμενό του δείχνουν πολλά πράγματα, κ. συνάδελφοι. Είναι ένα σημάδι ακόμα, ότι τη χώρα μας, το λιγότερο, τη θεωρούν αποικία ή επαρχία. Οι στόχοι αυτού του συνεδρίου, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι άλλοι παρά να προχωρήσει στην πατρίδα μας ακόμα πιο ραγδαία η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η ανάπτυξη επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας και από τη μεριά των ΗΠΑ, και να επισπεύσουν όσο γίνεται τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος".

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ - Γ, απάντησε:

"Εν πάση περιπτώσει, για να συνεχίσω από κει που τελειώσατε σε ό,τι αφορά το συνέδριο..., εδώ φαίνεται ότι αναπτύσσεται ένας περίεργος "αριστερός εθνικισμός" ξαφνικά".

Στη διαμαρτυρία ότι πρόκειται περί πατριωτισμού, απάντησε:

"Δε θα το σχολιάσω τώρα το θέμα του πατριωτισμού. Εχει πολλές πτυχές και πολλοί έχουν μιλήσει για πατριωτισμό και ξέρουμε πού έχει οδηγήσει ο διατυπούμενος πατριωτισμός από τα δύο άκρα".

Και πιο κάτω συνέχισε:

"Ελεγα, λοιπόν, ότι όσον αφορά τη χώρα μας ανήκει στην ΕΕ και εφόσον στη χώρα μας δε χρειαζόμαστε διαβατήριο για να πάμε από τη Λιβαδειά στη Λαμία, αλλά να το κάνω έτσι πιο πραγματικό και να πω, διαβατήριο από το Χολαργό στην Αγία Παρασκευή, ασφαλώς και εφόσον το περιεχόμενο του συνεδρίου δεν αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας μας, μπορεί όποιος διεθνής οργανισμός θέλει κι είναι αναγνωρισμένος να κάνει όποιο συνέδριο θέλει.

Και εν πάση περιπτώσει, οι συμμετέχοντες - με μια πρόχειρη ματιά που έριξα - είναι όλοι αξιόλογα στελέχη του χώρου, καθηγητές και συνδικαλιστές και υπουργοί κλπ...".

Κατόπιν αυτών, ουδέν σχόλιο από εμάς.

Απάντηση πρέπει να δώσει το λαϊκό - συνδικαλιστικό κίνημα. Και αν σήμερα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν παραδοθεί στον ίλιγγο της παγκοσμιοποίησης και του νόμου της αγοράς, όλοι οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι υγειονομικοί και οι γιατροί, αρκετά γρήγορα θα βρουν το δρόμο και θα αντιδράσουν.

Μαριάνθη ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΛΒΑΤΖΗ

Μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ