Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ισοπεδώνονται" μαθητές και καθηγητές

Φιλόλογοι της ΕΛΜΕ Νότιας Αττικής διαπιστώνουν προβλήματα στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων

Σοβαρά προβλήματα στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων εντόπισαν και ανακοίνωσαν χτες οι φιλόλογοι, που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΕΛΜΕ Νότιας Αττικής και συζήτησαν για τις αλλαγές ιδιαίτερα στη Β τάξη Λυκείου.

"Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν, ότι με βάση τον προγραμματισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου απαιτούνται για τη διδασκαλία του "Πρωταγόρα" μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 34 ώρες διδασκαλίας. Υπολογίστηκε ότι, χωρίς να μετρηθούν αργίες, εκδρομές και άλλες μέρες που είναι πιθανό να χαθούν, οι ώρες που υπάρχουν είναι μόλις 28, από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Λατινικά που μεταφέρθηκαν από τη Γ Δέσμη στη Β Λυκείου, όπως και με τα άλλα μαθήματα".

Ενα άλλο παράδειγμα που αναφέρουν είναι η "Αντιγόνη", που διδάσκεται ως μάθημα Γενικής Παιδείας σε όλους τους μαθητές της Β Λυκείου. Οι φιλόλογοι τονίζουν ότι "γίνεται φανερό από τις ερωτήσεις που προτείνονται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας πως θα χρειαστεί να γίνει πλήρης γραμματική - συντακτική - ετυμολογική - λεξικολογική - πραγματολογική - αισθητική - ιδεολογική ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι η διδασκαλία αυτού του έργου θα καταλήξει να είναι μια σχολαστική ανάλυση, που θα οδηγήσει τους μαθητές σε απέχθεια και θα εντείνει το άγχος τους".

Οι φιλόλογοι χαρακτηρίζουν "απαράδεκτες" τις προτεινόμενες ερωτήσεις που υπάρχουν σε όλα τα μαθήματα "γιατί παρουσιάζουν αντιφάσεις με τους στόχους που τίθενται, και χρειάζονται πολλές προαπαιτούμενες γνώσεις που δεν παρέχονται από το σχολείο. Το περιεχόμενό τους αντί να προάγει το κριτικό πνεύμα, όπως ψευδώς διαδίδει το υπουργείο, στοχεύει στη δημιουργία ευέλικτων και πειθήνιων μυαλών". Αναφέρουν δε ως παράδειγμα το μάθημα της Ιστορίας, όπου προτείνονται ασκήσεις συμπλήρωσης κενών όπου χρειάζεται μια συγκεκριμένη λέξη από το σχολικό βιβλίο. "Αν αυτό δε μας προχωρεί ακόμα πιο πέρα στη στείρα απομνημόνευση, τότε πού μας οδηγεί;", τονίζουν οι φιλόλογοι.

Οι φιλόλογοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι τα πολυδιαφημισμένα σεμινάρια για τους καθηγητές "δεν ήταν παρά αναγνώσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων", πως χάθηκαν διδακτικές ώρες στην αρχή της χρονιάς που ενισχύουν την αναστάτωση, ότι το βιβλίο της Γραμματικής της Λατινικής Γλώσσας δεν έχει διανεμηθεί ακόμα στη θεωρητική κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαίο συστατικό η διδασκαλία της τέχνης στην Εκπαίδευση (2022-10-18 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων στα ΕΠΑΛ (2016-11-02 00:00:00.0)
Διάβημα για τα μαθήματα σχεδίου στο Λύκειο (2014-11-26 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στην αναπλήρωση μαθημάτων το Πάσχα (2014-04-15 00:00:00.0)
Καλλιτέχνες και εκπαίδευση (2002-06-12 00:00:00.0)
Εξοστρακίζονται τα καλλιτεχνικά μαθήματα (2000-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ