Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβέρνηση "ευημερίας" των δεικτών

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ανένδοτος ο πρωθυπουργός, δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχιστούν απαρασάλευτα - στο νυν και αεί - τα σκληρά οικονομικά μέτρα για να ευθυγραμμιστούμε, όπως εξηγεί, προς τους δείκτες του συμφώνου σταθερότητας -(αστάθειας) - που μας έχουν επιβάλει.

Οταν ορισμένοι από την εσωκομματική αντιπολίτευση, του λένε ότι σοσιαλδημοκράτες εταίροι της νεοφιλελεύθερης πρακτικής αναζητούν αντιγραφή παραπλανητικών συνταγών, όπως τη νεκρανάσταση των θεωριών του Κέινς, είτε την ελαστική εφαρμογή των δεικτών, εκείνος σηκώνει επιτιμητικά τα φρύδια και αντιπαραθέτει έναν ακόμη ανελέητο προϋπολογισμό. Η όλη ιστορία της οικονομικής πολιτικής θυμίζει το γαϊδούρι του Νασρεντίν Χότζα, που, όταν το "συνήθισαν" να μην τρώει, εγκατέλειψε τα εγκόσμια.

Στο ίδιο πνεύμα και στον ελάχιστο χρόνο που απομένει ως τη συζήτηση, στο Κοινοβούλιο, της Συνθήκης του Αμστερνταμ και τις παραφυάδες του Σένγκεν, η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται να αναζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού, μέσα από εθνικό δημοψήφισμα, αλλά και να εξασφαλίσει το προαπαιτούμενο, δηλαδή, την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών αντικειμενικής πληροφόρησης για όσα συνοδεύουν την ευρωπαϊκή πορεία και το ομιχλώδες μέλλον.

Χαρακτηριστικό αυτής της αντιδημοκρατικής αντίληψης είναι ότι οι επί τρία χρόνια πολύπλευρες δραστηριότητες της Πανελλήνιας Επιτροπής Δημοψηφίσματος για Μάαστριχτ - Αμστερνταμ - Σένγκεν, που έχουν ως βάση το διπλό αγωνιστικό αίτημα: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, μένουν στα αζήτητα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Πολιτικά, το αίτημα αυτό υποστηρίζεται, όπως είναι γνωστό, μόνιμα και δυναμικά από το ΚΚΕ, που έχει καταγγείλει, από την αρχή, την αποδοχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ από τα άλλα κόμματα.

Τώρα το αίτημα αυτό αποκτά ιστορική σημασία, με την επιστολή της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό, με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση "να κινηθούν οι διαδικασίες για δημοψήφισμα, να υπάρξει πλήρης και ισότιμη ενημέρωση και ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή με τηλεοπτική κάλυψη...".

Σ' αυτό το οριακό σημείο, μεταξύ σκοτεινού παρόντος και αβέβαιου μέλλοντος, κόμματα, βουλευτές, συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς καλούνται να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη, χωρίς περιστροφές και φαρισαϊσμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ