Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Ωριμάζουν" αποφάσεις για τους "S-300"

Στις 27 Νοέμβρη, στη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη στην Αθήνα, αναμένονται οι αποφάσεις για τους ρωσικούς πυραύλους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στις 27 του Νοέμβρη στην Αθήνα πιθανότητα να ληφθεί οριστική απόφαση όσον αφορά την έλευση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο ή την οριστική μεταφορά τους στην Κρήτη. Οι "S-300", σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στη Λευκωσία, θα είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει την κρίσιμη σύσκεψη Σημίτη - Κληρίδη. Οι ίδιοι παρατηρητές προβλέπουν πυροδότηση σοβαρής πολιτικής κρίσης στη Λευκωσία αν στη σύσκεψη της Αθήνας αποφασιστεί η μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού εκτός Κύπρου.

Με την πρόβλεψη αυτή συμφωνεί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, στενός συνεργάτης του Σπύρου Κυπριανού και ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, βουλευτής Νίκος Πηττοκοπίτης.

Το στέλεχος του ΔΗΚΟ δήλωσε χτες στο κυβερνητικό ραδιόφωνο της Κύπρου (ΡΙΚ), ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις 27 του Νοέμβρη στην Αθήνα για τους "S-300" αναμένεται ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις τόσο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Κληρίδη όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΔΗΚΟ, είπε, δε θα υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις. Πρέπει, πρόσθεσε, να αντιληφθούν στην Αθήνα ότι, αν η Κύπρος πέσει, τότε θα έχουν σειρά κάποια εδάφη και θαλάσσιοι χώροι της Ελλάδας.

Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου αποφεύγει να αναφερθεί με βεβαιότητα όσον αφορά την έλευση των πυραύλων στην Κύπρο και τούτο παρά τις καθημερινές σχεδόν διαβεβαιώσεις του Προέδρου Κληρίδη για μεταφορά των "S-300" στην Κύπρο.

Το ότι στη σύσκεψη της 27ης του Νοέμβρη θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με την άμυνα της Κύπρου ενισχύει και η χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ότι στη σύσκεψη θα παρακαθήσουν όλοι οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Κασουλίδης και Ομήρου, ο υφυπουργός Προεδρίας Κούρρος, ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους της Λευκωσίας επικρατεί έντονα η πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει δεσμευτεί έναντι των δυτικών συμμάχων της Ελλάδας, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στον Πρόεδρο Κληρίδη να δεχτεί τη μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο. Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι προβληματίζει πιεστικά τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος αναμένεται ότι θα δεχτεί τουλάχιστον νέα αναβολή της μεταφοράς των πυραύλων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, που να τυγχάνουν και της έγκρισης του Εθνικού Συμβουλίου. Φυσικά, το βάρος της ευθύνης για την πρόκληση οποιασδήποτε κρίσης στη Λευκωσία θα επωμιστεί σε σημαντικό βαθμό και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Νέες προκλήσεις του "Αττίλα"

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα στη θάλασσα", που άρχισε χτες στην κατεχόμενη Κύπρο, σημειώθηκαν νέες προκλητικές παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέσσερα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και δύο υποβρύχια κατέπλευσαν χτες το πρωί παράνομα στο κατεχόμενο από τον Αττίλα λιμάνι της Κερήνειας. Επίσης, χτες δύο αεροπλάνα RF4, της τουρκικής αεροπορίας ειδικά για φωτογράφιση, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου κάνοντας το γύρο του νησιού. Στα πλαίσια της άσκησης οι δυνάμεις του "Αττίλα" θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν εικονικά στόχους του πυραυλικού συστήματος "S-300".

To θέμα των πυραύλων θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Εντουαρντ Χάνι, όταν θα επισκεφθεί την Αγκυρα στα τέλη αυτού του μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο και πάλι οι "S-300" (1999-01-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-31 00:00:00.0)
Αναγγέλθηκαν τα προαποφασισμένα... (1998-12-30 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1998-12-01 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1998-11-27 00:00:00.0)
Η Αθήνα δε θέλει τους πυραύλους (1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ