Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ"
Ανάγκη μετώπου αντίστασης στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Η ΔΗΚΕΒΕ δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση καταδίκης του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, που θα έχει στόχο την υπεράσπιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας των ΕΒΕ, και καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην παναττική συγκέντρωση των ΕΒΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 25 Νοέμβρη

Ενας ακόμα αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός, λιτότητας, άγριας φοροκλοπής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΟΝΕ, είναι αυτός που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή. Αυτό καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας" (ΔΗΚΕΒΕ), συμπληρώνοντας ότι άλλη μια φορά οι ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι, η εργατική τάξη και η αγροτιά καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο με μια λιτότητα που η ημερομηνία λήξης της μετατίθεται όλο και πιο μακριά στο μέλλον, και αν τελικά η Ελλάδα ενταχθεί στην ΟΝΕ, η λιτότητα θα συνεχιστεί για να καταφέρει να παραμείνει σ' αυτή.

Η παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, σημειώνει η παράταξη, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Οι δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις μειώνονται. Αντίθετα, αυξάνονται ακόμα παραπέρα τα ποσά που δίνονται στο μεγάλο ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, στις κατασκευαστικές εταιρίες για τις υποδομές και στο στρατιωτικο- βιομηχανικό σύμπλεγμα για τους εξοπλισμούς. Καταγγέλλει, επίσης, τη σταθερή μείωση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

Αναλυτικότερα στέκεται η ΔΗΚΕΒΕ στη δυσβάσταχτη φορολογία, στη μείωση των κοινωνικών παροχών και στη συρρίκνωση του ΕΟΜΜΕΧ και υπογραμμίζει:

  • Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αύξηση της φορολογίας των ΕΒΕ κατά 25% με κάθε τρόπο, ενώ άλλα στοιχεία ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 60%. Οπως και να 'χει, πάντως, η όποια αύξηση προστίθεται στην ήδη βεβαρημένη θέση των ΕΒΕ και σφίγγει τη θηλιά των "αντικειμενικών" κριτηρίων, ακόμα και αν αυτά τα βαφτίσουν διαφορετικά αργότερα. Η μη τιμαριθμοποίηση του εξευτελιστικού αφορολόγητου ποσού θα εντείνει αυτή την κατάσταση. Η συνεχιζόμενη ανέχεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ωθεί ουσιαστικά στην επιβολή νέων φόρων, σημαντικό μέρος των οποίων θα πληρώσουν οι ΕΒΕ.
  • Το ΤΕΒΕ έχει καταλάβει την πρώτη θέση στις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων στα Ταμεία, με μείωση της τάξης του 16%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές, οι συνταξιούχοι θα παραμείνουν στις συντάξεις πείνας και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα βαλτώσει στα ίδια χαμηλά επίπεδα.
  • Μειώνονται παραπέρα οι παραγωγικές δαπάνες του ΕΟΜΜΕΧ και, με σχέδιο νόμου που βρίσκεται στα σκαριά, "κόβονται τα πόδια" του και περιορίζεται η δράση του στα όρια της Αττικής. Ετσι, χάνεται άλλο ένα εργαλείο άσκησης κλαδικών και πολιτικών και βοήθειας στις ΜΜΕ.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ αρνείται πεισματικά να καταδείξει την αιτία των προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Είναι έτοιμη για οποιοδήποτε συμβιβασμό και υποχώρηση. Οι αγώνες των ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζει η παράταξη, είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Τέλος, η ΔΗΚΕΒΕ δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση καταδίκης του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, που θα έχει στόχο την υπεράσπιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας των ΕΒΕ, που θα χτυπά τη ρίζα των προβλημάτων τους, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός λαϊκού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης. Σ' αυτά τα πλαίσια έχει προγραμματιστεί και η παναττική συγκέντρωση των ΕΒΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 25 Νοέμβρη,μεταξύ της κατάθεσης και της συζήτησης στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού. Και σ' αυτή τη συγκέντρωση οι ΕΒΕ θα δώσουν τη δική τους απάντηση στο χτύπημα των λαϊκών εισοδημάτων και των μικρών επιχειρήσεων, στο παραπέρα κουτσούρεμα των κοινωνικών δαπανών και στην ενίσχυση του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μη χαθεί στιγμή! (2006-05-26 00:00:00.0)
Σε κοινό μέτωπο αγώνα (2001-05-19 00:00:00.0)
Χωρίς αγώνες δε λύνονται τα προβλήματα (1999-06-11 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται ανυποχώρητα (1999-03-24 00:00:00.0)
Επίκαιρη, όσο ποτέ, η ανάγκη για αγώνες (1998-03-29 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΟΜΜΕΧ (1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ