Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ο αγώνας συνεχίζεται ανυποχώρητα

Με τον 3ωρο αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, κορυφώθηκε χτες το δεκαήμερο κινητοποιήσεων της παναττικής επιτροπής αγώνα των ΕΒΕ. Οι ΕΒΕ δήλωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους

Με ένα μάτσο "θα" και με την ξεκάθαρη δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λύσει μια σειρά από μείζονα ζητήματα που αποτελούν αντικίνητρα για τις μικρές επιχειρήσεις έφυγε από το γραφείο της υφυπουργού ΑνάπτυξηςΑ. Διαμαντοπούλου η αντιπροσωπεία των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που προχώρησαν χτες το πρωί σε αποκλεισμό του υπουργείου για τρεις ώρες. Οι ΕΒΕ που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο κορυφώνοντας το δεκαήμερο κινητοποιήσεων, που είχε εξαγγείλει η παναττική επιτροπή αγώνα(κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στην πολιτική της ΟΝΕ, που υπαγορεύει η ΕΕ και τα μονοπώλια) δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους που είναι γι' αυτούς αγώνας επιβίωσης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία των ΕΒΕ ζήτησε να συναντηθεί με την υφυπουργό Ανάπτυξης, πράγμα το οποίο κατάφερε με επιμονή, καθώς ήταν σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήθελε να "ξεμπερδέψει" παραπέμποντάς τους στο γενικό γραμματέα του υπουργείου. Οπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου η υφυπουργός Ανάπτυξης ουσιαστικά τους κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να στηρίξει χρηματοδοτικά τις μικρές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της συνεταιριστικοποίησής τους, λέγοντάς τους εμμέσως πλην σαφώς να... κάνουν μόνοι τους ό,τι μπορούν.

Σχετικά με το 35% που τόσα χρόνια τώρα αποτελεί τροχοπέδη στη συνεταιριστικοποίηση των ΕΒΕ η υφυπουργός ομολόγησε ότι είναι "άδικο" και ότι το υπουργείο "θα το εξετάσει". Για τον ΕΟΜΜΕΧ, τη διάλυση του οποίου η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει, η Α. Διαμαντοπούλου επικαλέστηκε το κυβερνητικό επιχείρημα περί αναποτελεσματικότητάς του και άφησε καθαρά να πέσει στο κενό το αίτημα των ΕΒΕ για ενίσχυση και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε επίσης και για τα εμπόδια που έχει βάλει η κυβέρνηση στη λειτουργία των επαγγελματιών συντηρητών ανελκυστήρων, ανοίγοντας τις πόρτες σε ξένες ιδιωτικές εταιρίες, ενώ σε ό,τι αφορά τον αποχαρακτηρισμό των συνεργείων αυτοκινήτων από βιοτεχνίες αυξάνοντάς τους τα τιμολόγια του ρεύματος.

Μετά απ' όλα αυτά οι ΕΒΕ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά και αποφασιστικά τον αγώνα τους μέχρι η κυβέρνηση να αναγκαστεί να σκύψει στα προβλήματά τους.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Την πολιτική της ΟΝΕ που όχι μόνο μεγαλώνει τα ήδη τεράστια προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων αλλά καθημερινά ορθώνει όλο και νέα εμπόδια στη λειτουργία τους, χειροτερεύοντας τους όρους ανταγωνισμού μόνιμα σε βάρος τους καταγγέλλουν στο ψήφισμά τους οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι ΕΒΕ δηλώνουν στο ψήφισμα ότι ζητούν:

  • Ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κλαδικών πολιτικών.
  • ΟΧΙ στον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων επαγγελματιών από βιοτέχνες, κύρια στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων και άλλους βιοτεχνικούς κλάδους.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ. ΟΧΙ στη συστηματική απαξίωσή του. Ναι σε έναν ΕΟΜΜΕΧ 100% στο δημόσιο, με ινστιτούτα σε κάθε κλάδο.
  • Περιορισμό των εισαγωγών. Ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής.
  • ΟΧΙ στην επέκταση των πολυκαταστημάτων και την ίδρυση νέων.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης. Κίνητρα για αγορά στέγης. Δημιουργία ΒΙΟΠΑ.
  • ΟΧΙ στο διωγμό των βιοτεχνών από χώρους γενικής κατοικίας και αποχαρακτηρισμό περιοχής από γενική κατοικία σε αμιγή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ