Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η δράση των ΚΟ με βάση τον απολογισμό δουλιάς τους
  • Σ' αυτήν την εκλογική μάχη, οι Κομματικές Οργανώσεις έδρασαν με βάση τις αποφάσεις, καθοδήγησαν τον εκλογικό αγώνα και έφεραν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Απόκτησαν πλούσια εμπειρία, από χειρισμούς με ανθρώπους πέρα από τη στενή μας επιρροή. Αυτό τις κάνει πιο ικανές, ώστε με αποφασιστικότητα να προχωρήσουν, να συνεχίσουν την επικοινωνία τους με τον κόσμο, στην πορεία της πάλης για την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, αλλά και για την πρακτική προώθηση της πολιτικής του μετώπου.

Οι δυνάμεις μας στο χώρο της ΤΑ ανέπτυξαν σοβαρή δράση στην περασμένη τετραετία. Στα βασικά ζητήματα, για το χαρακτήρα της, για την επιδίωξη να περάσει ένα μεγάλο μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής, για τις παρεμβάσεις και τη διαπλοκή της με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, μέσω των μεγάλων έργων, υπήρξαν άμεσες παρεμβάσεις. Ηταν από τα βασικά ζητήματα που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις μας στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια. Αυτή η δραστηριότητα δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που έπρεπε από τις δυνάμεις μας προεκλογικά. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ΚΟ πρέπει να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο ότι η ΤΑ είναι βασικός δίαυλος προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Εκφράζεται με: Την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις των έργων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών της ΤΑ. Αλλά και τα προγράμματα της ΕΕ, μέσω των οποίων διάφοροι καρπώνονται τεράστια ποσά, φθείρουν και διαφθείρουν άτομα και κοινωνικές ομάδες, είναι στοιχεία που προωθήθηκαν σημαντικά στην τελευταία τετραετία. Οι λαϊκοί αγώνες και διεκδικήσεις πρέπει να έχουν στο στόχο τους και τη δράση των Δημοτικών, Νομαρχιακών Συμβουλίων, να φαίνεται η ευθύνη και ο ρόλος των εκλεγμένων σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους και όχι μόνο προεκλογικά.

Η συμβολή της ΚΝΕ
  • Η προεκλογική δουλιά της ΚΝΕ ήταν θετική. Ανέπτυξε δράση ανάμεσα στη νεολαία για την προβολή της πολιτικής του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Κομματικές Οργανώσεις αξιοποίησαν το βήμα των προφεστιβαλικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της ΚΝΕ. Πιο μαζικά προβλήθηκαν και στο χώρο της νεολαίας οι προτάσεις του Κόμματος. Εκτός αυτού, οι δυνάμεις της ΚΝΕ, που έχουν αναπτυχθεί και ωριμάσει σημαντικά από το 1994 ως σήμερα, αξιοποιήθηκαν ποικιλόμορφα, σε περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις, αλλά και πολλά μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ήταν εκλογικοί αντιπρόσωποι τη μέρα των εκλογών.
Αμεση αξιοποίηση των συμπερασμάτων στην καθημερινή δράση, στην προετοιμασία για τις ευρωεκλογές

Οι Κομματικές Οργανώσεις, εξετάζοντας τα αποτελέσματα και την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο χώρο τους, να επιμείνουν στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων στην από δω και πέρα πολιτική τους δράση. Να ενισχύσουν την επικοινωνία τους με τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία. Να παρακολουθούν τις διεργασίες, που συντελούνται στις συνειδήσεις των εργαζομένων από την πολιτική μας παρέμβαση. Να πάρουν ειδικά μέτρα και να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα, έχοντας στραμμένη τη ματιά τους στη μάχη των ευρωεκλογών.

  • Καίριο ζήτημα αναδείχνεται η συνεχής δράση των ΚΟ, όλων των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη βάση των θέσεών μας και για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων. Η συμβολή μας στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και των αγώνων των εργαζομένων. Η καθημερινή επαφή μας με τις λαϊκές μάζες να είναι πολιτική, ουσιαστική, να διαμορφώνει αγωνιστικούς δεσμούς. Να κατακτήσουν τα στελέχη και τα μέλη μας αυτή τη δυνατότητα μέσα από την εμπειρία και την ιδεολογική, πολιτική δουλιά.
  • Το κύριο είναι, οι Κομματικές Οργανώσεις να δώσουν συνέχεια, για να έχουν πολιτικά και οργανωτικά αποκρυσταλλώματα, ξεκινώντας από φίλους και οπαδούς που κινήθηκαν με τους συνδυασμούς που υποστήριξε το Κόμμα.
  • Να δράσουμε μαζί τους σε θέματα για την Παιδεία, την Υγεία, την Ειρήνη, για τα εργασιακά ζητήματα, που είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που επιδιώκουν και προωθούν μέσα από την Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην πορεία για τις ευρωεκλογές. Να επικοινωνήσουμε μαζί τους και με το "Ριζοσπάστη".
  • Να μην υποτιμήσουμε την αντικομμουνιστική επίθεση, με την οποία το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις επιδιώκουν να υψώσουν διαχωριστικά φράγματα ανάμεσα στους κομμουνιστές και στους εργαζόμενους, στο λαό γενικότερα.
  • Οι δυνάμεις της αστικής τάξης κάνουν ό,τι μπορούν για να αναστρέψουν το κλίμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Η αγανάκτηση των εργαζομένων, του λαού μπορεί να εκφραστεί αγωνιστικά, να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια του δικομματισμού και των συνεταίρων του, στο βαθμό που ξεπερνιούνται αδυναμίες στη δική μας δουλιά και με την ανάπτυξη πολύμορφης πολιτικής και ιδεολογικής δράσης για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Η εμπιστοσύνη που υπάρχει στο Κόμμα μπορεί, κάτω από σωστή ιδεολογική, πολιτική δραστηριότητα, να μεταφράζεται και σε ψήφους.
  • Υπάρχουν ώριμα λαϊκά αιτήματα, που πρέπει να διεκδικηθούν και από νομαρχίες και δήμους με ευρύτερες συσπειρώσεις εργαζομένων.

Οι πρωτοβουλίες για τα μεγάλα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, στην Αττική (αντιπλημμυρικά έργα, δασοπροστασία, απορρίμματα, μεγάλες οδικές αρτηρίες, Μετρό, Ολυμπιακοί Αγώνες, παραλία, μεγάλοι ελεύθεροι χώροι κλπ.), χρειάζεται να ενταθούν και να στηριχτούν και από επιστημονικές δυνάμεις.

  • Τέλος, το θετικό αποτέλεσμα, που στηρίχτηκε στην πολύμορφη δράση των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, καθώς και συναγωνιστών, με τους οποίους συνεργαστήκαμε και δράσαμε σε κοινά ψηφοδέλτια, αποτελούν καλή βάση για τη συνέχιση της πολύμορφης ιδεολογικής πολιτικής δράσης του Κόμματος, στην πάλη για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων, για την προώθηση της λαϊκής συσπείρωσης, στη διαδικασία της συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού μετώπου.

21 Νοέμβρη 1998

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ εκτιμά ότι πρέπει να ανέβει ο ρόλος του Κόμματος, στην προσπάθεια η λαϊκή δυσαρέσκεια να αποκτά αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, να εκφράζεται με συστηματικούς αγώνες, με συσπειρώσεις και κοινά μέτωπα πάλης κατά των επιλογών που συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ