Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχισαν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ
Οι υπουργοί Γεωργίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το διήμερο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας των Βρυξελλών, το πρώτο για το 1999, δεν κατέληξε σε αποφάσεις, αλλά ξεκίνησε τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη νέα αναθεώρηση της "Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" (ΚΑΠ) στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", που αναμένεται να ολοκληρωθούν, όσον αφορά στα αγροτικά, μέχρι το επόμενο Συμβούλιο στις 22-23 του Φλεβάρη.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συζητά μόνο την αρχική πρόταση της Κομισιόν για νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, αυτής του Ιούλη του 1997 που προβλέπει δραστική μείωση των θεσμικών τιμών στο βόειο κρέας (30%), στα σιτηρά (20%) και στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (15%).Η αρχική πρόταση της Κομισιόν, θεωρείται πλέον σαν το "μικρότερο κακό", αφού από τότε έχουν κατατεθεί επίσημα, και κυριαρχούν,οι άλλες δύο προτάσεις για "γενικό πάγωμα" των δαπανών της περιόδου 2000 - 2006 στα επίπεδα του 1999 (αναθεώρηση συστήματος "ιδίων πόρων", δηλαδή εσόδων - εξόδων του κοινοτικού προϋπολογισμού) που πρόβαλε η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, και η πρόταση "επανεθνικοποίησης" της ΚΑΠ που προτείνει, δήθεν συμβιβαστικά, η ίδια η Κομισιόν.

Χτες μετά τη δήλωση της Γαλλίας ότι σκοπεύει να αποδεχτεί την αρχική πρόταση της Κομισιόν "ως έχει", με εμφανή στόχο να αποφευχθεί η σταδιακή "επανεθνικοποίηση", έγινε σαφές ότι η διαπραγμάτευση άρχισε ήδη με δραστικές μειώσεις, που, όμως, ενδέχεται μέχρι το Μάρτη, να λάβουν καταστροφικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση για την "Ατζέντα 2000" αναμένεται να ολοκληρωθεί στην ειδική Σύνοδο Κορυφής, 24-25 του Μάρτη στις Βρυξέλλες, και ότι για όλες τις πτυχές, ακόμη και τις αγροτικές, αποκλειστικά αρμόδιοι μέχρι τότε είναι οι 15 υπουργοί Εξωτερικών.Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και το ΕΚΟΦΙΝ, απλώς "προτείνουν". Ετσι κατά τη διήμερη συνεδρίαση, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, τόνισε ότι "η οποιαδήποτε συμφωνία της χώρας μας για τη γεωργική πτυχή της "Ατζέντας 2000", δεν μπορεί παρά να συσχετίζεται και με την κατάληξη των συζητήσεων για τους ίδιους πόρους της ΕΕ και προπαντός να συσχετίζεται με τις αποφάσεις που αναφέρονται στα της χρηματοδότησης των γεωργικών εγγυήσεων. Οι γεωργικές εγγυήσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται καθ' ολοκληρίαν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δεν πρέπει να οδηγηθούμε σ' ένα σύστημα εθνικοποίησης της ΚΑΠ".

Εκτός από βόειο κρέας, σιτηρά και γαλακτοκομικά, χτες έγινε φανερό ότι απειλείται και η ελληνική αλιεία. Στη συνάντηση του υφυπουργού Γεωργίας Κ. Βρεττού με την αρμόδια επίτροπο Ε. Μπονίνο, "αποκαλύφθηκε" ότι στις Βρυξέλλες αγνοούσαν τα ιδιαίτερα προβλήματα των Ελλήνων αλιέων από την εφαρμογή, από 1/1/1999, του δεσμευτικού κοινοτικού κανονισμού 1624/94 που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την αλιεία μέχρι τρία μίλια από την ακτή και μέχρι πενήντα μέτρα βάθος. Και αυτό γιατί το ελληνικό υπουργείο δεν είχε καν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ