Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα καρότσι με "θησαυρούς"

Οποιος νέος ή νέα στις δεκαετίες του '60 και '70 διψούσε για κάποιο βιβλίο, έχοντας το πολύ πολύ μερικές ψωροδραχμούλες, που τις εξοικονομούσε πηγαίνοντας συνήθως στο σπίτι με τα πόδια αντί με λεωφορείο, ακόμα και νυχτιάτικα, ακόμα κι αν επρόκειτο για "κορίτσι πράμα", που για να μεταλάβει τη "χάρη" ενός βιβλίου προτιμούσε να πηγαίνει ποδαράτο, λ.χ. Αθήνα - Καισαριανή και τούμπαλιν, ένιωσε τη χαρά της απόκτησης ενός κλασικού λογοτεχνικού, ενός καλού ιστορικού και πολιτικού βιβλίου. Χαρά, που στερούνται σήμερα όσοι, έχοντας μπόλικο χρήμα, αγοράζουν πολυδιαφημισμένα βιβλία της σειράς και της... κακιάς ώρας. Οι βιβλιόφιλοι νέοι εκείνων των δεκαετιών γνώρισαν ανθρώπους, συνήθως κυνηγημένους, "σημαδεμένους" της Αριστεράς, που κανείς δεν τους έδινε δουλιά, και οι οποίοι πουλώντας παλιά, μεταχειρισμένα, ελαφρώς ελαττωματικά βιβλία ή απούλητα περισσεύματα εκδόσεων, που τα κουβαλούσαν μ' ένα καρότσι ή με μια πάνινη μεγάλη τσάντα μπαινοβγαίνοντας σε μαγαζιά, πολυκατοικίες και σε καμαρίνια θεάτρων, ασκούσαν πραγματικά μορφωτικό και κοινωνικό λειτούργημα.

Ενας από αυτούς τους ανθρώπους, που έκανε δια-κίνηση των ιδεών, του καλού βιβλίου, της μόρφωσης, του πολιτισμού, αρχικά με το καρότσι του στο Μοναστηράκι κι ύστερα στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, έως ότου καταφέρει να βάλει ένα "κεραμίδι" πάνω από τα βιβλία και το κεφάλι του, σ' ένα υπόγειο της 3ης Σεπτεμβρίου 91, απέναντι από τον ΟΤΕ, είναι ο Κώστας Νικολάκης.Ενας ψηλόλιγνος, γενειοφόρος, αγνός, αυθεντικά λαϊκός, γραφικός άνθρωπος, που ενώ τσίμα τσίμα βιοποριζόταν αγάπησε με πάθος και "βιοπόρισε" πραγματικά το καλό και προοδευτικό βιβλίο. Ιδού γιατί γίνεται λόγος για τον Κώστα Νικολάκη:

Κάποιοι μανιακοί βιβλιόφιλοι που συνήθως με "τρία τάλιρα" αγόραζαν βιβλία από τον Κ. Νικολάκη, έγραψαν και ζωγράφισαν μια συλλογική μαρτυρία, ένα συγκινητικό βιβλίο - κατάθεση αναγνώρισης της προσφοράς του και αγάπης για το καρότσι του. Ποιοι οι φίλοι αυτού του βιβλιοπώλη; Το λέει χαρακτηριστικά ο ποιητής και κριτικός θεάτρου Γιάννης Βαρβέρης: "Μα όσοι περνάνε και ξαναπερνάνε κι όσοι θα περάσουν κι όσοι πέρασαν κι έπαψαν να περνάνε κι άλλοι που πέρναγαν και θα ξαναπεράσουν (...)".

"Καρότσι",έτσι απλά τιτλοφορείται στο εξώφυλλο το βιβλίο, (στο εσώφυλλο υποτιτλίζεται "Ιστορία ενός καροτσιού που έγινε βιβλιοπωλείο"), που κυκλοφόρησε από την "Εκάτη" (τις εκδόσεις του Χρίστου Κ. Νικολάκη) και παρουσιάστηκε χτες από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σαν φόρος τιμής στον Κ. Νικολάκη και σαν "ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας του βιβλίου στην Ελλάδα".Τα όμορφα κείμενα του βιβλίου υπογράφουν οι: Ρένος Αποστολίδης, Γιάννης Βαρβέρης, Δημήτρης Γαβαλάς, Βερονίκη Δαλακούρα, Κώστας Εμμανουηλίδης, Ρήγας Καππάτος, Γιώργος Καραβασίλης, Παναγιώτης Καρμάτζος, Κώστας Κλώτσας, Φώντας Κονδύλης, Περικλής Κοροβέσης, Μένης Κουμανταρέας, Αγγελική Κώττη, Βασίλης Λαλιώτης, Αντώνης Μαούνης, Μάριος Μαρκίδης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Ελένη Μαχαίρα, Διονύσης Μεντζενιώτης, Δημήτρης Παπαχρήστου, Μανόλης Σίμος, Στέφανος Σταμάτης, Φαίδων Ταμβάκης, Κώστας Τσαλαπάτης, Νίκος Χειλαδάκης. Τις ζωγραφιές οι: Περικλής Γουλάκος, Στέφανος Δασκαλάκης, Μαριλένα Ζαμπούρα, Σπύρος Κούκος, Εύη Νικολάκη, Γιώργος Πανουτσόπουλος, Ηρακλής Τσάγκας, Κώστας Φλωράτος.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ