Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο

Ποια διαφορά μπορεί να έχει το συγκεκριμένο κύκλωμα καταπατητών, που κουτσουρεύουν δάση, από τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις μιας κυβέρνησης; Για ποιον τελικά δουλεύουν τα κυκλώματα των καταπατητών και για ποιον "δουλεύει" η κρατική μηχανή μέσα στην οποία ανθίζουν οι "δασοφάγοι"; Στην περίπτωση του Υμηττού - και όχι μόνο - υπάρχει μια συγχρονισμένη προσπάθεια καταπατητών και κυβέρνησης να εξαφανιστεί το δάσος.

  • Δίπλα ακριβώς από την έκταση των 1.408 στρεμμάτων κατασκευάζεται τμήμα της περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού. Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα την κατασκευή του τμήματος της λεωφόρου σε σήραγγα. Τα προσχήματα είναι πολλά. Η αλήθεια είναι ότι ήδη ολόκληρο το δάσος του Υμηττού έχει τεμαχιστεί στα χαρτιά και ίσως ορισμένοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη αγοράσει για να φτιάξουν δίπλα στη λεωφόρο εμπορικά κέντρα, βενζινάδικα, γκαράζ και άλλα κτίρια με κερδοφόρες χρήσεις.

Να θυμίσουμε ότι το πολεοδομικό καθεστώς του κτήματος Καμπά στα Σπάτα (βλ. αεροδρόμιο) άλλαξε και από γεωργική γη Α κατηγορίας μετατράπηκε σε καθεστώς κέντρου πόλεως. Το κτήμα αυτό αγοράστηκε από την εταιρία ΜΕΣΟΓΑΙΑ,η οποία δημιουργήθηκε από τις εταιρίες - μέλη της κοινοπραξίας που κατασκευάζει την Περιφερειακή Υμηττού και τη Σταυρού - Ελευσίνας, ΜΕΤΩΝ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΑΤΤΙΚΑΤ και ΕΡΓΑΣ.Μήπως γι' αυτό το λόγο κυβέρνηση και εργολάβοι δε θέλουν να γίνει η περιφερειακή λεωφόρος σε σήραγγα;

  • Κοντά στα 42 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης, που θέλει να αγοράσει ο Δ. Μαμαλάκης, βρίσκεται μία έκταση, επίσης δασική, 31 στρεμμάτων για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ, με απόφασή του (17.9.1996), προχώρησε στην τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, για να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του "Δημόκριτου". Αυτό θα είναι και η αρχή του τέλους για όλο το δάσος. Το ξεκίνημα της τσιμεντοποίησης.
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ για την τροποποίηση των ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας του όρους Υμηττού. Με την 67/1998 απόφασή του το Ε τμήμα έκρινε διατάξεις του ΠΔ αντισυνταγματικές, αφού "επιτρέπουν την κατασκευή εντός της Β Ζώνης προστασίας του Υμηττού, έργου συνεπαγόμενου σοβαράν διατάραξιν του ορεινού οικοσυστήματος και της αισθητικής του ορεινού όγκου, λόγω του μεγέθους της τεχνικής επεμβάσεως και της αντιστοίχου καταστροφής του πρασίνου, δασικής εν πολλοίς φύσεως".

Εκεί λοιπόν όπου κάποιος έχει πουλήσει ή αγοράσει οικόπεδα με ανύπαρκτους τίτλους, στη Β ζώνη του Υμηττού, το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει με προεδρικό διάταγμα την τσιμεντοποίηση του δάσους.

Ποιος λοιπόν πουλά και ποιος αγοράζει; Ποιος δουλεύει για ποιον; Ποιος, σε τελευταία ανάλυση, είναι αυτός που καταστρέφει τους ελάχιστους πράσινους λόφους που έχουν απομείνει στην Αττική, πριν αυτή μετατραπεί στην κυριολεξία σε "κρανίου τόπο"; Ποιος κερδοσκοπεί ασύστολα από όλη αυτήν την καταστροφική προσπάθεια και ποιοι είναι αυτοί που κάνουν "τα στραβά μάτια", όταν θα έπρεπε να προστατεύσουν το περιβάλλον; Τα συμπεράσματα δικά σας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ